Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Generatia de sacrificiu

Ce situaţie politică credeţi că vom avea în 2008, după alegeri? A. P.: Nu pot să ştiu. Nu aş vrea să nu mai continue confuzia. Este cel mai rău, mi se pare, pentru condiţia umană, să se întâlnească mereu cu ceaţa. Mie nici apa, nici gheaţa, nici frigul, nici gerul nu-mi spun cine ştie ce. Ceaţa mă descurajează şi mă umileşte. Noi trăim în ceaţă. Totul e confuz. Se încearcă în plină epocă a redescoperirilor libertărţii, se încearcă mutarea în culise a judecăţilor şi deciziilor politice. Nu e bine Noi nu ştim să ne bucurăm de libertate şi de statul de drept.
Individul A. P. este Adrian Păunescu. Aceasta a fost ultima întrebare într-un interviu luat poetului la Turneul Regilor, turneul de şah organizat la Bazna din 2007 încoace. Se întâmpla în anul când Sibiul era Capitală Culturală şi economia duduia. Iar el, poetul, vorbea despre confuzia în care trăim. Confuzie pe care o găsim şi astăzi.
Aşa suntem noi. Vedem adevărul doar atunci când este prea târziu. Şi nu ştiu dacă este o “calitate” doar a noastră, a românilor. Şi alţii îşi plâng cei duşi, unii cu lacrimi, alţii cu vorbe, cei mai mulţi cu regrete. E mai uşor să te raportezi la o persoană atunci când ştii cum să o iei. Când ştii că nu se mai poate apăra, nu-ţi mai poate face nimic rău. E dusă şi o ai în faţă cu început şi sfârşit, ca o carte. Dacă vrei, te poţi uita direct pe cuprins. Aşa cum se întâmplă azi cu Adrian Păunescu.
Eram în 2007 în ceaţă, în ceaţă suntem şi acum. În 1989 ne doream alegeri libere, iar acum refuzăm să le mai onorăm. Vroiam partide şi candidaţi, şi acum avem compromisuri cu câte un candidat pe fiecare funcţie. Vroiam libertate şi acum tânjim după un stat ferm. Suntem confuzi, nu ştim ce vrem.
La fel ca şi părinţii noştri vom fi şi noi o generaţie de sacrificiu. Sau mai mult de experimente. Nu suntem o societate, suntem o masă de manevră pentru studii sociale. Nu suntem oameni, suntem cifre într-un bilanţ. Nu avem nume, avem cifre în dreptul nostru. La 300 de elevi punem o şcoală. La 10.000 de suflete o cantină socială.  
Noi nu ştim să ne bucurăm de libertate şi de statul de drept.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus