Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Meserie de criza: licitator profesionist

Nu ai birou, program şi nici şef să te bâzâie. E drept, nu ai carte de muncă, dar nu plăteşti nici impozite la stat. Eşti licitator profesionist. Urmăreşti anunţurile de executare de bunuri, cumperi şi vinzi mai departe. Profitul ţine doar de tine. Îi vezi de regulă cu geacă de piele, cu pantofi de lac şi cămaşă. Totul, „asezonat” neapărat cu câte un ziar în mână. Sunt „licitatorii”.
Ca să ajungi la statutul de licitator trebuie să parcurgi câţiva paşi: să nu ai datorii la stat, iar adresa de domiciliu să fie şi ea cât se poate de „curată”. Altfel poţi avea ceva surprize: să plăteşti impozitul maşinii fratelui tău sau să plăteşti amenzile de circulaţie ale cumnatei. Cu două hârtii în mână: certificatele de atestare financiară eliberate de primărie şi Direcţia Finanţelor, te poţi prezenta la licitaţii alături de „licitatorii” profesionişti. În plus, trebuie să ai ceva bani lichizi. Mai precis 10% din suma bunului pentru care licitezi. Şi să nu pleci la drum cu speranţe foarte mari. Sunt alţii mult mai bine pregătiţi decât tine.
Vineri, 5 noiembrie. Licitaţie la finanţe pentru un Peugeot 207. A treia licitaţie organizată, suma iniţială a coborât deja cu 50%, iar maşina e scoasă la licitaţie pentru 6.500 lei. Fără TVA. De fapt, TVA nici nu există în acest caz, pentru că datornicul este o fundaţie. Super-afacere. La licitaţie se prezintă zece persoane, nouă bărbaţi şi o femeie. De loc: cinci din Sibiu, doi din Alba, câte unul din Braşov, Bistriţa, Vâlcea. Sala de conferinţe a Finanţelor arată impecabil. Deasupra o cupolă de sticlă, în faţă, un juriu serios care se comportă ca în filme, în stânga şi dreapta, „hiene”. Una dintre ele, se ridică cu o observaţie. „De ce nu avem maşina? Vrem să vedem şi noi cum arată”. Murmur molcom. „Eu am văzut-o săptămâna trecută şi nu mai are jante de aluminiu, sunt de tablă”. Murmur general. Se scot hârtiuţe şi se refac calculele. În poze, maşina era „încălţată” cu jante de aliaj. Se scad patru bucăţi jante de aluminiu, în stânga aflu că ar face 250 de euro, în spate se zice că nu făceau mai mult de 200. Iar omul cu anunţul se apleacă mulţumit în scaun. A băgat concurenţa în sperieţi.
Începe. Dintr-un foc, preţul urcă la 9.000 de lei. Este preţul de pornire al tipului cu mustaţa. Omul care obiecta că maşina nu mai are jante a oferit cel mai mult. Pasul licitaţiei se stabileşte undeva peste 1.000 de lei. Şi preţul urcă. Din 10, rămân şapte. Femeia şi alţi doi se opresc. Încă un pas şi rămân patru. Încă unul şi rămân trei. Maşina e adjudecată solemn cu 14.300 de lei. Câştigător este doar un angajat al unei firme. Se semnează actele, iar „looserii” aşteaptă să-şi primească banii de avans înapoi. Încep discuţiile. „Ce faci mă, nu ai venit la armată?” Ha? Se întâlnesc doi licitatori. Unul cumpărase patru camioane 4X4 de la o unitate militară. Le-a vândut mai departe la nişte constructori. „Nu te-am văzut la Romtelecom?” Alţi doi au participat la o licitaţie la Romtelecom. Vreo 20 de maşini. Jumătate din ele s-au dus direct la casat. Bani pe fiare vechi. Concluzia generală: „Pejoul ăla oricum nu făcea banii. S-a dus licitaţia prea mult”. Strugurii sunt acri.
Cine era femeia? O tânără in Bistriţa Năsăud, studentă la medicină în Cluj. Cum de a auzit de licitaţie? Soţul lucrează la finanţe. Nu putea participa... „Aveţi oraş frumos, dar e multă birocraţie. Cum cobori în sud, e tot mai multă birocraţie...”, zicea ea cu un zâmbet fals. Banii pentru licitaţie nu s-au mai dat în aceeaşi zi. S-a blocat computerul, iar apoi a expirat timpul. Vinerea e zi şi mai scurtă, decât resul săptămânii. Cu 25%.

Casetă
Sfaturi de la licitatori
După ce cumperi o maşină, să-i schimbi numărul. S-ar putea ca persoana executată să aibă şi alte datorii, nu numai la stat, iar maşina este prima care va suferi.
Să participi la licitaţie cu mai mulţi prieteni. Din mai multe motive. Să fie un număr suficient, dar şi să bagi concurenţa în sperieţi. De regulă, amatorii nu participă la licitaţii când văd multe persoane înscrise. Nu au de unde să ştie că de fapt „sunt pe-o mână”
Dacă ţi se oferă bani să te retragi, să-i iei.
Să scoţi de la Registrul Comerţului lista asociaţilor în cazul unei firme. S-ar putea să găseşti cunoştinţe care să-ţi vândă ponturi despre bunul licitat.
Să cauţi bunul scos la licitaţie şi să-i faci fotografii. S-ar putea ca după licitaţie să nu mai aibă de exemplu jantele de aluminiu, iar parbrizul să fie crăpat.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus