Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Al XII-lea festival "Ioan Macrea"

Începutul lunii decembrie vine cu o nouă surpriză pentru sibieni, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” urmând să înceapă la Casa de Cultură a Sindicatelor. Festivalul este realizat în memoria lui Ioan Macrea, unul dintre cei mai mari artişti ai culturii tradiţionale sibiene. „Cea de-a XII-a ediţie a festivalului reuneşte peste 500 de artişti, fiind singurul eveniment de gen din România dedicat ansamblurilor profesioniste. Festivalul este conceput ca o incursiune în toate zonele etnofolclorice ale ţării, ansamblurile fiind provocate să prezinte dansurile în contextul mai larg al obiceiurilor”, spune Silvia Macrea, organizatorul evenimentului. Cel mai important eveniment al festivalului este premiera spectacolului “Călătorie în ritm de vers, de când şi jocuri” ce va fi prezentat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, împreună cu „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, „Cibinul” şi soliştii: Alina Bîcă, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu, Marcel Părău, Răzvan Năstăsescu. Spectacolul propune o călătorie muzical - coregrafică prin marile zone etnofolclorice ale României, prin prezentarea unor obiceiuri caracteristice fiecărei regiuni. Astfel, călătoria începe în Mărginimea Sibiului, unde ciobanii aprind de Sfântul Gheorghe „focul viu”. În Banat asistăm la intrarea fetelor în horă, în Maramureş ne familiarizăm cu obiceiurile de Sânziene, în Muntenia jucăm alături de Drăgaică, apoi culegem viile în Dobrogea, colindăm alături de bucovineni şi sfârşim călătoria în şezătorile de pe Târnave şi în paşii învârtitelor de pe Hârtibaci. Regia, coregrafia şi scenariul spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea, textul poetic este realizat de Constantin Dobrescu, conducerea muzicală este asigurată de Gabriel Popescu, iar în rolul călătorului îl puteţi recunoaşte pe Mihai Bica.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus