Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ziarist. Chelner. Actor. Regizor. Bogdan Saratean

Special pentru Crăciun Teatrul Naţional “Radu Stanca” a pregătit spectacolul “Casa Andersen”, în regia lui Bogdan Sărătean. Bogdan care este cunoscut în Sibiu pentru rolurile lui de pe scenă. Dar care a fost mai întâi cunoscut la Cluj-Napoca pentru că scria la gazetă împotriva lui Gheorghe Funar. Care Bogdan a ajuns mai apoi să se cunoască pe el însuşi făcând pe animatorul pentru tinerii americani ce astăzi împuşcă afghani în Asia Mică. Care Bogdan? Vedeţi mai jos.

Reporter: Cum se făcea presă în ani ’90? Cum făceai tu presă la Monitorul de Cluj?
Bogdan Sărătean: Hopa! Ha, haa. Da, eu am prins o perioadă foarte bună atunci pentru că exista o pagină de cultură care trebuia făcută cu ştiri culturale şi mondene şi am avut un şef extraordinar, nu mai ştiu cu ce se ocupă acuma, era şi scriitor şi poet, Anton Horvath îl cheamă, în plus era şi o echipă excelentă acolo şi luptam... Luptam împotriva primarului de atunci, Funar, împotriva directorului teatrului de atunci, era o perioadă mişto!

R.: Deci ţi-a plăcut în presă.
B. S.: Da, foarte mult! Era perioada în care îmi căutam drumul şi vocaţia.

R.: Apropo de drum şi vocaţie, maşinist în Germania cum ai ajuns?
B. S.: La Backstage, în Munchen, dar asta s-a întâmplat prin ’96 cred, când am terminat liceul şi am plecat pentru o scurtă perioadă. Am plecat întâi la mama mea care avea o bursă şi studia acolo şi am văzut ce înseamnă backstage, adică în spatele scenei, dar nu era legat de teatru, ci de concerte.

R.: Continuând drumul, în SUA ce ai căutat ca animator?
B. S.: Am fost printr-un program work and travel.

R.: Şi ai strâns bani, toată lumea pentru asta se duce prin work and travel?
B. S.: Da, e mare mirajul ăsta cu făcutul banilor în America. Eu am strâns doar cât să-mi scot cheltuielile, dar experienţa în sine a fost foarte valoroasă. Cât o şcoală de actorie face experienţa de chelner, pe care am avut-o în Princeton, New Jersey. Am plecat ca animator într-o tabără de cercetaşi, în care le spuneam lor poveşti înainte să-i trimitem la aventuri, am văzut cum îşi cresc americanii viitorii soldaţi din Afghanistan, Iran, Irak...

R.: Asta ai observat tu cât munceai ca animator, cum cresc americanii soldaţii?
B. S.: Animator înseamnă că era o tabără de boyscout şi noi ne ocupam de programul lor de pregătire. N-am stat foarte mult în tabăra asta pentru că ne-am gândit că dacă vrem să strângem bani trebuie să facem mai mult.

R.: Şi te-ai făcut actor. Acum eşti plin de bani, nu?
B. S.: (se întinde privind în jos)... cred că tăcerea asta spune multe...

R.: Ok. Regizor cum ai ajuns? De unde a pornit acest spectacol Casa Andersen?
B. S.: Urmez un masterat în regie la UNATC la clasa domnului Victor Frunză şi demult am cochetat cu chestia asta. Încă din Cluj unde mă ocupam de o trupă de teatru am făcut o serie de spectacole cu studenţi. De atunci prinsesem gust pentru asta dar cumva, destinul m-a dus către actorie, este o treabă care mă macină şi nu o am linişte până nu mă conving singur dacă am sau nu vocaţie pentru aşa ceva.

R.: Deci nici aici nu eşti încă sigur, s-ar putea să să te caut peste zece ani şi să descopăr că te pregăteşti să devii astronaut, nu?
B. S.: Ba nu, cred că rămânem la teatru... deşi asta cu astronautul nu sună rău. Ştii cum este, de fapt este o luptă a mea contra anumitor prejudecăţi pentru că cel mai înfiorător este când artiştii au prejudecăţi şi există această cutumă că nu poţi fi regizor dacă eşti actor şi viceversa.

R.: Cu ce vrei să plece oamenii de la spectacolul tău?
B. S.: Nu este neapărat un spectacol pentru copii, cred că este deschis tuturor vârstelor. După spectacolul ăsta vreau ca oamenii să plece senini, cu inima plină şi să simtă cumva spiritul Crăciunului. Eu detest spectacolele de Crăciun şi evenimentele astea tematice cu Moş Crăciun, leru-i leru-i ler şi trei colinde şi am încercat să facem chiar un spectacol de teatru, artă teatrală în toată puterea cuvântului. Din punctul meu de vedere teatrul este un act de credinţă. Şi pentru toţi actorii care joacă în spectacol este un act de credinţă să aducă acel sentiment pentru că decorul este unul minimalist. Actorii trebuie să umple de sens tot spaţiul acesta. Tema centrală este personajul nebunului care caută Casa Andersen de la început până la sfârşit şi în final o găseşte, cum sper şi eu ca şi spectatorii să găsească leagănul copilăriei, bucuria copilăriei.

R.: Ce faci de Crăciun? Cu familia, pe acasă?
B. S.: Ai mei sunt prin ţări... prin alte ţări...

R.: N-am ştiut.
B. S.: Ce fac de Crăciun? Anul trecut, când am făcut acest spectacol, de Crăciun m-am îmbolnăvit şi am zăcut de sărbători la pat. Până în Revelion am zăcut. Anul acesta m-am îmbolnăvit înainte de sărbători, poate e un făcut, poate mă consumă spectacolul... Anul acesta nu ştiu ce o să fac de Crăciun, familia este departe, ai mei aveau o casă plină cu oameni, prieteni, şi acum am rămas singurul... sper să am prietenii mei lângă mine, ăștia pe care i-am mai păstrat din Cluj. Ăştia vechi din vremurile de care ziceai tu...


Casa Andersen la „Radu Stanca”
"Casa Andersen: Poveşti de Crăciun" este un spectacol dedicat atât celor mici, cât şi adulţilor, incluzând momente de comedie, poezie, dans şi colinde. Spectacolul este scris după texte de Hans Christian Andersen, Maurice Maeterlinck, Flaviu Suhastru, Mircea Crişan şi Dan Mihăescu şi este regizat Bogdan Sărătean. Din distribuţie fac parte actorii Codruţa Vasiu, Viorel Raţă, Cătălin Neghină, Bogdan Sărătean, Cristina Ragos, Simina Contraş şi studenţi din anii I, II, III şi masteranzi de la Secţia Actorie a Facultăţii de Litere şi Arte (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu).


CV de artist
Bogdan Sărătean s-a născut pe 12 mai 1978 la Sibiu. A terminat liceul la Colegiul Gheorghe Lăzar, clasa bilingvă română-engleză şi a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. A terminat actoria la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2004, clasa prof. Florin Zamfirescu.

Foto www.radioromaniacultural.ro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

A4

Acum 13 ani

Bravo, domn director! (pe viitor:)
Raspunde

exemplu

Acum 13 ani

oare poti sa faci chestia ai : halatu\' cat e halatu\'?
Raspunde

iauzi

Acum 12 ani

*** pedofil care agresa fetele care ii erau eleve
Raspunde

iauzi

Acum 12 ani

o chema dobrila pe fata mai sti ? saratene
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus