Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Alianta PSD-PC-PNL. Amintirile de alta data

Au fost adversari, au fost împreună, au fost duşmani, s-au împăcat şi s-au despărţit din nou. O relaţie politică aşa cum se întâmplă de obicei pe plaiurile noastre. Prieteni în perioada Convenţiei, duşmani în Alianţa DA, prieteni acum din nou. De data asta oficial, prin constituirea Alianţei PC-PNL, iar ceva mai apoi şi prin alăturarea PSD.
Vă mai amintiţi de Eftimie Costeiu? De Gheorghe Tuluc? De Iosif Moldovan, Ilie Stoica, Ioan Cindrea, Cornel Ştirbeţ, Amalia Bălăşoiu? Au împărţit o istorie ce stă să se întoarcă.
Este foarte posibil ca de anul viitor Gheorghe Tuluc, Ioan Cindrea, Mircea Cazan şi alţii să-şi negocieze locurile pe listă. Să negocieze listele de primari şi cele de consilieri. Acestea sunt doar o parte din considerentele de la care pleacă noua construcţie politică.
Alianţa ar urma să promoveze candidaţi unici la alegerile locale şi legislative în tentative de a lăsa PD-L cu cât mai puţini aleşi. Aceasta este propunerea cu care vine PSD, propunere ce apare deja în statutul alianţei formate între PC şi PNL. Social democraţii propun şi modificarea Legii alegerilor locale şi a celor parlamentare, astfel încât primarii, şefii de consilii judeţene, senatorii şi deputaţii să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur. Candidatul la preşedinţie ar urma să fie ales în urma unui sondaj de opinie realizat la nivel naţional, în care să fie măsurat gradul de popularitate al fiecărui candidat.
Până să se ajungă acolo, nici conservatorii, nici liberalii sau social-democraţii nu pot uita prin ce au trecut până să se ajung aici. Rivalitatea dintre cele două organizaţii locale, PSD şi PC datează încă de pe când aceste partide se numeau PDSR şi PUR. Un moment cel puţin ciudat a fost atunci când Ilie Stoica a fost ales senator pe listele PSD, după o campanie puternică împotriva acestui partid. Acelaşi Ilie Stoica, care fusese acuzat că a bătut şoferul unuia dintre liderii PSD Avrig. Tot atunci, când oamenii de afaceri din PUR au declarat public, în frunte cu Eftimie Costeiu că societăţile pe care le conduc sunt hărţuite de controalele efectuate de instituţiile statului la comanda liderilor PSD.
Privită cu suspiciune încă de la început, până la urmă s-a produs o alianţă PSD-PC, destrămată însă imediat după alegerile prezidenţiale câştigate de Traian Băsescu. Atunci a venit vremea Alianţei DA, compusă din PD şi PNL, alături de “soluţia imorală” PC.
O parte din liderii conservatori şi-au dorit o alianţă PSD-PNL-PC încă din ianuarie 2008, însă ideea a fost respinsă de toate cele trei partide. Candidatul la preşedinţia PC, din acea vreme, Florin Anghel, declara atunci chiar la Sibiu ca PC va face parte dintr-o alianţă ce va aduna PNL şi PSD, la alegerile generale din toamna anului 2008. “Este o variantă pentru PC, nu pentru noi. Nu sunt astfel de discuţii. PSD va merge singur atât la alegerile locale, cât şi la alegerile generale. Se poate vorbi doar de o alianţă a stângii, cu structurile sindicale şi a organizaţiilor de pensionari", declara atunci preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea.
Pentru alegerile de anul viitor, planul noii alianţe este ca parlamentarii care şi-au câştigat locurile să candideze în continuare, însă este de datoria PNL ca PC să primească 12 colegii eligibile pentru Camera Deputaţilor şi şase pentru Senat. “Personal, cred că se va merge pe alegeri separate şi cu susţinere din partea PSD şi a alianţei de dreapta PNL – PC pentru primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. Este o mare alianţă împotriva puterii PD-L”, spune preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea.

CASETĂ
Preşedinţii PC (PUR) Sibiu:
Amalia Bălăşoiu (Cindrea) 1997 – 2003
Iosif Moldovan 2003-2008
Gheorghe Tuluc 2008 - prezent

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

maty

Acum 13 ani

se intorc,se intorc,se tot intorc.de n-ar mai avea de unde.
Raspunde

ardelean total

Acum 13 ani

SCAPAM DS DRACU SI DAM DE MUMASA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus