Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Pilonul mobil de la intrarea in Piata Huet pune Primaria la cheltuieli. De doua ori, cel putin

Un cetățean german a obținut în instanță daune de 6.245 de lei de la Primăria Sibiu, plus 2.636 de lei cheltuieli de judecată,  după ce, în iulie 2009, și-a avariat mașina în timp ce încerca să treacă peste pilonul mobil amplasat la intrarea în Piața Huet. În cursul zilei de azi, un sibian a pățit aproape același lucru (foto): la ieșirea din Piața Huet, semaforul cu leduri a indicat culoarea verde. Sibianul a pornit mașina, dar nu pentru mult timp: pilonul mobil era coborât doar pe jumătate, ceea ce a dus la avarierea automobilului.

Primul proces: nu erau indicatoare

Orice sibian care dorește să intre în Piața Huet trebuie să beneficieze de un card, eliberat de Serviciul public de administrare a domeniului public și privat. La intrarea în parcare, apropie cardul de cititorul de carduri special amenajat. Ledul care indică faptul că pilonul mobil este coborât emite culoarea verde, semn că automobilul poate intra în parcarea special amenajată.
Fără să aibă un astfel de card, însă, la începutul lui 2010, cetățeanul german Hager Wulf Dietrich a încercat să intre în parcarea amintită cu autoturismul propriu – un Audi A4, urmând un automobil. Când a ajuns deasupra pilonului, acesta s-a ridicat, avariindu-i mașina.
Reparațiile au costat peste 6.200 de lei, bani pe care Hager i-a cerut Serviciului public de administrare a domeniului public și privat. Evident, s-a ajuns la proces. Prima instanță, Judecătoria Sibiu, unde sentința a fost dată în aprilie 2010.
”În motivarea solicitării de admitere a acțiunii se invocă faptul că (...) din planșele foto se poate observa existența unui indicator, dar în cauză reclamantul este cetățean străin care nu are cunoștințe despre situație sau semnificația indicatorului”, se arată în sentința Judecătoriei, pronunțată în aprilie 2010. Cu alte cuvinte, cetățeanul german a invocat faptul că semnul de circulație care indică Zonă rezidențială, nu a fost suficient de explicit pentru ca el să înțeleagă faptul că acolo este amplasat un pilon mobil.
Judecătoria Sibiu a respins ca nefondate susținerile potrivit cărora pilonul mobil nu era semnalizat. ”Nu poate fi primită nici susținerea reclamantului în sensul că este cetățean străin și nu cunoaște semnificația respectivului indicator, în condițiile în care indicatoarele de circulație au o reprezentare și o semnificație unitară în toate țările europene”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sibiu. În această instanță, lui Hager i-a fost respinsă solicitarea.
Prin societatea de avocatură Brebenel&Asociații, cetățeanul german a depus recurs. Iar Tribunalul Sibiu i-a dat dreptate, în noiembrie 2010.
Astfel, în ședința Consiliului Local de joi, aleșii locali sunt chemați să adopte o hotărâre prin care lui Hager să îi fie plătiți cei 8.881,32 de lei, reprezentând daune și cheltuieli de judecată.

Pilonul face victime în continuare

După procesul cu Hager, la intrarea în Piața Huet administrația locală a amplasat noi indicatoare – în limba română – prin care avertizează șoferii că accesul în parcare se face numai cu un card special, cu ajutorul căruia poate fi coborât pilonul mobil care străjuiește intrarea.
Însă angrenajul accesului auto în parcarea amintită pare să sufere defecțiuni. Luni, în jurul prânzului, un sibian a încercat să iasă din parcarea amenajată în Piața Huet. ”Am fost cu fetița la școală. Când m-am apropiat de pilon, ledul indica roșu. Am așteptat să se facă verde, după care am pornit să ies din parcare. Și m-am lovit de pilonul care era coborât doar pe jumătate. Am martori, chiar și din Primărie, se poate vedea și pe camera de luat vederi”, a povestit pentru Turnul Sfatului sibianul.
Mașina lui are asigurare Casco, dar sibianul așteaptă ca reparațiile să îi fie plătite de administrația locală. ”Am peste 40 de ani, am carnet de la 18 ani și nu am avut niciun accident. Acum, de ce să plătesc mai mult la Casco, când nu este vina mea”, spune sibianul.


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Pilonul mobil

Acum 13 ani

\"...cetățeanul german Hager Wulf Dietrich a încercat să intre în parcarea amintită cu autoturismul propriu – un Audi A4, urmând un automobil...\" Aha deci, a încercat sa triseze ! Si cu toate aceste a avut câstig de cauza ? Curios...
Raspunde

siby

Acum 13 ani

Nu e curios faptul ca a castigat ci faptul ca a gasit completul de judecata care intelege limba germana. Daca era roman putea sa uite...mai platea si reparatiile pilonului!
Raspunde

x

Acum 13 ani

siby draga , iti castigam si tie procesul, chit ca esti roman!!!
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

a crescut destul de mult numarul cocalarilor care TREBUIE sa parcheze in zona, TREBUIE sa mearga cu masina pe centru, TREBUIE sa parcheze exat langa Imparatul Romanilor, etc. Ar mai trebui rariti...mai ales \"cetatenii germani\", miticii, cocalarii, etc.
Raspunde

alex

Acum 13 ani

Am mai vazut cazuri in care pilonul mobil s-a ridicat in timp ce o masina era peste el: TOTI INCERCAU SA INTRE REPEDE REPEDE DUPA UN ALT AUTOTURISM AL CARUI PROPRIETAR DETINEA UN CARD DE ACCES!!!!!
Raspunde

Gufy!

Acum 13 ani

De ce sunt unii privilegiati si au parcare la serviciu?? Klaus trebuie sa aiba masina lui ,,Tunata\" la scara?? Mersul pe jos e doar pentru... alegatori!! Deci noi , plebea... platim taxa de drumuri pe care vor ..EI! Dupa mintea lui Klaus , s-ar interzice si circulatia pietonala prin zona unde circula el! Apropos, nu se pune cartele de acces si pe Balea !! Ar costa mai putin decat ..paznicii actuali!!
Raspunde

propunere

Acum 13 ani

propun ca primaria sa cumpere biciclete, si sa faca piste de biciclisti in orasul vechi. si oricine are masina sau nu are, isi lasa masina in parcare la 90 si se urca pe bicicleta pana la usa primariei sau a scolii..in felul asta evitam procese absurde si sisteme de gestiune a parcarii care costa ce sti cat..
Raspunde

siby

Acum 13 ani

Multumesc ptr. oferta. Sper sa nu am nevoie, insa daca sunteti in domeniu nu se stie niciodata. Cu respect....
Raspunde

Anda

Acum 13 ani

Intr-adevar curios ca neamtu\' a castigat procesul...
Raspunde

x

Acum 13 ani

ok siby.oricand dar mai bine sa nu ai nevoie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus