Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Play-off pe muchie de cutit

 

Sezonul 2010-2011 ar putea fi primul din istoria echipei CSU în care echipa fanion a baschetului sibian nu se va califica în play-off-ul campionatului naţional de baschet.
 
Un nou titlu de campioni naţionali la baschet masculin. Asta speră tot Sibiul şi aşteaptă deja de prea mult timp. După o perioadă de regres, în care echipa se zbătea în partea de jos a play-off-ului, în „epoca” Peter Schommers echipa a fost la un pas să joace marea finală pe care o aştepta atâta lume. Strategia de a pierde deliberat meciul trei la Ploieşti pentru a juca decisivul la Sibiu a fost însă una păguboasă. Un arbitraj ostil şi o serie de greşeli au îndepărtat decisiv Sibiul de finală iar visul noului titlu s-a risipit. 
CSU a intrat apoi într-o vrie descendentă. Clavon a consumat mai bine de o jumătate de sezon de mediocritate însă pe final puţin a lipsit ca Sibiul să intre din nou în careul de aşi. În cinci meciuri aprig disputate, Timişoara a reuşit să treacă de CSU şi să joace finala mică cu Gaz Metan Mediaş. 
Noul sezon a început cu o schimbare din temelii a strategiei clubului. Antrenor lituanian adus din campionatul intern, cel mai bun jucător defensiv al campionatului predecent, un nucleu de jucători păstrat din sezonul precedent cărora li s-au alăturat transferuri bune pe hârtie. Este de menţionat însă şi faptul că CSU a avut cel mai dificil program dintre toate celelalte echipe. Dublă cu Gaz Metan Mediaş în Cupa României, meciuri acasă cu campioana şi vicecampioana. Patru meciuri, patru înfrângeri şi rozul viitorului a dispărut. Şi devine din ce în ce mai maro. Dezamăgirea turului, înfrângerea de pe teren propriu cu Craiova a compensat cu victoria nesperată împotriva Gaz Metanului, singura partidă excepţională făcută de sibieni în acest campionat. În deplasare, Sibiul nu a produs nicio surpriză, pierzând toate partidele delicate care ar fi contat pentru clasarea la final de tur.
În acest moment, CSU Sibiu se luptă cu cel puţin cinci echipe pentru ultimele două locuri din play-off. Nici Oradea şi Mureşul, ocupantele locurilor 5-6 nu sunt foarte sigure pe locurile lor, însă jocul celor două echipe duce la concluzia că nu ar trebui să se teamă prea mult de play-out. Astfel, CSU luptă pentru un loc în primele opt cu CSM Bucureşti, BC Timişoara, Energia Rovinari, CS Otopeni şi BCMUS Piteşti. Doar Timişoara este mai slab clasată în acest moment. Dintre aceste cinci echipe, CSU a bătut trei, pe CSM Bucureşti, BC Timişoara şi Energia Rovinari, toate pe teren propriu. Şi a pierdut în deplasările de la Otopeni şi Piteşti. CSU are două mici avantaje pe care ar putea să le valorifice pentru a tranşa bătălia pentru play-off. Restanţa cu Steaua din turul de campionat şi faptul că are cel mai uşor program dintre toate cele cinci. CSU a jucat deja şi cu Asesoft şi cu Clujul şi are patru meciuri „tari” pe teren propriu, cu Oradea, Mureş, Otopeni şi Piteşti. În cea mai optimistă variantă, CSU va acumula 48 de puncte la finalul returului de campionat. Asta în cazul în care câştigă acasă cu Mureş, Oradea, Otopeni, Piteşti şi nu face vreun pas greşit cu Braşov şi Iaşi şi dacă va câştiga în deplasare la Timişoara, Craiova, Rovinari şi CSM Bucureşti. CSU mai are voie să piardă, aşadar, doar meciurile cu Gaz Metan şi cele două partide cu Steaua. Teoretic, misiunea nu este deloc imposibilă.
Timişoara are cea mai grea misiune. În cazul în care nu produce vreo minune, victorii cu Ploieşti sau Steaua acasă şi cu Otopeni, Piteşti sau Cluj în deplasare, BC poate aduna maxim 45 de puncte. Iar pentru aceste 45 de puncte trebuie să învingă Sibiul, CSM-ul şi Oradea acasă pe lângă victorii la Craiova şi Rovinari în deplasare. Misiune la fel de grea are şi Rovinariul. Meciuri imposibile acasă cu Steaua, Oradea şi Gaz Metan şi grele cu CSU Sibiu şi BC Timişoara alături de deplasări la Piteşti, Cluj, Ploieşti şi Mureş. În cea mai optimistă variantă, Rovinari va aduna 45 de puncte. În lipsa unei surprize, BCMUS Piteşti poate aduna maxim 47 de puncte, dacă nu câştigă vreunul din meciurile cu Steaua, Mediaş, Ploieşti, Oradea sau Mureş. Iar pentru aceste 47 de puncte are de tras din greu cu CSU Sibiu, Otopeni şi CSM Bucureşti. Iar CS Otopeni şi CSM Bucureşti se vor situa la borna 47 în cazul în care toate calculele hârtiei se vor concretiza.
Prin urmare, teoretic, CSU ar putea prinde locul VII. Pe de altă parte, actuala ediţie de campionat este cea mai echilibrată din ultimii 10 ani, cu foarte multe partide care se încheie la diferenţă minimă, ceea ce înseamnă că orice pas greşit echivalează cu un play-out ruşinos pentru această echipă care s-a situat tot timpul între primele opt din campionat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

H

Acum 13 ani

Mai Brilu, tu n-ai ce face, stai sa faci calcule si previziuni ?? pai socoteste ca la Timisoara si poate chiar si la CSM Bucuresti in deplasaare pierdem ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus