X

Brigada Anti-Etnobotanice are intrat in actiune

În Sibiu există oficial doar cinci magazine de plante halucinogene. La sfârşitul săptămânii trecute prefectul a semnat ordinul se înfiinţare a unei comii mixte de luptă împotriva magazinelor care vând plante etnobotanice. Din comisie fac parte vreo şapte instituţii, fiecare cu mai mulţi sau mai puţini reprezentanţi. Dacă cu Direcţia de Sănătate Publică sau cu Poliţia este totul clar, mai puţin clar este ce treabă are Direcţia Agricolă cu etnobotanicele, sau OPC-ul. Sau Direcţia Sanitar-Veterinară. Că doar nu vor controla calitatea etnobotanicelor sau valoarea lor nutritivă pentru animale? Ne-au lămurit: Ghoerghe Budrala – directorul Direcţiei Agricole, Ioan Băra – directorul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului şi doctorul Ioan Penţea de la DSVSA.

„Noi avem legături subtile cu toată lumea”

Reporter: Direcţia Agricolă ce legătură are cu etnobotanicele?
Gheorghe Budrala: Substanţele acestea etnobotanice sunt ambalate sub formă de îngrăşeminte sau suplimente nutritive pentru plante. Noi avem competenţă în verificarea îngrăşemintelor pentru plante.

Rep.: Dumneavoastră practic o să verificaţi dacă ce vând ei ajută plantele să crească.
G. B.: Da, noi o să vedem dacă este sau nu este aşa cum spun ei. Unele mai sunt ambalate sub formă de cristale, nici eu nu ştiu prea multe despre ele. Nu sunt eu bine pregătit în domeniul acesta dar avem specialişti. Sunt oameni de-ai noştri care fac parte din comisa instituită de domnul prefect.

Rep.: Şi îi veţi trimite în controale, nu?
G. B.: Da, ei vor face parte din echipa de control. Ei vor vedea dacă sunt îngrăşeminte conforme şi aşa mai departe.

Rep.: Şi dacă îi prindeţi că vând îngrăşeminte false, ce le faceţi?
G. B.: Avem un laborator pentru testarea îngrăşemintelor chimice. Am înţeles că mai există şi un alt laborator autorizat pentru testarea etnobotanicelor, şi împreună ne vom ocupa. Ei le vor testa ca droguri uşoare, sau ce mai sunt.

Rep.: E ok, nu prea înţelegeam eu care este legătura în Direcţia Agricolă şi etnobotanicele.
G. B.: Noi avem legături subtile cu toate instituţiile. Vedeţi că în acest caz legătura subtilă s-a găsit?

„Sunt doar cinci magazine”

Ioan Băra: Fiecare instituţie îşi are sarcina precisă. Noi, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului o să verificăm fiecare operator economic, o să verificăm legalitatea operatorului economic, sursa de provenienţă a substanţelor şi a plantelor etnobotanice, modul de etichetare al produselor comercializate…

Rep.: Am înţeles. De fapt, aici şi apare problema la ei, că una scriu că vând pe etichetă şi alta îţi dau.
I.B.: Ei nu au niciun element de identificare şi caracterizare pus pe eticheta respectivă. Înţelegeţi? De multe ori nu am găsit, de fapt, în toate verificările noastre am găsit plicuri pe care nu scrie nimic. Pe altele mai scriu îngrăşeminte pentru plante sau altele de genul acesta.

Rep.: Asta-i şmecheria, de asta nu prea pot fi ei opriţi. Aveţi o bază de date sau o listă cu magazinele din Sibiu care comercializează aşa ceva?
I. B.: Păi este simplu că noi avem cinci magazine în Sibiu, pe care le-am controlat chiar săptămâna trecută. Patru dintre ele, le-am aplicat sancţiuni contravenţionale, fiecare a fost amendat cu câte zece milioane de lei vechi. A scăpat unul care nu avea orar de funcţionare şi nu am găsit pe nimeni acolo. Dar urmează ca şi pe acesta să-l controlăm, cred că în seara asta îl facem.

Rep.: Până apare ziarul să-l controlaţi că apoi află de la noi că vine OPC-ul în control (râde).
I. B.: Da, sigur… (râde) Prefectura Sibiu a început o serie de măsuri serioase, acum după videoconferinţa cu premierul. În zilele care vin şi săptămâna viitoare o să facem tot felul de controale, toate instituţiile incluse în acest program al Prefecturii.

Rep.: Până la urmă, mă gândesc că fiind doar cinci magazine în tot Sibiul şi vreo zece instituţii care v-aţi pus în cap să le terminaţi, nu prea au scăpare. Sunteţi mai mulţi decât ei.
I. B.: Da, aveţi dreptate aici că suntem mai mulţi decât ei, dar ce să facem, trebuie să luăm măsuri!

Rep: Corect!
I. B.: Vedeţi că Guvernul nu emite nicio ordonanţă ca să le închidă, şi eu cred că Guvernul ar trebui să le închidă. Primăria nu are temeiul legal s-o facă, oricâtă voinţă ar exista.

Rep.: La Mediaş spre exemplu, le-au închis.
I.B.: La Mediaş nu mai sunt, o intreprindere d-asta mai mică era, individuală, şi s-a închis şi aia.

Rep.: Dumneavoastră puteţi face ceva împotriva celor care vând acasă, celor care anunţă prin şcoală sau prin facultate că vând aşa ceva şi nu deschid magazin la stradă?
I. B.: Păi din acest motiv se află în campania aceasta şi Poliţia.

„Bei un ceai şi visezi frumos”

Rep.: Direcţia Sanitar Veterinară ce treabă are cu etnobotanicele?
I.P.: Noi avem în grijă şi produsele non-animale. Magazinele astea care valorifică furaje, plante şi alte chestii se autorizează şi de noi. A şi fost făcut un control ieri seară, un control mai mult de până că practic la noi sunt închise magazinele astea, nu funcţionează. Tot ieri am văzut şi eu un caz în media, le comercializează pe sub mână cumva.

Rep.: Şi i-aţi prins aseară, la control?
I.P.: Deci ieri s-a făcut un control cu mai multe instituţii, cu OPC-ul, Poliţia, cu oamenii noştri, şi au fost mai mult la informare, pentru că nu funcţionează. Mai mult substanţa activă este de verificat, sunt nişte combinaţii de plante, nu sunt ca ceaiurile.

Rep.: Clar că nu-s ca ceaiurile.
I.P.: Şi noi trebuie să identificăm substanţele nocive şi cele nenocive, ca să ştii ce dai voie şi ce nu dai voie, că aşa, am văzut pe internet că sunt mii de plante care pot să afecteze. La noi am văzut că numai vreo 30 sunt interzise. În Sibiu s-au format echipe comune şi facem periodic controle de genul acesta, cum a fost cel de ieri. Dar nu am găsit nimic deosebit.

Rep.: Dar dacă spre exemplu verificaţi plantele din plic şi vedeţi că nu este coada şoricelului ci plantă halucinogenă, ce poate face DSV-ul?
I.P.: Oamenii noştri de la inspecţie, pe domeniul non-animal, se duc aşa cum merg la verificarea furajelor, a alimentelor şi aşa mai departe. În rest, dacă sunt droguri, aici poliţia trebuie să intervină. Iar dacă se găsesc neconformităţi, fapta intră deja la natură penală. Nu mai e vorba de o amendă sanitar-veterinară. Dar uite că ieri nu s-a găsit nimic.

Rep.: Mai veţi timp.
I.P.: Dar copiii ăia cine ştie ce surse au, că s-ar putea să funcţioneze unii din ei pe ascuns. Ei au clineţii lor. Este exact cum se face cu narcoticele, mafie.

Rep.: Oficial nu sunt, neoficial este mafie.
I.P.: Cam aşa stă treaba. Nici nu mai poţi avea încredere, te duci să iei un ceai de stomac şi te trezeşti că visezi frumos.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Interviu
  • Contact