Click

Alin Bratu

 

Cu cine a rămas fata lui Moni și a lui Iri? La cine a rămas mobila din bucătăria lui Pepe? Cine naiba e Adelina Pestrițu?

Imediat după 90, am fost extrem de interesați de politică. O modă ciudată pentru restul Europei. Cum naiba să ai prezență la vot de peste 80 la sută într-o democrație? E drept, tânără. Cu timpul, ne-am potolit. Acum, câte un Ariton sau Știrbeț local mai adună la urne maxim 30 la sută.

Se citeau ziare. Acum majoritatea sunt moarte. E drept, așa e și trendul mondial. Tirajele de jumătate de milion de exemplare sunt acum o dulce amintire. Copacii “respiră” fericiți. Hârtia de ziar stă cuminte ambalată în tipografii. Acum se tipăresc ziare gratuite și broșuri publicitare cu rolul lor util-gospodăresc. Nimeni nu duce dorul Evenimentului lui Cristoiu și Adevărului lui Tinu. Simple amintiri pentru unii, ciudate obsesii pentru alții.

Se mergea la cinema. Se vorbea despre filme, se știau roluri și actori. Fotbalul era o nouă religie. Aveam jucători, aveam echipe, e drept la capitolul stadioane stăteam ceva mai prost decât acum. Era mult entuziasm în tot. Era entuziasmul de dinainte de a știi ce-i aia globalizare.

Nici măcar nu am avut timp să observăm cât de mult ne-am schimbat. Și ne-am “însingurat”. Ne-a mâncat internetul și calculatorul viețile sociale. Ieșim tot mai puțin, vorbim tot mai puțin. Ne imaginăm însă tot mai mult. Avem impresia că știm mai multe, că doar suntem la un click de mouse distanță de știre. Câștigi o licitație pe internet, îți vezi copilul la grădiniță pe internet, îți comanzi mncarea și hainele de pe net. Important e trendul. Și calea cea dreaptă tot internetul ți-o arată.

Copiii noștri sunt și ei “condamnați” la o astfel de viață. Învață să butoneze un i-phone înainte de a învăța să mănânce singuri, învață engleza înaintea limbii materne, știu mai bine decât tine cine e Hanna Montana și Burete Bob.

Din fericire, poți purta același nivel de discuție cu un tânăr din Moșna cu unul din Sibiu. Internetul a plafonat nivelul de cunoaștere. Din păcate, informațiile sunt doar de suprafață sau cele “în trend”. Restul e gol, pentru că nu există interes. Internetul ne dă strict atât cât avem nevoie, nu ne bagă nimic forțat pe gât.

Cu cine a rămas fata lui Moni și a lui Iri? La cine a rămas mobila din bucătăria lui Pepe? Sunt subiectele zilei pe care trebuie să le pregătești pentru a avea o viață socială în 2011.  Click…

Comments

comments

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cecilia

  domnule bratu, nu stiu de unde te-ai pripasit prin sibiu si nici cum \”te-ai alcatuit jurnalist\”(!?), dar fii atent la ceva elementar, respectiv: \”ne-au mancat internetul si calculatorul vietile sociale\”. asa-i corect!deci, pe intelesul tau: \”ce ne-au facut internetul si calculatorul?\” pai, \”ne-au mancat vietile sociale (ele, cele doua – internetul si calculatorul), nu cum ai scris: \”ne-a mancat (…)\”. deci, mai pune mana pe gramatica! rusinica… fii atent, ca te urmaresc!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  deja vu

  Si aici: \”poți purta același nivel de discuție cu un tânăr din Moșna cu unul din Sibiu\”. Corect era: cu un tanar din Mosna si cu unul din Sibiu. Esti varza la gramatica, mai Bratule!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  octavia

  foarte de acord cu \”postacii\” de la 1 si 2; de neanteles, insa, de ce dl. bratu \”nu iese\” cu o explicatie, chiar cu o motivata scuza… ehei, s-a dus vremea jurnalistilor probi si deontologi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact