Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Au facut-o din nou: ULBS medaliata cu aur la Salonul de Inventica de la Geneva

Universitatea „Lucian Blaga” a impresionat la Geneva cu un nou tip de motor, construit la Sibiu şi testat pe râul Olt.

Invenţia prezentată în acest an spre jurizare este denumită "Motor hidraulic cu ax vertical şi pale rabatabile ancorat pe firul apelor curgătoare neamenajate", avându-i ca inventatori pe Prof. univ. dr. ing. Constantin OPREAN, Prof. univ. dr. ing. dr. ec. Mihail Țîţu, Conf. univ. dr. ing. Cornel Rentea şi dr. ing. Ioan Mărginean. Un aport deosebit l-a avut de asemenea tânărul inginer Alexandru Moldovan, unul dintre absolvenţii de excepţie ai universităţii sibiene.

Dispozitivul a fost inclus în clasa V, Protecţia mediului – Energie, în concurenţă cu alte  80 de invenţii prezentate de inventatori din Iran, Kuveit, China, Hong Kong, Germania, Franţa, Ungaria, Polonia, Spania, Croaţia, Coreea, Rusia, Ciad, Algeria, Elveția, Arabia Saudită şi Siria.

Aplicarea acestei invenţii în practică, implementarea industrială a acesteia implică costuri reduse și generează beneficii importante.

În susţinerea performanţelor invenției a fost realizat şi un film, care a prezentat vizitatorilor şi Juriului Internațional modul de funcţionare şi transpunerea în mediul natural a dispozitivului. Prototipul a fost realizat practic cu sprijinul SC Adriatica SRL Sibiu, iar probele tehnice au fost efectuate pe râul Olt în prezența unei echipe formate din profesori sibieni și studenți ai Facultății de Inginerie de la Specializările Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Ingineria Transporturilor.

Universitatea "Lucian Blaga” din Sibiu a fost reprezentată la Salon în cadrul delegației de inventatori care au reprezentat România, sub egida Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică - Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, de Prof. univ. dr. DHC ing. Constantin Oprean Rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu și de Prof. univ. dr. ing dr. ec. Mihail Țîţu directorul Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

În urma deliberărilor, Universitatea "Lucian Blaga" a primit următoarele recunoașteri: Diploma de excelență și Medalia de AUR cu felicitările Juriului Internațional la Clasa V Protecția Mediului - Energie, precum și un Premiul Special denumit "FIRI Award for the Best Invention" oferit de Juriul Internațional și de delegația IRAN-ului.

În semn de recunoaştere a meritelor şi performanţelor Universității "Lucian Blaga" din Sibiu în cadrul evenimentelor mondiale de inventică din ultimii 5 ani, Comisia Internațională și Comitetul de organizare al Salonului Mondial de Inventică de la Geneva au decis admiterea universităţii sibiene în rândul organizaţiilor care acordă premii speciale participanţilor, iar începând cu această ediţie - Geneva 2011, între premiile speciale a fost inclus Premiul "LAUS INGENII CAUSA" acordat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Premiul a fost decernat de Rectorul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, Prof. univ. dr. DHC ing. Constantin OPREAN, unei echipe de inventatori din CHINA și anume ANG Haisong, DUAN Wenbo & YANG Siqiang pentru invenția "Biomimetic Micro Air Vehicles".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus