Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Doua amenzi in valoare totala de 3.000 lei si 51 de avertismente, date spitalelor din Sibiu

 

Firma care se ocupă de prepararea mâncării la Spitalul Judeţean Sibiu a fost amendată cu 1.500 de lei de către DSP pentru lipsa recipientelor corespunzătoare pentru colectarea deşeurilor, iar Spitalul Mediaş a fost sancţionat cu aceeaşi sumă pentru că avea o singură maşină de spălat funcţională.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au prezentat, miercuri, într-o şedinţă la Prefectura Sibiu, rezultatul unui control care a avut loc în toate unităţile spitaliceşti din judeţul Sibiu şi au detaliat problemele pe care le-au găsit, dar şi sancţiunile aplicate, relatează Mediafax.
 
Potrivit raportului prezentat de specialiştii DSP Sibiu, au fost verificate 69 de secţii/compartimente, două ambulatorii integrate, 10 blocuri alimentare, 62 oficii şi nouă spălătorii din spitalele publice din judeţul Sibiu.
De asemenea, s-au recoltat 151 probe de laborator, 147 fiind corespunzătoare şi patru necorespunzătoare.
 
"Toate unităţile deţin planuri de conformare şi finanţare asigurate în parte, avându-se în vedere că toate locaţiile deţin clădiri vechi care consumă fonduri mari pentru reparaţii curente. Pentru deficienţele constatate în fiecare din spaţiile din structura unităţilor s-au acordat 53 sancţiuni contravenţionale: 51 de avertismente şi două amenzi în valoare de 3.000 lei, cu termene de remediere cuprinse între imediat şi maxim 120 de zile pentru deficienţe structurale", se arată în raportul DSP Sibiu, prezentat în cadrul şedinţei şi postat pe site-ul Prefecturii Sibiu.
Potrivit sursei citate, la toate unităţile spitaliceşti s-au descoperit probleme.
 
În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, cea mai mare unitatea spitalicească din judeţ, inspectorii DSP Sibiu au găsit secţii cu destinaţia schimbată, spaţii subdimensionate, personal insuficient pentru numărul mare de cazuri, acces liber al aparţinătorilor până la uşa ATI, circuite funcţionale care nu sunt separate.
"Sunt secţii în care, în afara faptului că sunt supraaglomerate datorită accesului liber al aparţinătorilor, procesul de efectuare a curăţeniei şi dezinfecţiei în saloane şi culoarele de acces este îngreunat şi curăţenia nu se menţine", se mai arată în raportul DSP Sibiu.
Cea mai mare problemă identificată la acest spital a fost la blocul alimentar, unde "nu se asigură recipiente de capacitate corespunzătoare pentru colectarea reziduurilor, încât acestea sunt colectate în cutii de carton".
 
"Serviciul de preparare a mesei este un serviciu externalizat, nu aparţine spitalului", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Raluca Puşcă.
Potrivit reprezentanţilor DSP Sibiu, pentru această deficienţă firma care ocupă blocul alimentar şi prepară mâncarea pentru bolnavi a primit o amendă de 1.500 de lei.
 
O altă amendă, tot de 1.500 de lei, a primit Spitalul Municipal Mediaş, al doilea ca mărime din judeţul Sibiu, unde la spălătorie există o singură maşină de spălat în stare de funcţionare şi nu există circuite complet distincte pentru secţiile de boli transmisibile şi TBC.
La acest spital, inspectorii DSP au mai găsit grupuri sanitare insuficiente şi au constatat lipsa spaţiilor destinate depozitării produselor şi obiectelor de curăţenie.
 
Şi la celelalte spitale din judeţ au fost descoperite clădiri nezugrăvite, circuite funcţionale care nu sunt separate, probleme în blocurile alimentare, secţii supraaglomerate, lipsă de personal, iar unităţile au primit avertismente pentru remedierea deficienţelor.
 
Reprezentanţii DSP Sibiu au mai anunţat că, în aceste zile, se desfăşoară un alt control în toate unităţile sanitare din judeţul Sibiu, indiferent de subordonarea unităţii respective, care vizează totalitatea serviciilor medicale oferite, cu accent pe secţiile şi compartimentele în cadrul cărora pacienţii sunt imobilizaţi la pat timp îndelungat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus