Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Criza e in toi: DPC face reduceri de personal. Energie Termica are profit artificial

 

SC Energie Termică SA a realizat un profit de 962,21 de lei, în anul 2010. Totuși, profit, având în vedere că SC DPC a înregistrat, anul trecut, o pierdere de peste trei milioane de lei. Conducerea societății anunță disponibilizări.
 
Patru din principalele societăți la care Consiliul Local Sibiu este acționar (Urbana, DPC, Energie Termică și Tursib) și-au prezentat săptămâna trecută, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, rezultatele financiare înregistrate în cursul lui 2010 și planurile pentru anul în curs. În afară de Tursib, în cazul fiecărei societăți au apărut ”rezerve”.
 
DPC reduce din personalul TESA
 
Deși a avut o cifră de afaceri cu 34% mai mare decât în anul precedent, ajungând la 47,69 de milioane de lei, Drumuri și Prestări Construcții a înregistrat o pierdere netă de 3,11 milioane de lei. Pierderile au rezultat ”în principal din lucrarea de investiții «modernizare DJ 106 Sibiu - Agnita» (2,19 milioane lei), precum și din activitatea de WC-uri publice, a căror încasări sunt mai mici decât cheltuielile aferente, precum și din cheltuieli privind dobânzile, ce se datorează în principal lipsei lichidităților”, se arată în raportul DPC prezentat în cadrul AGA. Pentru a recupera pierderile înregistrate anul trecut, directorul DPC, Gheorghe Lazăr, a anunțat o serie de măsuri. ”Diminuarea cheltuielilor de personal prin disponibilizarea de personal în perioada 15 decembrie – martie. Noi, până acum, aveam drept soluție pentru această perioadă plata unor salarii de 75%, dar vom renunța la aceasta de acum încolo. Vom reduce din personalul TESA și cel neproductiv, până în iulie vom avea o analiză în acest sens”, a declarat Gheorghe Lazăr în fața consilierilor locali. Potrivit lui, în cursul acestui an DPC urmărește recuperarea investițiilor făcute în drumul Sibiu – Agnita. Consilierul local Helmuth Mathes a cerut directorului DPC prezentarea unui plan detaliat pentru recuperarea pierderilor.
 
Energie Termică – societate de construcții
 
Din veniturile totale de peste 17,6 milioane de lei, în 2010, doar 5,22% mai sunt reprezentate de obiectivul inițial de activitate al societății – producerea și distribuția energiei termice, către 445 de apartamente. Cantitatea de energie electrică produsă și livrată a fost, în 2010, cu 2,42% mai mică decât în anul precedent. ”Considerăm că activitatea desfășurată de SC Energie Termică SA în anul 2010 ca fiind bună”, se arată în raportul către AGA semnat de Ilie Grădinar, director și președinte al Consiliului de administrație. ”Dacă puneați pe costuri facturile neîncasate, rezultatul era pe pierdere”, a remarcat, însă, Gabriela Brunchea, consilier local.
 
Urbana – rezerve în recuperarea banilor
 
Deși a avut, ca de obicei, cea mai profesionistă prezentare, directorul Urbana, Cristian Bucura, a primit ”rezerve” tocmai din partea auditorului independent. ”Societatea Urbana SA nu a înregistrat în evidența contabilă și nu a evidenția în Situațiile financiare veniturile din penalități pentru neplata la termen de către chiriași a creanțelor din închirierea spațiilor cu altă destinație deținute în concesiune, în sumă de 159.709 lei și veniturile din penalități pentru neplata la termen de către locuitorii locuințelor ANL și locuințelor sociale a creanțelor din refacturarea contravalării utilităților, în valoare de 16.816 lei”, se arată în raportul auditorilui, care atrage atenția și asupra unor creanţe neîncasate de la chiriaşi şi de la locatarii ANL de peste 200.000 de lei, termenele scadente alte facturilor fiind mult depăşite. „Sunt procese pe rol pentru recuperarea acestor sume”, s-a arătat încrezător Bucura. Societatea condusă de el a avut, în 2010, venituri totale de 2,5 milioane de lei şi un profit net de 13.756 de lei.
 
Tursib: profit mare, investiţii şi mai mari
 
2,47 milioane de lei este profitul realizat de Tursib în cursul lui 2010, la o cifră de afaceri de 23,75 de milioane de lei. Pe anul în curs, principalul nou obiectiv al Tursib este, bineînţeles, demararea procedurilor necesare relocării bazei proprii. În acest sens, creditului BERD de două milioane de euro contractat pentru achiziţionarea a zece noi autobuze îi va fi schimbată destinaţia, pentru proiectarea şi demararea construcţiei noii autobaze. „Din studiile făcute de firma de consultanţă e nevoie de şapte milioane de euro pentru noua bază. Din surse proprii vrem să acoperim 30%, restul de cinci milioane de euro dorim să fie de la BERD. Aecst credit va fi acoperit după valorificarea actualei autobaze”, a spus Adrian Popa în cadrul şedinţei AGA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Odin

Acum 12 ani

Oare cine pune mana pe banutii deturnati de la BERD? Relocarea autobazei este o nevoie absoluta a tursibului. Nu conteaza ca autobuzele merg in mare masura dupa programul medieval din 30 in 30 de min. Probabil ca cine portocali de la noi vrea terenu sa faca blocuri pentru nici din alea se pare ca nu avem destule.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus