Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Noua asistente. Erau saptamana trecuta

Discuția săptămânii pentru unii a fost săptămâna trecută situația pacienților legați de pat de la Spitalul Clinic Județean Sibiu. Îmi mențin din capul locului părerea că în patria mamă e bine să nu ai deloc de-a face cu sistemul sanitar și cu justiția, pentru că ți se vor duce aiurea ani grei din viață.
S-a discutat însă mai mult despre cazul deontologiei mass-media și mai puțin despre situația în sine. O fi bine în anul 2011 să legi pacienți de pat. Clar că nu e bine că presa relatează despre astfel de cazuri și că bagă în sperieți românii, de-și pierd încrederea în sistem. Concluzia unor ”confrați”: nu mai scrieți de toate bârfele rostite de te miri ce directori de spitale din oraș, pentru că e mai important ca oamenii să nu știe toate detaliile. Își fac pe urmă singuri greață.
Pun pariu că nici purtătorul de cuvânt al Prefecturii, nici prefectul însuși nu știu foarte multe despre viața dintr-un spital, fie și el de oraș. Au în față cel mult niște coloane cu cifre. Nici eu nu sunt un erudit în branșă, însă necazul m-a condus în ultimele zile prin aceste locuri. Așa că le dau de știre cum nici Grigore Ureche, cronicarul, nu ar fi putut mai bine.
Aflați de la mine că într-un spital de copii, dintr-un total de 25 de infirmiere mai sunt nouă. Copiii sunt tot ăia, dacă nu cumva mai mulți. În plus, au apărut ATV-urile, rolele, skate-urile și alte minunății care provoacă oase rupte și julituri, cât să le ajungă un semestru. Pentru că salariul oricum nu le ajunge.
Părinții sunt și ei mult mai stresanți pentru cadrele medicale, decât erau odată, iar obsesia ”din banii mei îți iei salariul, ai grijă de copil că te reclam” începe să le zdrobească creierii. Nu intru în discuții privind plafoane salariale, sporuri, tăieri salariale și alte minunății. Vorbesc de oameni reali, nu de statistici.
Nu le înțeleg pe cele nouă. Nu au ieșit niciodată în stradă, nu au reclamat situația în presă. Tac și fac cât pot mai bine. Iar povestea probabil va decurge precum în cântecul cu cei enșpe negrii mititei. Au fost nouă, și-au rămas doar opt.
Singrul protest pe care l-am văzut în farmacii, spitale sau cabinetele medicale sunt foile A4. ”Cu stimați cetățeni…” E singura lor formă de protest. În farmacii, pe aceste foi se scriu zilele de când nu au mai primit banii pe medicamentele compensate. În cabinete se scriu motivele pentru care doctorii de familie nu mai pot primi pacienți. În spitale sunt foi pe care scrie că bugetul pe anul trecut a ajuns pentru salarii și utilități. Iar bugetul în curs e cu 30% mai mic.  
Poate când vor intra într-un spital se vor lovi de realitate. Deși s-au văzut cazuri când Viena ori Budapesta le-a rezolvat pe toate. Nu, nu vorbesc de autonomie.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus