X

Ministerul Sanatatii se joaca cu patru milioane de euro pe "nervii" bebelusilor sibieni

Peste câteva zile se împlineşte un an de când Maternitatea din Sibiu ar fi trebuit să fie în reabilitare şi modernizare. Un an irosit de Ministerul Sănătăţii, cel care a angajat firmele de execuţie, dar nu a mai fost în stare să aducă şi un diriginte de şantier.

 
16,36 de milioane de lei este valoarea contractului semnat între Ministerul Sănătăţii şi asocierea Vamed Austria și Valve Internațional SA Brăila. Contractul a fost semnat pe 9 iulie 2010, pe o durată de 24 de luni având drept scop ”reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie ale Spitalului Clinic Judetean de Urgență Sibiu prin lucrări de construcţii”. Ca un detaliu, contractul a fost semnat la un an după lansarea licitației de angajare a firmelor de construcții.
Imediat după, Ministerul s-a grăbit să anunțe pompos că Maternitatea de la Sibiu va fi reabilitată la standarde europene, că cei 6.039 de mp ai unității vor fi reorganizați și recompartimentați ”pentru a se asigura o funcționare mai bună a secțiilor care fac parte din departamentele de obstetrică și neonatologie și vor fi înlocuite ferestrele, ușile interioare, pardoselile din aceste secții”. În plus, potrivit proiectului, ar fi trebuit înlocuite învelitoarea și șarpanta ce acoperă corpul 1 cu un sistem de acoperire în terasă, iar toate instalațiile sanitare, termice și electrice urmau reabilitate.
 
Un an de cruntă nepăsare
 
A trecut un an de la glorioasa semnare a contractului. Nimic. Conducerile Spitalului județean și cea a Maternității au fost puse în gardă că încep lucrările, fără nicio urmare concretă. Dimpotrivă, cei care au început să insiste cu telefoane la București au fost tot sibienii: ”mai începeți?”.
Din câte se pare, Ministerul și-a blocat proiectul la etapa angajării unui diriginte de șantier. Și au început cu rugăminți absurde la Sibiu. ”Ne-au cerut nouă să angajăm un diriginte de șantier. Bine, bine, o făceam, dar pe ce baze legale, căci nu noi suntem cei care implementăm proiectul. Am discutat și la Consiliul Județean, nu puteam găsi nicio soluție legală. Și atunci ne-au spus să angajăm un diriginte de șantier pro-bono. Dar cine își mai asuma, dacă lucra gratuit, responsabilitatea?”, se întreabă dr. Adrian Șanta, managerul Spitalului Județean.
 
1 iulie a trecut
 
Săptămâna trecută, însă, reprezentanții firmei de construcții din Brăila au venit la Sibiu, pregătiți să înceapă lucrul. ”Au venit cu un nou termen – 1 iulie. Acum, ziua de 1 a trecut și nu au venit. Să sperăm că vin de luni, când e început de săptămână”, spune dr. Adrian Stretean, șeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie din Sibiu. ”Nu știu cât vor dura lucrările, constructorii au spus că se vor ține de termen”, adaugă Stretean.
 
Ministerul n-are timp
 
Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere al Ministerului Sănătății încă de la începutul săptămânii trecute, fără ca de la București să vină până la închiderea ediției vreun răspuns. Fondurile alocate pentru reabilitarea Maternității din Sibiu provin dintr-un împrumut BERD și BEI.
Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO KG este un nume extrem de important în managementul proiectelor de reabilitare a spitalelor din lumea întreagă, având contracte pe toate continentele. Nu mai puțin de 500 de parteneriate public-private la care Vamed a participat au fost finalizate numai în cursul anului trecut. În România, Vamed a mai lucrat în cadrul unor proiecte de reabilitare și modernizare pentru spitalele Coltea și cel de Urgență Militar din București, precum și pentru Spitalul de urgență din Constanța.
Valve International SA, din Brăila, firma constuctoare este, însă, mai puțin cunoscută în România. În ultimul an pentru care sunt publicate datele financiare, 2009, firma deținută în proporție de 99% de Ion T. Florian a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 9,5 milioane de euro, cu un număr mediu de salariați de 115. Cel mai bun an, din punctul de vedere al rezultatelor financiare a fost, însă, 2008, când cifra de afaceri a firmei din Brăila a depășit 14 milioane de euro.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    care

    pe dinafara gardul si inauntru leopardul.Sa speram ca o data cu reabilitarea maternitati o sa se reabiliteze vocabularul si comportamentul personalului care lasa de dorit, daca nu cotizezi.

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Anchete
  • Contact