Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

CJ si primariile, mai bune la atragerea de bani europeni si investitii decat mediul privat

Pentru prima dată în ultimii ani, administraţia publică locală şi instituţiile publice au reuşit să devanseze firmele particulare, conducerea Consiliului Judeţean şi primarii sibieni demonstrând că sunt mai buni la atragerea de fonduri europene şi la efectuarea de investiţii în primele şase luni ale anului, conform celor două rapoarte, unul de la Finanţe, celălalt al Prefecturii, publicate miercuri, transmite Agerpres.

"În mod surprinzător, mediul privat este mai timid în accesarea fondurilor UE decât instituţiile de stat", a afirmat, miercuri, Daniela Pavel, fost subprefect, în şedinţa Colegiului Prefectural.
Conform unui raport prezentat de aceasta, autorităţile publice sibiene pun în aplicare 52 de proiecte cu finanţare europeană, cu valoare totală de 1,5 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde lei - valoare eligibilă, în timp ce mediul privat a reuşit să aibă mai multe proiecte, 474 contractate, însă valoarea totală este de doar 550,8 milioane de lei.
Cele mai multe proiecte cu fonduri europene făcute de instituţiile şi autorităţile publice sibiene sunt din cadrul Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, unde cele 14 proiecte totalizează 56,5 milioane de lei. Cele mai bănoase proiecte, deşi sunt doar trei, sunt cele făcute de bugetarii sibieni în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, unde valoarea eligibilă este de peste un miliard de lei.
Una dintre cele mai eficiente din punct de vedere al atragerii de bani europeni este Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, care va încasa 50 de milioane de lei, urmată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu 17,5 milioane lei - bani de la Uniunea Europeană.
Asocierea dintre comune, oraşe, pentru proiecte europene s-a dovedit cea mai bună reţetă, conform reprezentantei Prefecturii Sibiu. Daniela Pavel a mai arătat că 68 la sută din totalul banilor europeni ajunşi în judeţ au venit pe proiecte de investiţii în infrastructură, realizate în colaborare de autorităţi. Autoritatea care reuşeşte singură să fie prima în topul atragerii de bani de la UE este Consiliul Judeţean, cu un procent de 19 la sută din totalul de 1,5 miliarde lei atraşi.
De la începutul anului, conducerea Consiliului Judeţean şi cei 64 de primari din judeţ au realizat şi o altă performanţă în premieră - alocarea celor mai mari procente pentru investiţii. În acest an, administraţia publică locală din Sibiu va investi peste 100 de milioane de euro în diverse proiecte, după cum a anunţat, în şedinţa Colegiului Prefectural, Grigore Popescu, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu.
"În judeţul Sibiu este foarte interesant că, din aproape 1,3 miliarde de lei, adică 320 de milioane de euro fonduri publice, un procent de 35,4 la sută este îndreptat de cele 64 de primării şi CJ către investiţii. Ca niciodată, un procent de peste o treime din prevederea bugetară a primăriilor şi CJ merge către investiţii. Este un lucru deosebit. Valoric înseamnă peste 113 milioane de euro, valoare investită sau prevedem să fie investită în judeţul Sibiu", a arătat şeful Fiscului sibian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus