Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Taietori de chitante, cu voia Domnului. Dupa cat vrea fiecare

50 de lei cununia, 40, înmormântarea, sunt taxele percepute în unele parohii sibiene. Sumele nu sunt, însă fixe, ci depind de mai mulți factori. Inclusiv de înlocuirea acoperișului unor biserici.

Oamenii ajung de-a lungul vieţii să apeleze la diverse servicii religioase, pentru că în fiecare familie, la un moment dat are loc un botez, o cununie sau o înmormântare. Serviciile religioase costă, iar omul plăteşte mai mult sau mai puţin, în funcţie de taxele care se percep în parohia din care face parte. Preoţii spun că în stabilirea taxelor se ţine cont de situaţia economică a credincioşilor şi de mărimea parohiei.

„Taxele se stabilesc de către Adunarea parohială a fiecărei parohii la propunerea Consiliului parohial. Astfel, în fiecare parohie din cele peste 550 pe care le avem, taxele sunt diferite. ÎPS Laurenţiu Streza a impus de anul trecut ca la înmormântări să nu se perceapă nici o taxă. Dacă familia celui decedat vrea să plătească totuşi slujba de înmormântare, poate să dea cât consideră. De asemenea în Mitropolia noastră nu se acceptă ca o persoană, care nu şi-a plătit taxele mai mulţi ani la rând să nu fie înmormântată, indiferent dacă a achitat sau nu contribuţia anuală, preotul are datoria să facă slujba de înmormântare” spune preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine în Mitropolia Ardealului.
Cei mai mulţi bani se scot din buzunar pentru oficierea cununiei religioase. În localităţile din jurul Sibiului taxele sunt mai mari decât în oraş. La Vurpăr cei care vor să se căsătorească trebuie să plătească 50 de lei, iar în Răşinari 40 de lei.  
 „La noi se stabileşte de la începutul anului şi pentru anul acesta avem nişte texe acceptabile, respectv 50 de lei pentru o cununie, 30 de lei pentru un botez şi 40 de lei pentru o înmormântare” a declarat preotul bisericii „Sf. Nicolae” din Vurpăr.
În oraş taxele variază între 20 şi 30 de lei, iar la polul opus se află câteva parohii care nu percep nici un fel de taxă, cum sunt cele din Cisnădie şi din Şelimbăr.
 „Nu avem nici un fel de taxe, oamenii sunt lăsaţi să plătească atât cât consideră. Noi respectăm ceea ce ne-a spus ÎPS laurenţiu Streza încă din 2010, şi nu percepem taxă la înmormântări, dar în acelaşi timp nici la alte servicii religioase. Când omul vine să îşi boteze copilul sau să se cunune, dă cât crede el şi aşa e bine” povesteşte preotul Constantin Iacobr, care slujeşte la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie.
Pentru încreştinarea copilului taxele sunt mai scăzute. Dacă în unele localităţi serviciul religios este gratuit, iar părinţii pot să-l răsplătească pe preot cu cât îşi permit, în schimbla Sibiu, în Daia sau în Răşinari botezul costă 30 de lei.
„Stabilim preţul în fiecare an în funcţie de necesităţile parohiei. Acum, de exemplu, efectuăm nişte reparaţii aşa că avem taxele un pic mai mari decât în anii precedenţi. Taxa pentru botez şi cununie este de 30 de lei, la înmormântare nu percepem nimic, iar contribuţia anuală este de 40 de lei de persoană” spune preotul bisericii „Buna Vestire” din Daia, Alin Danciu.
În ceea ce priveşte înmormântările lucrurile sunt puţin confuze. Dispoziţiile IPS Laurenţiu Streza prevăd ca pentru înmormântări, preoţii să nu stabilească  nici o taxă şi în majoriatea localităţilor decizia este respectată.
 „La noi dă fiecare cât doreşte, benevol. Noi nu impunem nimic şi aşa este cel mai bine. Nu avem nici o taxă fixă pentru nici un fel de serviciu religios” zice  preotul Emil Mocioiu, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Şelimbăr.
Mulţi credincioşi nu ştiu că au dreptul la servicii gratuite, cel puţin în ceee ce priveşte înmormântările, pentru că ei plătesc de când se ştiu taxa percepută de preot, la fel ca şi contribuţia anuală sau alte servicii.
La Vurpăr o înmormânatre costă mai mult decât un botez, respectiv 40 de lei, iar la Mohu suma este mai curând una simbolică- zece lei.  „Taxele noastre sunt 10 lei pentru înmormânatre, la fel 10 lei pentru botez şi 20 de lei pentru cununie. Nu percepem mai mult pentru că avem o comunitate mică şi oamenii nu au venituri mari” povesteşte Ovidiu Petru, preot la Biserica „Sf. Nicolae” din Mohu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus