X

ACREDITARE LA BLOGGING

Festivalul Internaţional de Teatru din acest an a născut poate cea mai vie polemică (sau să îi spunem şi dezbatere) din blogosfera locală, privind blogosfera sibiană, privind on-line-ul sibian, privind ”a fi-ul sau a nu fi-ul” acestei bologosfere în general. 

 
Ruxandra Predescu, blogger de Bucureşti şi responsabilă în cadrul FITS de comunicarea on-line a gradiosului festival sibian a fost cea care, involutar, a iscat această polemică prin faptul de a nu fi invitat la acreditare în primă fază bloggeri sibieni şi de a fi oferit un regim preferenţial în a doua fază bloggerilor extrasibieni care au participat la FITS. 
 
Imediat unii blogeri au atacat, imediat alţii au dojenit, imediat alţii au apărat, imediat au apărut şi neaveniţii. Ciprian Drăghici (citadelasibiana.ro) a fost cel care s-a simţit jignit de atitudinea Ruxandrei Predescu, dialogul său ajungând destul de neelegant. Tudor Popa (cemerita.ro) a amintit că înainte de toate este bine să ne uităm întâi în propria ogradă sibiană pentru a şti ce trebuie apărat sau atacat. Oltea Zambori (nebuloasa.info), blogger din Timişoara dar cu origini sibiene, a apărat alegerea şi a criticat spiritul delăsător al spectatorului şi participantului sibian la FITS. Maria Marin (cartilemariei.blogspot.com), blogger şi nu prea, sibiancă şi nu prea, s-a băgat şi ea total aiurea în discuţie. 
 
De fapt care este problema? De ce bloggerii din Sibiu nu au fost acreditaţi sau trataţi în mod egal cu cei veniţi din alte oraşe. Evident că răspunsul este undeva la mijloc, balansând mai mult spre cei care au făcut selecţia bloggerilor decât spre bloggerii sibieni. Atunci când nu ai o blogosferă, este cam greu să fi luat în seamă pentru un astfel de eveniment. Festivalul Internaţional de Teatru demult nu mai este un eveniment cultural închis al Sibiului, demult nu mai este o proprietate exclusivă a oraşului, a comunităţii şi a culturii noastre a sibienilor. 
 
Greşeala pentru care poate fi dojenită responsabila comunicării on-line este poate că nu a fost mai introspectă, mai curioasă, mai activă în a atrage on-line-ul sibian. Poate selecţia bloggerilor – prieteni care şi-au făcut apariţia la FITS nu a fost cea mai elocventă şi propice pentru festival, unii au fost invitaţi, găzduiţi dar nu au scris nimic, alţii au scris dar îi citeşte doar familia, alţii s-au trezit a critica lipsa de respect a sibienilor pentru festival, lipsa de implicare a sibienilor şi au pus un semn de întrebare cu privire la locul FITS-ului în acest oraş, alţii, şi nu puţini, au scris, s-au implicat, au lăudat când era cazul şi sunt citiţi de mulţi români. Poate nişte bloggeri străini la anul nu ar strica. 
 
Ca să îmi spun şi părerea legată de critica adresată sibienilor în directă legătură cu desfăşurarea Festivalului, nu pot decât să îmi amintesc analiza spectatorilor făcută chiar de Constantin Chiriac, organizatorul şi mentorul Festivalului, care număra în jur de 60.000 de spectatori pe zi la spectacolele, concertele, expoziţiile FITS din acest an. Nimeni nu cred că se poate îndoi de acurateţea analizei sale şi astfel ajungem la un total de 600.000 de spectatori în cele zece zile, dar să fim serioşi că nu cred că au fost mai mult de 100.000 de spectatori unici. Dintre aceştia în mod realist nu cred că au fost mai mult de 500 spectatori veniţi de pe meleaguri bucureştene, clujene, timişorene sau ieşene sau chiar din alte ţări (ca o curiozitate, asta spune şi evidenţa camerelor de hotel din acea săptămână – m-am interesat ca sa nu emit informaţii eronate), adică undeva la sub 1% din totalul spectatorilor, a celor care au gustat cultura oferită de participanţii festivalului. Asta înseamnă că peste jumătate dintre locuitorii Sibiului au participat cel puţin la un concert în Piaţa Mare. Dacă asta nu înseamnă participare şi implicare din partea sibienilor, aştept presupuse lecţii de la specialiştii sibieni, braşoveni, clujeni şi mai ales bucureşteni. 
 
Nimeni nu are motiv a se lua de bloggerii din afara Sibiului. Bine că vin şi bine că scriu despre Sibiu. Problema principală, problema esenţială este la bloggerii sibieni. Vina situaţiei din acest an o poartă, cum am scris deja, persoanele care s-au ocupat de acreditare dar în primul şi primul rând comunitatea online locală. Haideţi să ne scoatem întâi bârna din ochi. 
 
Legat de acreditarea bloggerilor sibieni cine s-a ocupat de acreditare a facut-o cu amatorism, şi total dezinteres. Cei care au reprezentat acreditaţi, ca bloggeri, Sibiul aproape toţi nu sunt cei reprezentativi pentru comunitatea locală, nici măcar cei citiţi. Bloggeri din Sibiu la Festival au fost mult mai mulţi doar că unii cu invitaţie, alţii, majoritatea, ca ziarişti, alţii ca şi ghizi sau alţii că pur şi simplu au vrut şi dacă vrei cam poţi. Asta arată că cei de la FITS responsabili de această treabă au chemat pe cine știau şi ei sau cine s-a zbătut. 
 
De scris nu se scrie puţin în Sibiu, din contra se scrie mult pe bloguri despre teatru şi despre FITS. Asta dovedeşte că din păcate în acest moment nu putem vorbi de o comunitate on-line la Sibiu, de o blogosferă şi atunci este normal că venind din afara ei nu ai pe cine şi nu ai cum selecta câteva acreditări corecte şi concrete pentru Sibiu.  
 
Că cei de la FITS habar nu au şi nici nu sunt interesaţi de ce este în bloggingul local, iar vina este a comunităţii locale. Pe lângă că suntem câţiva nici nu ne urmărim interesul, ne certăm şi, în concluzie, nu contăm. Suntem egoişti, ne interesează în primul rând micul bine personal, ce prieteni din alte orașe ne facem şi cum să îi ajutăm, ce bani câştigăm, ce lanterne şi alte oglinzi colorate mai primim să promovăm şi tot aşa. 
 
Eu unul mi-am permis a atrage atenţia la un moment dat că ar fi bine să existe înțelegere pe evenimentele locale importante, că ar fi bine să ne sprijinim etc…. Nu s-a dorit din cauza egoismului amintit mai sus. Că apoi unii sau alţii s-au trezit a comenta şi zice ceva, cu regret spun ca nu este cazul şi mai bine ne-am abţine ruşinaţi. 
 
Până când unul sau doi bloggeri nu se vor trezi a îi lua de mână pe toţi ceilalţi şi a fi un exemplu lipsit de egoism în comunitatea locală, nici gând de o blogosferă locală, până atunci, doar ne dorim şi visăm la acreditatea ca blogger în Sibiu şi în România. 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ruxandra Predescu

  Draga Tudor,

  am comunicat pe toate canalele avute la dispozitie deschiderea catre blogosfera locala, am venit inclusiv la SMS Sibiu, organizat de Biz, pentru a prezenta aceasta deschidere. Reactia? \”Dar de ce sa scriem despre FITS?\”. Textual.

  Inainte sa acuzi procesul de acreditare, ar fi util, poate, sa intrebi cati bloggeri sibieni au scris ca solicita acreditare – exceptandu-l pe Ciprian, care e un caz aparte din motive pe care prefer sa nu le reiterez pt ca nu\’i fac cinste – sau cati bloggeri sibieni au solicitat informatii personalizate despre FITS in timpul festivalului.

  Eu nu acuz pe nimeni ca este sau nu este interesat, ar fi o prostie. Inteleg ca sibienii stiu prea bine acest festival, nu mai e \”news\” pentru ei si sunt, poate, mai putin entuziasmati. Dar – si monitorizarea o arata negru pe alb – chiar si asa, chiar si cu \”scuza\” asta, diferenta intre ce au scris cei din afara Sibiului si blogosfera locala e colosala, atat in termeni de \”cantitate\” cat si, mai ales, in termeni de a convinge si pe altii cat e de fain e Sibiul festivalier.

  Dar… FITS e si anul viitor si sa speram ca pana atunci entuziasmul o sa creasca in randurile blogosferei sibiene. Nu de alta, dar voi ar trebui sa fiti primii care se mandresc cu acest eveniment :)

  Nu in ultimul rand, as fi preferat sa discutam despre acest aspect inainte sa publici, mai ales ca ai avut ocazia, live chiar, we-ul trecut. Si un ultim… detaliu: descrierea \”blogger de Bucuresti\” nu ma reprezinta, nici in general si nici in context. Nu amesteca lucrurile.

  PS Draguta cravata!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ciprian Draghici

  Fara echivoc, lucrurile stau intocmai cum le-ai prezentat.
  Toti suntem bloggeri si scriem mult si prost sau putin si-n dodii, (n)avem blogosfera, toti gresim, toti avem orgolii si toti avem dreptate si chintesenta nu consta in dilema: cine a gresit mai mult decat cei care au avut dreptate…
  Inainte de toate suntem oameni, nu bloggeri, si vedem in ceilalti reflectia imperfectiunilor noastre. Prin urmare, daca vrem sa schimbam ceva cu adevarat ar trebui sa facem asta incepand cu noi. Caci este mai mult decat iluzoriu sa asteptam din nou sa vina americanii sa ne salveze :)

  In clipa asta sunt sigur ca toate lucrurile decurg intr-o directie pozitiva, la fel ca viata, si cel mai intelept este sa ne dam la o parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact