Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

1500 de stalpi electrici izolati pentru a proteja pasarile

Pentru că electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică, la Sibiu a început izolarea stâlpilor electrici.

La nivel naţional, mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania, zeci de mii de păsări cazând victime stâlpilor de medie tensiune.

În cadrul proiectului LIFE au fost izolați primii 80 de stâlpi de medie tensiune, în zonele Sărata, Porumbacu de Sus – Porumbacu de Jos, Avrig - Mârșa din Piemontul Făgăraș, începând cu 20 iunie 2011.  În prezent, activitatea de izolare se desfășoară în Podișul Hârtibaciului și va continua în situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Până la finalul anului 2011 vor fi izolați 1500 de stâlpi de medie tensiune în toate cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului. Lucrările se realizează de către o firmă specializată contractată pentru acest scop de Agentia Regională de Protecția Mediului Sibiu.

Echipelor SOR și Milvus li s-au alăturat 31 de voluntari care împreună au verificat peste 3400 de stâlpi. Pe baza datelor colectate de ei, au putut fi  identificate speciile de păsări afectate de electrocutare și stabilite prioritățile pentru lucrările de izolare a liniilor electrice.

Activitatea de izolare a stâlpilor de medie tensiune, care se realizează în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, are caracter de pionierat în centrul Transilvaniei. Cu excepţia unui proiect pilot al Asociaţiei Grupul Milvus, care a izolat în trecut câţiva stâlpi de medie tensiune, în zona Dumbrăvioara, astfel de acţiuni nu au mai fost întreprinse până în prezent în această zonă.

Importanța acțiunii de izolare a stâlpilor periculoși pentru păsări este cu atât mai mare cu cât la conferința cu tema “Liniile electrice și mortalitatea păsărilor în Europa” desfășurată la Budapesta în luna aprilie 2011, la care a participat și echipa proiectului LIFE, a fost elaborat un document cu titlul “Declarația de la Budapesta pentru prevenirea electrocutării păsărilor”. Acest document a fost trimis Comisiei Europene pentru a sta la baza unei viitoare Directive a Uniunii Europene care va obliga companiile de electricitate din statele membre să construiască linii electrice sigure pentru păsări și să înceapă izolarea rețelelor electrice existente.  Din acest punct de vedere, proiectul LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” vine în întâmpinarea acestui demers European important pentru protejarea păsărilor în special și conservarea naturii în general.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus