Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ce trebuie sa stim despre pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale întărite, care se formează în unul sau în ambii rinichi. Pietrele au dimensiuni variate, pot fi cât un bob de nisip sau pot ajunge atât de mari încât să blocheze rinichiul. Nu întodeauna sunt dureroase şi de aceea pacienţii le descopera de obicei la o ecografie sau radiografie de rutină.

Pietrele la rinichi apar de obicei la bărbaţi, din cinci persoane care au pietre la rinichi, patru sunt bărbaţi şi doar una este femeie. Vârsta probabilă se încadrează între 30 şi 50 de ani. Factorii care favorizează apariţia pietrelor sunt concentraţia mare de calciu în sânge, deshidratările, infecţiile, obstrucţiile urinare şi bolile de rinichi care favorizează aglomerarea sărurilor minerale într-o anumită zonă, sedentarismul, moştenirea genetică, funcţionarea unui singur rinichi, infecţii urinare, bypass intestinal, boala Crohn.

După ce se formează, pietrele călătoresc de obicei prin sistemul urinar, încercând să treacă în urină. Se întâmplă destul de des, ca pietrele să blocheze uretra sau ureterul, determinand dureri intense în abdomen. Blocarea sistemului urinar poate duce la infecţii, probleme de rinichi sau chiar insuficienţă renala.

Exista 4 tipuri principale de pietre la rinichi: pietre din calciu (sunt făcute din calciu şi fosfaşi, sau calciu şi oxalaţi), pietre struvitice (conţin magneziu şi amoniac, sunt adesea în formă de corn şi au dimensiuni mari), pietre din acid uric (sunt fine, de culoare maro) şi pietre din cistină (sunt de culoare galbenă şi sunt cristalizate). Simptomele comune ale pietrelor la rinichi includ: dureri intense în spate sau într-o parte a abdomenului, greţuri, sânge în urină, urină tulbure şi urât mirositoare, senzaţie de arsură la urinat, febra (38oC), micţiuni frecvente.

Tratamentul pentru pietrele la rinichi depinde de tipul şi de mărimea pietrei. În cazul celor de dimensiuni mici, se administrează doar analgezice, pentru calmarea durerilor de eliminare. Dacă piatra este prea mare pentru a fi eliminată pe cale naturală, se intervine prin anumite proceduri ca litotripsia. Litotripsia este o metoda modernă, care utilizează ultrasunete pentru a sparge piatra în bucăţi, care se elimină mai uşor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2687

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus