Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Codruta Vulc: ”Crestem o scena mai dura in Sibiu Arena”

E foarte, foarte calmă, nici nu ai spune că este inițiatoarea unui festival de rock care a împlinit șase ediții. E sibiancă și chiar se simte acest lucru când trage să țină un festival în orașul ei natal. Codruța Vulc, director al Artmania, vorbește despre ce înseamnă acest festival și care sunt planurile pentru viitor.

Reporter: Uitându-mă peste lista de trupe, se îndulcește rock-ul la Artmania? De vreo doi ani merge către alternativ.

Codruţa Vulc: Se îndulcește în Piața Mare și sper să creștem o scenă mai dură, mai hard, în Sibiu Arena.

R.: Cât de greu e să organizezi un astfel de eveniment în provincie?

C.V.: Din punctul de vedere al colaborării cu autoritățile e mult mai simplu. Sibiul este peste din punct de vedere al infrastructurii, dar nu neapărat ca infrastructură efectivă ci ca și colaborare cu tot ce înseamnă autorități publice, furnizori, toți cei care sunt implicați în realizarea unui astfel eveniment, e mult mai bună.  Pentru că au experiență, au experiența capitalei culturale și chiar experiența Artmania șase ani. Și atunci toată lumea știe ce are de făcut. Toată lumea colaborează foarte bine.

R.: În 2006, au fost voci care au spus că un festival de rock, „sataniştii” nu are ce să caute în Piaţa Mare. Cum percep Artmania acum, oamenii cu care colaborezi?

C.V.: Cred că în 2006 când am început a fost o teamă, pentru că nimeni nu știa la ce să se aștepte, la fel cum anul acesta e un proiect pilot, Sibiu Arena. Dar sunt convinsă că așa cum și Artmania la momentul ăsta e un eveniment la care toată lumea vrea să vină și am constatat că sunt foarte mulți rockeri inclusiv în rândul autorităților, până la urmă şi Sibiu Arena va deveni un spațiu cunoscut. E mai greu la început pentru că îți asumi niște riscuri și pentru că totdeauna e mai greu să faci un drum. După ce l-ai făcut e ușor să circuli pe el.

Suprapunerea de festivalului

R: E o oarecare animozitate între organizatorii de festivaluri la nivelul țării? Spre exemplu, cei de la Best Fest şi cei de la Rock the City s-au călcat pe bătături în acelaşi oraş, în acelaşi weekend.

C.V.: Legat de BestFest și Rock the City nu știu ce să spun. Ce mi se pare trist ca organizator de evenimente și om care a mers mult şi „pe afară” este că România e oricum o piață mică în care, deși suntem 20 de milioane, nu avem 20 de milioane de ascultători de muzică de calitate. E ciudat cumva să te bați pe același public în același weekend. E trist, e în dezavantajul ambelor părți și în dezavantajul publicului. Cred că sunt suficiente weekend-uri în vară ca să poți face toate evenimentele.

R.: Încurcă mult faptul că în același weekend se desfășoară, la Bucureşti, Alternative Summer Day, unde vin cei de la Deftones, dar şi un alt festival, Summer Well?

C.V.: Summer Well nu interferează cu publicul Artmania. Cred că probabil Deftones în București ne afectează puțin. În București e foarte greu să faci evenimente în august. Eu nu aș fi pus Deftones în august nici dacă nu era Artmania în același weekend. În august e greu pentru că Bucureștiul e aproape gol. Luna august e cea mai bună perioadă să stai în Bucureștiu - nu circulă mașinile, terasele sunt goale, toată lumea merge fie la mare, fie la munte. Pe lângă asta, e foarte cald. Una e să te duci la un concert în Piața Mare în Sibiu, e trendy, e cool, e concediu, e relaxare și alta e să te duci în Polivalentă sau în Arene.

Camparea, promisiunea pentru viitor

R.: Cât de greu e să strângeți în Sibiu rockeri din România?

C.V.: În ultimii ani a fost mult mai greu din cauza situației financiare triste la nivelul întregii țări. E greu să plătești și un bilet de tren și cazare și masă și biletul de festival. De asta noi am pornit anul acesta campania cu 70 de lei abonamentul de festival, care e un preț foarte mic. Ca să oferi posibilitatea tuturor să poată participa. De la anul, sperăm să creștem și spațiul de campare, să încercăm să diminuăm cât mai mult costurile, mai ales că vin mulți studenți. Pentru ei ar fi cel mai simplu.

R.. Care e cea mai grea misiune în organizarea unui festival?

C.V.: Cred că strângerea de fonduri. Partea financiară.

R.: Având șase ani în urmă, care e trupa pe care ai vrut să o aduci și nu ai reușit?

C.V.: Ce mi-aș fi dorit să văd anul acesta, Sully Erna de la Godsmack (vocalistul trupei - n.r.). Asta mi-ar fi plăcut mie.

R.: Au fost primii doi ani de Festival cu nume în mainstream în vremea aceea. În ultimii ani nu au mai fost nume aşa mari.

C.V.: În 2009 au fost Nightwish care la momentul la care au venit au vândut sold-out Heineken Music Hall la Amsterdam și au fost headlineri la toate festivalurile de afară, erau headlineri peste tot pe unde au fost. Multă lume a venit să îi vadă din curiozitate, e un brand mare pentru lume, și pentru România, chiar și fără Tarja. Cred că mulți fani Nightwish vor aprecia concertul Tarjei. Eu am văzut-o live și e impresionantă, taie respirația. Ea forța interpretului a păstrat-o, are în continuare și prezența scenică, are o altă carismă. Iar în spate are muzicieni foarte buni. Nume mari au fost, Serj Tankian nu era cu System of a Down, dar în momentul acesta, SOD sunt headlineri la toate festivalurile la care participă. La noi nu neapărat că Serj era atât de cunoscut ca și nume, dar ca și prestație mie mi-a plăcut foarte tare. Mi se părea că poate începe o revoluție, dacă dorea, chiar atunci.


Casetă

Festival pe fonduri europene

” Ne pregătim după ediţia din acest an, a şasea, să accesăm fonduri europene. Ne-am interesat şi pentru dosar ne trebuiau cel puţin şase ediţii. Ediţia de anul viitor, a şaptea, vrem să o facem cu fonduri europene. Astfel vom putea aduce mai multă artă la Sibiu, pentru publicul român. Doar o expoziţie importantă din afară să o aduci la noi, te costă foarte mult transportul şi asigurarea pieselor”, a declarat Codruţa Vulc, pentru Agerpres

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

artmania(c)

Acum 12 ani

Ceva Black Sabbath în 2012, ca tot am auzit ca pleaca in turneu cu Ozzy?
Raspunde

@artmania(c)

Acum 12 ani

sa speram ca vom avea parte si de categoria super-grea ... aici in Sibiu !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus