Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Economia Sibiului, pe bursa: tot in jos

Din cele 161 de societăţi sibiene care au înfruntat în ultimii ani subtilităţile complicate ale speculaţiilor de pe bursă, 111 sunt delistate, alte zece sunt suspendate de la tranzacţionare, doar 40 mai fiind active pe Bursa de Valori Bucureşti. În condiţiile în care bursele din toată lumea se clatină zilele acestea la fiecare zvon, nici firmele sibiene nu o duc mai bine. 

 
Indicele BET (Bucharest Exchange Trading), a cărui valoare este calculată pe baza evoluţiei acţiunilor a zece dintre cele mai lichide companii listate – printre care şi Transgaz – a înregistrat în ultima zi a săptămânii trecute o scădere de 2,93%, după ce cu o zi înainte, evoluţia a fost tot negativă, de -3,49%. În mod evident, nici acţiunile firmelor din Sibiu nu au cunoscut creşteri.
Singura bancă sibiană, Banca Comercială Carpatica, a cunoscut o depreciere „în trendul pieţei” în ultimul an de listare la bursă, ultimul preţ al acţiunilor fiind de 0,057 de lei, după ce acum un an, BCC înregistra o valoare de aproape 0,09 lei pe acţiune. În ultima zi de tranzacţionare, valoarea cotaţiilor Băncii a scăzut cu 3,88 procente, valoarea acţiunilor tranzacţionate fiind de aproape 20.000 de lei, la o capitalizare pe bursă de peste 186 de milioane de lei.
La începutul acestei veri, acţiunile companiei Armax Gaz SA Mediaş, al cărei acţionar principal este Mircea Vescan, cunoştea o creştere bruscă pe BVB. A urmat o scădere abruptă (de la peste 0,17 lei pe acţiune la sub 0,12 lei), însă în ultimele zile valoarea acţiunilor a început să crească, ajungând miercurea trecută la 0,1291 de lei pe acţiune. Totuşi, evoluţia este extrem de fluctuantă, astfel încât în ultima zi a săptămânii trecute, acţiunile Armax Gaz au scăzut iarăşi cu 3,18 procente, în condiţiile unor tranzacţii de aproape 24.000 de lei.
Una dintre cele mai tranzacţionate firme sibiene pe BVB este Dafora, cu o capitalizare de peste 75 de milioane de lei. În ultima zi a săptămânii trecute, volumul tranzacţiilor a depăşit 100.000 de lei, însă valoarea acţiunilor a fost tot în scădere: -3,89%. 
 
Acţiunile Transgaz, în scădere, de asemenea
 
Singura societate sibiană care părea să aibă creştere pe bursă în vremuri de criză este Retrasib, firma la care anul trecut mergea în vizită premierul Emil Boc. După o creştere substanţială până în primăvară, au urmat câteva luni în care tranzacţiile au fluctuat între aceleaşi limite 0,5 - 0,55 de lei pe acţiune. Luna august, însă, a dus la o scădere de 13,46 procente într-o singură zi (8 august), urmată de o altă scădere, consecutivă, de mai bine de 11%. O scădere constantă, în schimb, a cunoscut Concefa, care de la aproximativ 0,19 lei pe acţiune a coborât zilele trecute la 0,07 lei pe acţiune. În penultima zi de tranzacţionare din săptămâna trecută, acţiunile Concefa au scăzut cu mai bine de nouă procente, scăderea mai temperându-se în ziua de vineri, când acţiunile au crescut timid cu 0,69 procente, la o valoare a tranzacţiilor de peste 35.000 de lei.
Până şi Trasngaz, cea mai importantă prezenţă sibiană pe bursă, cu o capitalizare de peste 2,2 miliarde de lei a fost a serios afectată de criza ultimelor săptămâni: zece procente a fost cea mai importantă depreciere a acţiunilor Transgaz pe bursă, depreciere înregistrată la finele lui iunie. Săptămâna trecută, pe fondul micilor veşti bune „de afară”, acţiunile Transgaz au reînceput să crească, dar în ultimele două zile de tranzacţionare, incertitudinea şi-a arătat, din nou, faţa: la tranzacţii de 167.000 de lei, ultimul preţ al acţiunilor a fost de 189 de lei. În februarie, anul acesta, o acţiune Transgaz se vindea şi cu 272 de lei.
 
Nu investiți de unul singur!
 
În aceste zile cu prețuri scăzute ale acțiunilor, sibienii care dețin economii ar putea investi în acțiunile companiilor sibiene. Cu prudență, însă, sfătuiește Teodor Ancuța. „E destul de dificil să investeşti pe Bursă în această perioadă. Este adevărat că preţul acţiunilor a scăzut mult în ultima perioadă, dar eu nu aş investi într-o societate fără să îi cunosc bine bilanţul, activul net, veniturile din exploatare şi aşa mai departe. În perioade de criză, cu excepţia societăţilor de stat, orice societate se poate aştepta la situaţii dificile. Îi sfătuiesc pe cei care vor să cumpere acţiuni să o facă prin intermediul unui broker, cu care să se sfătuiască”, spune Teodor Ancuţa, fondatorul Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri de la Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus