Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

In sprijinul varstnicilor din Agnita: butonul de urgenta

Vârstnicii oraşului Agnita vor fi asistaţi prin intermediul unei noi tehnologii, ce presupune dotarea lor cu brăţări electronice legate la terminale care transmit date instantaneu, prin reteaua telefonică, unui dispecerat unde se află tot timpul cineva pregătit să dea o mână de ajutor. Proiectul a fost posibil cu sprijinul Crucii Roşii din Heidelberg (Germania), cu care Primăria Agnita colaborează de mai mulţi ani.

Noul sistem vin în sprijinul vârstnicilor care au nevoie de asistenţă medicală şi care din diverse motive preferă să nu-şi părăsească locuinţa. Indiferent cât de familiarizaţi sunt cu tehnologia, beneficiarii nu vor trebui decât să apese pe un buton pentru a cere ajutor în caz de nevoie. La dispecerat se va lucra în patru schimburi, gata să intervină oricând este nevoie. „Butonul wireless are o rază de acţiune de 300 de metri. Cu ajutorul terminalului instalat în casa beneficiarului, apelul de urgenţă se transmite prin reţeaua de telefonie fixă la dispecerat. Centrala afişează un cod, care odată introdus în calculator oferă fişa pacientului şi putem şti imediat cum să venim în ajutor”, explică asistentul Gerard Crăcănel, cel care a programat softul necesar funcţionării sistemului.

„Cei de la Crucea Roşie ne pun la dispoziţie gratuit până la 100 de aparate, poate şi mai multe. Pe oameni nu-i costă nimic, iar costurile Primăriei se leagă de asigurarea permanenţei la centrală”, detaliază Primarul Agnitei, Radu Curcean, a cărui implicare a fost esenţială în implementarea proiectului.

Sistemul informatizat este marca Bosch şi este de ultimă oră. „Ne-a fost donat, cu generozitate, de Crucea Roşie din Heidelberg. Ei folosesc acest sistem din anul 1987 şi astăzi au, doar în zona lor, aproximativ 250.000 de beneficiari”, menţionează Radu Curcean. Ideea a pornit de la Consiliul Judeţean, care în primăvară a invitat primăriile oraşelor Agnita, Cisnădie, Avrig şi Sălişte să găsească soluţii pentru implementare.

Deşi beneficiarii sunt, deocamdată, doar din oraşul Agnita, intenţia autorităţilor este să extindă sistemul de asistenţă. Soluţia este una optimă şi din punct de vedere economic, în condiţiile în care edilii au calculat că suma lunară alocată pentru un bătrân îngrijit la domiciliu este de 104 lei, iar pentru o lună de spitalizare la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială, cheltuielile pot ajunge la 11.000 de lei. „Este mai degrabă o asistenţă socială decât un medicală. Se merge la beneficiar doar o dată sau de două ori pe săptămână, nu se asigură masa, ci doar li se fac cumpărături şi sunt ajutaţi să gătească. Şi oamenilor le convine să rămână acasă.. Chiar sunt cazuri care nu vor să plece la azil”, conchide primarul oraşului Agnita, Radu Curcean.

Lansarea sistemului s-a făcut în prezenţa mai multor oficialităţi, printre care prefectul Horaţiu Răcuciu, preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch şi reprezentanţi ai Crucii Roşii din Heidelberg.

Pentru Bottesch, „sistemul este nu unul doar mai puţin costisitor, ci şi mai uman”. În legătura cu implementarea sistemului în oraşele Avrig, Cisnădie şi Sălişte, recunoaşte că aici eforturile depuse din partea autorităţilor locale pentru adoptarea sistemului au fost mai mici, dar nici societatea civilă nu răspunde atât de pozitiv precum în Agnita. Iar, „lucrurile mari se realizează cu eforturi nu doar de sus în jos, adică de la autorităţi spre societatea civilă, ci şi de jos în sus printr-o implicare activă din partea cetăţenilor”.

„Mă bucur că aici s-a dat dovadă de o bună folosire a banilor şi nu sunt irosiţi, cum se întâmplă deseori”, susţine Horaţiu Răcuciu despre iniţiativa Primăriei Agnita. Mai mult, „mă aflu aici şi în calitate de om care se bucură pentru semenii săi”, completează prefectul. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus