Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

7 hectare de vegetatie au ars ieri la Boita

Mai multe echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Sibiu şi ale Detaşamentului de Pompieri Mediaş, în cooperare cu Serviciul de voluntariat pentru situaţii de urgenţă Boiţa, Direcţia Silvică Sibiu şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu,  au colaborat ieri în acţiunea de localizare şi stingere a unui incendiu izbucnit la fondul forestier al Ocolului Silvic Sibiu, din zona comunei Boiţa.

În urma incendiului au  ars aproximativ 7 ha de vegetaţie uscată. Cauza probabilă care a determinat izbucnirea incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise.

Tot în data de 2 octombrie, între orele 09:40 – 16:00, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu au desfăşurat mai multe misiuni de patrulare, pentru prevenirea arderilor necontrolate de vegetaţie uscată.

Aceste patrulări s-au efectuat pe raza următoarelor localităţi: Sibiu – Veştem – Avrig – Bradu – Porumbacu de Jos – Cârţa – Cârţişoara – Vama Cucului; Mediaş – Dumbrăveni – Hoghilag – Laslea – Blăjel – Botorca – Copşa Mică – Micăsasa; Agnita – Bârghiş – Ighiş – Vecerd – Beneşti – Alţâna; Miercurea Sibiului – Apoldu de Sus – Sălişte.

Pentru prevenirea incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu reaminteşte cetăţenilor normele de bază ce trebuie respectate la utilizarea focului deschis şi la igienizarea terenurilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai pe timp de zi, în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, ulei, etc. Este necesară, de asemenea, obţinerea prealabilă a permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri combustibile se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia mediului. Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate avea ca efect poluarea gravă a mediului, respectiv a aerului, a solului, a subsolului şi dereglarea sau distrugerea ecosistemelor terestre. De asemenea, aceste tipuri de incendii pot afecta şi căile de comunicaţie (şosele sau căi ferate), fie punând în pericol participanţii la trafic, prin reducerea vizibilităţii şi producerea unor  accidente rutiere, fie aducând pagube infrastructurii feroviare.

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Unu

Acum 12 ani

Am vazut ca era un mic focar pe munte cand am trecut pe la ora 12 pe valea oltului inspre Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus