Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Ce merita si ce nu merita sa studiezi la Sibiu

Conform noii clasificări a programelor de studii, dată publicităţii astăzi de Ministerului Educaţiei şi Cercetării, se pot felicita tinerii care au ales să studieze la Sibiu artele spectacolului, teologia sau dreptul. La aceste capitole, Universitatea „Lucian Blaga” este printre primele trei din ţară. Din păcate, studenţii care au ales economia, fizica sau marketingul, au cam aruncat banii pe geam.

Universitatea „Lucian Blaga” are nu mai puţin de şapte programe de studii clasificate la cel mai înalt nivel (A), respectiv: Mine, petrol şi gaze; Drept; Finanţe; Contabilitate, Management; Teologie şi Srtele spectacolului. Cât priveşte numărul domeniilor clasificate foarte slab (E), acesta este mult mai mare, zece astfel de programe fiind clasificate de minister în ultima categorie.

Foarte prost în clasament stă Universitatea Româno-Germană, ale cărei programe de studii sunt clasificate toate în ultima categorie.

În oglindă cu Roger se află Academia Forţelor Terestre care are numai două programe de studii evaluate de Minister, însă la calificative foarte înalte.

Universitatea Lucian Blaga

Domeniul: Matematică (Categoria C)

                  Informatică (Categoria B)  

                  Ştiinţe ale Mediului (Categoria B)

                  Fizică (Categoria E)

                  Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii (Categoria C)

                  Mine, petrol şi gaze (Categoria A)

                  Inginerie aerospaţială, autovehicule şi transporturi (Categoria C)

                  Biotehnologii (Categoria E)

                  Industria produselor alimentare (Categoria B)

                  Agronomie, horticultură, silvicultură, inginerie forestieră (Categoria B)

                  Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei (Categoria C)                      

                  Inginerie mecanică (Categoria E)

                  Inginerie industrială (Categoria C)

                  Mecateronică şi robotică (Categoria E)

                  Inginerie mediului (Categoria C)

                  Inginerie şi management (Categoria B)

                  Inginerie electrică şi energetică (Categoria C)

                  Biologie (Categoria E)

                  Medicină (Categoria C)

                  Medicină dentară (Categoria B)

                  Drept (Categoria A)

                  Ştiinţe administrative (Categoria C)

                  Ştiinţe ale comunicării (Categoria C)

                  Sociologie (Categoria B)

                  Asistenţă socială (Categoria E)

                  Ştiinţe politice (Categoria B)

                  Economie (Categoria E)

                  Administrarea afacerilor (Categoria B)

                  Finanţe (Categoria A)

                  Cibernetică, statistică şi informatică (Categoria E)

                  Contabilitate (Categoria A)

                  Relaţii economice internaţionale (Categoria E)

                  Management (Categoria A)

                  Marketing (Categoria E)

                  Psihologie (Categoria C)

                  Ştiinţe ale educaţiei (Categoria C)

                  Educaţie fizică şi sport (Categoria B)

                  Filologie (Categoria B)

                  Istorie (Categoria B)

                  Teologie (Categoria A)

                  Studii culturale (Categoria E)

                  Arte vizuale (Categoria C)

                  Artele spectacolului (Categoria A)

 

Universitatea Româno – Germană

Domeniul: Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei  (Categoria E)

                  Drept (Categoria E)

                  Ştiinţe administrative (Categoria E)

                  Administrarea afacerilor (Categoria E)

                  Finanţe (Categoria E)

                  Contabilitate (Categoria E)

                  Management (Categoria E)

                  Marketing (Categoria E)

 

Academia Forţelor Terestre

Domeniul: Ştiinţe administrative (Categoria A)

                  Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică (Categoria B)

 

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

economistul

Acum 12 ani

Deci Stefan Dobre, cei care au ales marketing si economie nu inseamna ca au aruncat banii pe fereastra. Marketing e specializare in curs de acreditare. Din Facultatea de Stiinte Economice, fac parte si domeniile contabilitate, management, finante, toate clasificate cu A. Marketing si Economie care au fost mai slab cotate, dar asta nu inseamna ca studentii nu au facut o alegere buna. Aceasi profesori, ai Facultatii de Stiinte Economice, care predau contabilitate, management, finante predau si la Marketing si Economie. Una din probleme este ca nu au fost scrise articole pe ariile respective. Articolul este tendentios, si destul de rau scris. Inainte sa faci niste afirmatii grave pe care le faci, poate tendentios sau poate nu incearca sa te informezi. Creezi panica in randul studentilor Facultatii de Stiinte Economice total gratuit, practic aceasta facultate a primit 3 calificative de A din totalul de 7. Cibernetică, statistică şi informatică a primit doar E, este specializare in cadrul Facultatii de Stiinte Economice doar de 3 ani si doar un an s-a organizat admitere la aceasta specializare. Trebuie sa va documentati mai mult inainte de a scrie un astfel de articol. Ati si fost premiati de ULBS pentru activitate, eu v-as lua distinctia inapoi, pentru ca ati avut destule titluri si articole fantasmagorice.
Raspunde

Comentariu cenzurat pe \"Tribuna\"

Acum 12 ani

IN ZIARUL \"TRIBUNA\" A FOST CENZURAT URMATORUL COMENTARIU PE FORUM 1) Citeste pe www.ad-astra.ro clasificarea pe domenii. 2) Umanistii, cei vaduviti de resurse zeci de ani, stau acceptabil. Singurul loc I il detin Artele spectacolului. Titlul articolului nu este corect! 3)Ingineria este la pamant! Uriasele investitii, 200 de angajati, laboratoarele in care s-au investit averi (si s-a decontat si mai mult), salariile foarte mari ale inginerilor care au condus ULBS, au costat anual jumatate din bugetul Universitatii, cu o finalitate rusinoasa: Mecanica, domeniul principal, protejat si sustinut, este in ultima categorie \"E\", pe locul 17, lasand in urma doar 2 universitati mai slabe. Mecatronica si robotica, cu care se tot mandrea rectorul, afirmand ca ar fi \"creatia\" sa, este tot in ultima categorie valorica, \"E\", pe penultimul loc din tara. Medicina este in divizia \"C\", la fel Ingineria electronica, Autovehiculele (unde preda patronul ziarului), Calculatoarele, Ingineria industriala, Ingineria mediului, Ingineria electrica, Comunicarea, Psihologia. NU ESTE NICI UN MOTIV DE LAUDA, cu exceptia domeniilor umaniste, vaduvite in trecut. Ingineria, supranumita de conducatorii ULBS \"regina\", este rusinea Universitatii, iar inginerii mecanici, in frunte cu rectorul si cu Duse vor sa ramana conducatorii ULBS, primul ca presedinte al Senatului (noua gaselnita: aceasta calitate nu ar fi functie de conducere!), iar al doilea ca rector. Vai tie, ULBS! Laudele sunt justificate doar pentru unii dintre cei care sunt tinuti la periferie, dar orice esec ar intampina, conducatorii ULBS se lauda, dupa principiile din vremea lui Stefan cel Mare: al transformarii infrangerii in victorie, dar si al parjolirii propriului teritoriu!
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 12 ani

studiul si deci meseria ti-o alegi dupa aptitudini ( domeniul), posibilitati materiale ( localitatea) si cerintele pietii ( cel putin ar fi de dorit pentru a minima armata de someri cu diplome) nu dupa literele puse de nu stiu cine. Din pacate industria de invatamant romana care produce pe banda rulanta diplome a degenerat intr-o afacere banoasa pentru cei putin care se autointituleaza si-si dau bani si o paguba pentru miile de tineri care inpinsi de la spate de parinti si curtati de facultati constata dupa 4-5 ani de studiu fie ca nu-si gasesc de lucru fie ca nu sunt destul de calificati in a face fata pietei libere. 52 de facultati intr-un orasel de 150.000 de locuitori e pervers.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus