Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cum se "mulge" o insolventa... de cateva milioane de euro

Pentru firmele care "se cer" sau sunt aduse în insovenţă de diferiţi creditori au apărut noile sperietori: firmele "de consultanţă" de la Bucureşti, aduse drept administratori judiciari de marile corporaţii. Aceste firme nu au decât un singur scop: să recupereze, rapid, toţii banii, să încaseze comisioane şi să primească, lunar, retribuţii de zeci de ori mai mari decât cele practicate de administratorii judiciari din Sibiu. Sumele finale pot ajunge la milioane de euro.

Un lichidator judiciar (administrator judiciar, pentru firmele unde mai este speranţă) din Sibiu primeşte între 600 şi 1.000 de lei pe lună, pentru a urmări respectarea planului de afaceri/reorganizare propus în cadrul procedurii de insolvenţă. "La Sibiu, s-a impus o cutumă, agreată şi de judecătorii sibieni, prin care lichidatorii să primească o sumă de aproximativ 600 de lei pe lună", admite şi Grigore Popescu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu. Fiscul este una din principalele entităţi din judeţ care încearcă să recupereze din banii pe care îi are de încasat cerând deschiderea insolvenţei pentru debitori.

Noii specialişti

În ultimul timp, însă, la companiile unde la masa credală majoritatea o deţin bănci sau corporaţii, multinaţionale etc., administratorii judiciari sibieni nu mai sunt "agreaţi". În primele şedinţe ale celor înscrişi la masa credală, se decide schimbarea lichidatorului sibian, în locul căruia sunt aduse nume "rezonante" de la Bucureşti, dar care lucrează pe sume mult mai mari şi pe comisioane atent negociate.

Exemplul 1.

Balanţa SA: de la 600 de lei la 2.000 de euro. Plus TVA. Şi, mai ales, plus comisioane

600 de lei, lunar, erau plătiţi administratorului judiciar desemnat de Tribunalul Sibiu pentru insolvenţa întreprinderii Balanţa (foto), insolvenţă cerută de Direcţia Fiscală din cadrul Primăriei Sibiu, pentru o datorie de aproximativ patru milioane de lei. La masa credală se înscrie şi BCR. Din totalul celor 22 de milioane de lei creanţe, BCR are de recuperat 66%, deci are votul majoritar la masa credală astfel încât reprezentanţii băncii au decis rapid înlocuirea administratorului judiciar sibian cu o firmă de consultanţă din Bucureşti. Care vine şi cu pretenţii financiare incomparabil mai mari. Din start, firma din Capitală care asigură administrarea judiciară va primi, lunar, 2.000 de euro plus TVA. Plus decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare care nu pot depăşi, lunar, 200 de euro + TVA, iar în cazuri excepţionale 300 de euro + TVA.
Ceea ce este, însă, o sursă mult mai consistentă de venituri pentru firma de consultanţă din Bucureşti vine din zona comisioanelor, acceptate fără tăgadă de cei de la BCR. Mai precis, pe lângă onorariile lunare, firma va primi 5% din sumele distribuite creditorilor în primele 12 luni de la începerea activităţii ca lichidator judiciar. După un an, sumele distribuite celor înscrişi la masa credală vor fi comisionate cu "doar" trei procente.
Grigore Popescu, directorul executiv al Fiscului, a făcut un calcul cât poate să încaseze firma de consultanţă adusă de cei de la BCR: puţin peste un milion de lei, adică şapte procente din masa credală. DGFP Sibiu s-a opus înlocuirii administratorului judiciar, cererea fiind pe rolul instanţelor sibiene. "Suntem curioşi ce decide instanţa din Sibiu", a spus Popescu.

Exemplul 2.

Cum faci două milioane de euro din falimentul Trident

Dacă în cazul Balanţa SA ar putea apărea un plan de reorganizare viabil, care să readucă fabrica pe linia de plutire, situaţia Trident Trans Tex (cea care a lansat reţeaua hypermarketurilor Trident) nu pare la fel de roz. Cu toate că proprietarul fostului lanţ de magazine, Constantin Mateescu, a declarat pentru Turnul Sfatului că firma poate fi menţinută pe picioare cu planul de afaceri pe care îl pregăteşte.
Totuşi, cu lovitura venită recent va fi greu. Trident Trans Tex a intrat în insolvenţă acum trei ani. La masa credală, sumele adunate drept datorii au ajuns la peste 133 de milioane de lei. Majoritatea dintre acestea au fost solicitate de Corporate Recovery Management (38% din masa credală) şi de bănci -  Banc Post (11,65%), BRD (9,51%), Piraeus Bank (9,13%), Intesa Sao Paolo Bank (4,56%. la masa credală s-a înscris şi a fost acceptat de instanţă chiar şi proprietarul firmei, Constantin Mateescu cu aproximativ 0,7 milioane de lei.
Firma sibiană care administra insolvenţa primea 1.000 de lei pe lună. În vara acestui an, Corporate şi băncile, în urma unei şedinţe ţinută la Bucureşti, decid schimbarea administratorului judiciar. Este adus noul lichidator - BDO Bussines Restructuring SPRL. Evident, din Bucureşti. Pentru 3.000 de euro + TVA, în  fiecare lună. Plus comisioane: zece la sută din tot ceea ce vinde din patrimonului Trident Trans Tex, patrimoniu pentru care încă nu a fost instituit sechestru asigurator. Pentru bunurile Trident pe care au fost constituite deja garanţii, comisionul din vânzări care merge către BDO este de 5%. În fine, de comisionare nu scapă creditori nici dacă îşi iau "acasă" bunurile pe care au pus sechestru asigurator: cei de la BDO vor cere "3% din sumele rezultate din valorificarea bunurilor constituite garanţie aplicabil în ipoteza în care creditorul garant adjudecă bunurile constituite garanţie în contul creanţei".
Cât poate însemna, în bani, tot acest contract semnat cu cei de la BDO? A calculat tot Grigore Popescu: 8,31 de milioane de lei.
Cum în cazul Trident Trans Tex, DGFP este prezent la masa credală cu un procent, schimbarea administratorului judiciar nu a mai fost contestată.

"Avem 1.000 şi ceva de societăţi în insolvenţă. Încercăm să explicăm lichidatorilor că acea sumă de bani (600 de lei – n.r.) este rezonabilă şi nimeni, până acum, nu s-a opus acolo unde am putut să fim noi peste 50% (procentul DGFP în masa credală – n.r.)", spune Grigore Popescu, directorul executiv al DGFP Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

garda

Acum 12 ani

bariera pe v. oltului. bucrestiul franeaza dez tarii prin miticii sai. nu vor sa construiasca ceva trainic cum au facut-o sasii ci vor sa jegmaneasca pe oricine. asa e tiparul miticului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus