Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Tribunalul a anulat Referendumul privind desfiintarea judetului

Tribunalul Sibiu s-a pronunţat joia trecută în legătură cu intenţia Consiliului Judeţean Sibiu de a organiza un Referendum prin care să întrebe sibienii dacă sunt sau nu de acord cu desfiinţarea judeţului Sibiu: „anulează hotărârea atacată privind organizarea referendumului local. Definitivă şi executorie”.

Procesul dintre Instituţia Prefectului Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu a pornit după hotărârea CJ de a organiza în data de 17 iulie un referendum legat de reorganizarea administrativă a ţării, hotărâre atacată imediat în contencios-administrativ de Prefectură. ”Sunteţi de acord cu intenţia de modificare a limitelor teritoriale ale judeţului, prin desfiinţarea judeţului Sibiu?”, a fost întrebarea votată de consilierii județeni pentru a fi adresată celor aproximativ 375.000 de sibieni cu drept de vot. Variantele de răspuns ar fi ”Da” şi ”Nu”. Prima înfăţişare a avut loc în data de 21 septembrie iar balanţa părea să încline spre organizarea Referendumului. Judecătoarea Elena Poiană s-a arătat uşor deranjată de implicarea politică a acestui proces. ”Are implicații politice cât hăul”, a spus, în cadrul şedinţei respective, judecătoarea Elena Poiană.

Precedent la Vâlcea şi Argeş

Cea de-a doua înfăţişare a avut loc săptămâna trecută, în data de 19 octombrie, şi a prezentat două tabere ceva mai relaxate. Avocatul Instituţiei Prefectului, Ana  Moldovan Fulea, a arătat că în cauze similare instanţele din Rîmnicu Vîlcea şi Piteşti au dat câştig de cauză prefecturilor. De asemenea Ana Moldovan a mai explicat că şedinţa extraordinară a CJ prin care s-a decis organizarea Referendumului nu a fost una legal constituită, că desfiinţarea graniţelor unui judeţ este o hotărâre ce poate aparţine numai autorităţilor centrale ale statului şi că CJ Sibiu îşi depăşeşte competenţele atunci când vine vorba despre limitele fizice ale judeţului. Plus că în bugetul pe anul acesta nu există sume prevăzute pentru organizarea unui Referendum. De partea cealaltă, avocatul Consiliului Judeţean, Alina Drăghici, a explicat în faţa judecătorului că CJ Sibiu a respectat toate prevederile legale când s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi că organizarea unui referendum care să cuantifice părerea cetăţenilor, atunci când se discută despre schimbarea graniţelor unui judeţ, este prevăzută ca măsută obligatorie în Cartea europeană a autonomiei locale. Mai mult decât atât, Alina Drăghici a prezentat cu această ocazie şi câteva articole de legi care vorbesc despre obligativitatea consultării cetăţenilor în cazul schimbării limitelor fizice ale judeţului. Dosarul a rămas în pronunţare, o zi mai târziu venind decizia finală a Tribunalului Sibiu: „Admite acţiunea formulată de reclamant. Anulează hotărârea atacată privind organizarea referendumului local. Definitivă şi executorie”.

Decizie atacată

La fel ca la Sibiu, posibilitatea schimbării graniţelor unui judeţ a stârnit discuţii aprinse peste tot în ţară. Şi tot ca la Sibiu, prefecții din județele în care Consiliile Judeţene au vrut să organizeze refendumuri au contestat în contencios administrativ aceste hotărâri. Până acum, doar instanța de la Vâlcea a dat câștig de cauză reprezentanților Guvernului în teritoriu. În rest, în județe precum Vrancea, Constanța, Botoșani, Dolj sau Olt, instanțele locale au respins ca neîntemeiate acțiunile promovate de prefecți.
Potrivit informaţiilor Turnul Sfatului, decizia Tribunalului Sibiu va fi atacată la Curtea de Apel de la Alba.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

pcr

Acum 12 ani

foarte bine ca decizia va fi atacata. daca judecatoarea e cum e mergem mai departe.
Raspunde

Livia Sava

Acum 12 ani

Prefect=bou !
Raspunde

JOS, JOS PD-L

Acum 12 ani

BASISTII au castigat, PREFECTUL APOLITIC nu este pt interesele noastre! EL VREA desfiintarea judetului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus