Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

"Lasa-ma, dom’ne, cu studentii. Muncitorii e forta si va fi intotdeauna!" | Video

„Au venit aici după ce au mâncat jamboane şi vor să ne conducă ţara... Nu vrem alt partid decât FSN. Cât ne apără interesele. Dacă nu le mai apără, ne ridicăm şi împotriva lor... Facem democraţie originală. Ce ne trebuie nouă Occident?... Iliescu te votăm, te votăm tot anul,/ Ca să moară de necaz Raţiu şi Câmpeanu”.
În caz că aţi uitat cum gândeaţi sau cum strigau pe stradă românii în imediata lună ce a urmat Revoluţiei din 1989, filmul lui Laurenţiu Calciu, „După Revoluţie” este obligatoriu de văzut. Film a rulat pe marele ecran al Astra Film Festival, în deschiderea ediţiei din acest an, şi mai poate fi vizionat la „video-barul” amenajat în cadrul Casei de cultură a sindicatelor, locul de desfăşurare a celui mai important eveniment dedicat filmului documentar din această parte a Europei.

Cei care au urmărit filmul în deschiderea Festivalului au avut şansa să discute, apoi, şi cu regizorul Laurenţiu Calciu, aflat la Sibiu alături de Rupert Wolfe Murray, producător al fimului şi jurnalist acreditat în România la începutul lui 1990. „Chiar nu ştiam, atunci, că o să fac un film documentar”, a mărturisit Laurenţiu Calciu, profesor de matematică în acea vreme. Profesor care avea o dorinţă: să producă filme de ficţiune. Drept pentru care, cu câteva mii de mărci adunate în zece ani a cerut unui prieten din Germania, în vara lui 1989, să îi cumpere şi trimită prin poştă o cameră de filmat. Camera a fost trimis chiar în timpul evenimentelor din Timişoara. Prin urmare, având în vedere conţinutul, pachetul a rămas pe rafturile poştei până pe 28 ianuarie 1990. „Şi cum am primit camera, am început să filmez”. În special, oameni de pe stradă, adunaţi în mari grupuri pentru a dezbate chestiunea politică a momentului: FSN, cine e PNŢ, ce vor Raţiu şi Coposu.
„De ce am făcut filmul abia după 20 de ani? Pentru că nu am avut timp. Sau, poate, pentru că a fost vorba de o amânare inconştientă”, spune Laurenţiu Calciu. Din discuţiile pe care le-a purtat acesta cu tinerii care au vizionat „După Revoluţie” a reieşit un lucru: tinerii au fost impresionaţi/şocaţi de limbajul şi ideile enunţate de oamenii de pe stradă în acele zile.

Filmul trebuie văzut, asemeni celorlalte 99 de documentare care rulează în cadrul ediţiei din acest an a AFF. „Ediţia din acest an pune accentul pe filmul observaţional, pe cel de televiziune, cel destinat web-ului şi, pentru prima dată, am creat o secţiune «eco»”, spune Dumitru Budrala, fondatorul şi directorul Astra Film Festival. Ediţia din acest an va rula ultimele filme duminică, 30 octombrie.


 Ediţia din acest an va rula ultimele filme duminică, 30 octombrie. 

.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus