Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Sebastian Marcovici despre fotografia cu Basescu: "nu am facut-o cu gandul ca, gata, «l-am ciuruit»"

O țară întreagă a comentat sau zâmbit pe seama fotografiei în care președintele României, Traian Băsescu, stă în fața Catedralei Mitropolitane din Sibiu, înconjurat de înalte fețe bisericești și râde în hohote.
Televiziunile centrale și-au chemat ”analiști” pentru a dezbate fotografia în emisiuni dedicate, ziarele centrale au pus fotografia pe prima pagină, fotografi mărunți au furat-o și postat-o pe facebook, lucru ce a generat noi și noi dezbateri. ”Nimeni nu a crezut că președintele se poate crăcăna de râs în timpul unui moment solemnt. Toată lumea credea că poza este trucată”, a comentat, spre exemplu, Liviu Mihaiu în emisiunea pe care o realizează la Radio Guerrilla.

Cel care a realizat fotografia, Sebastian Marcovici, este printre cei mai buni fotografi de presă din Sibiu și nu numai, imaginile surprinse de el fiind preluate de mai toate ziarele din țară. Reuters, Mediafax, ProSport, ImPhoto sunt doar câteva din instituțiile de presă cu care Sebastian Marcovici colaborează. De asemenea, alături de Silvana Armat, fotograful ziarului Turnul Sfatului, Sebastian organizează în fiecare început de an și expoziția de fotografie de presă Sibiu Focus.

Turnul Sfatului a realizat un scurt interviu, la cafeaua de dimineață, cu cel căruia și azi telefonul îi suna mai tot timpul, pentru a-i fi transmise felicitări.


Reporter: E cea mai bună fotografie a ta?
Sebastian Marcovici: Nu e cea mai bună fotografie, e vorba numai de personaj, nu și de tehnică și așa mai departe. E adevărat, personajele pot face jumătate din valoarea unei fotografii.

R.: Cea mai bună care ar fi? Cea pentru care ai și fost premiat?
S.M.: E una din cele mai bune fotografii, cea pentru care am luat premii. Cele de care sunt mândru sunt cele la care am folosit ceea ce am învățat în facultate, când imaginile sunt gândite și așa mai departe.

R.: Pe scurt, că s-a tot vorbit. Care a fost ”secretul” fotografiei cu Traian Băsescu râzând între preoți?
S.M.: Am avut norocul că am ieșit mai repede din biserică și am folosit cele două secunde în care a râs. Orice fotojurnalist ar fi putut să o facă.

R.: Care au fost printre cele mai ”grele” telefoane primite după publicarea fotografiei?
S.M.: Unul dintre ei a fost Sârbu, de la ProTV. ”Felicitări, foarte bună poza”, cam asta mi-a spus.

R.: Au început să curgă ofertele de angajare, de colaborări?
S.M.: Deloc. Nici după acel premiu național nu au curs.

R.: Te gândeai că o să fie interpretată și răsinterpretată poza?
S.M.: Eu nu sunt în temă cu astea de actualitate, cu exorcizarea lui Băsescu și celelalte titluri care am văzut că au apărut. Nu am făcut fotografia cu gândul că, iată, gata, «l-am ciuruit».

R.: Dar te deranjează interpretările aduse fotografiei?
S.M.: Soarta unei fotografii nu o decide un fotojurnalist. El e pregătit și antrenat să surprindă momentele cheie ale unui eveniment. Ce se întâmplă mai departe cu fotografiile e treaba unui editor, a unui redactor-șef .Era penibil din partea mea să nu prind și să nu public această fotografie. Puteam să dau o fotografie de grup, cum s-au mai făcut și altele,

R.: Ai mai surprins și alte personalități în ipostaze cel puțin ciudate?
S.M.: Da, dar nu chiar așa băgate în seamă precum asta. Una cu Geoană, în care primarul Johannis vorbește în sala de consiliu și Mircea Geoană își acoperă urechile, o fotografie care i-a plăcut primarului. Iar cea cu Elena Udrea, nu e mare chestie, dar era într-o căruță, într-o fustă scurtă roșie, înconjurată numai de bărbați. Acolo, spre diferență de ceilalți fotografi care au ales o perspectivă de sus, eu am realizat fotografia de jos, astfel că ies mult mai mult în evidență o serie de aspecte.

R.: Te aștepți să ia premii fotografia cu Băsescu?
S.M.: Nu, nu cred. M-aș bucura, dar... Cum să spun, eu am luat un premiu pentru o fotografie anul trecut. Acum doi ani, la același concurs, am trimis fotografii mult mai bune, dar nu am luat niciun premiu. Din păcate, jurizarea se face de oameni care nu lucrează în presă, astfel încât să ia în calcul contextul în care au fost făcute pozele. La noi nu sunt astfel de concursuri.

R.: Cât o să câștigi de pe urma acestei fotografii?
S.M.: Păi, la Mediafax, cred că undeva între doi și opt euro. Cam astea sunt prețurile. Când lucram la concurență, la NewsIn, când am realizat fotografia cu Elena Udrea în costum de pilot de raliu, la fel, am fost felicitat de mai-marii agenției de presă și am primit și o primă. Acum, cu Mediafax nu știu, nu am colaborat mult cu ei, nu prea am poze pe Mediafax. Cei de la Reuters mi-au refuzat fotografiile, au spus că nu e un subiect interesant pentru ei. Nu le-am spus ce poze am, le-am spus doar subiectul.

R.: Fotografia ți-a fost și furată...
S.M.: De pe Mediafax a fost cumpărată de Antena3, cred că au fost primii care au cumpărat-o. Iar cineva, un fotograf de nunți și alte chestii a copiat-o, cred că a șters și watermark-ul și a postat-o pe Facebook, ca și cum ar fi a lui. Au început să curgă o grămadă de like-uri, de share-uri și comentarii. Eu l-am rugat să o scoată, dar apoi m-am gândit că poate e chiar a lui, a fost și el acolo. Dar apoi m-am uitat mai atent, fotografia era identitică.

R.: A scos fotografia de pe Facebook?
S.M.: Nu. Mi-a răspuns foarte urât și mi-a spus să îl las în pace.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

amator

Acum 12 ani

Te gândea-i ? sigur?
Raspunde

Radu Micu

Acum 12 ani

Felicitari pt fotografie Sebi. Initial am crezut ca Silvana a facut-o, pt. ca in articol nu era trecut si fotograful. Pai zi cine-i ala de pe facebook, sa-i zicem o vorba buna.
Raspunde

Eu

Acum 12 ani

Mi-a sarit si mie in ochi faptul ca el ride si ceilalti au fete serioase,dar este firesc. Presedintele e om de lume si preotii sunt fete bisericesti. Este contrastul dintre doua lumi,care sunt impreuna,dar numai formal,nu si spiritual.
Raspunde

x

Acum 12 ani

eu incerc doar sa mi o imaginez pe merkel in locul lui...si nu reusesc nicicum
Raspunde

@x

Acum 12 ani

Sau pe Johannis ;)
Raspunde

JOS, JOS PD-L

Acum 12 ani

sa plece dictatorul de la Cotroceni! numai rau a facut tarii!!! lui ii arde de ras, cand tara arde, ESTE UN NERO A ROMANIEI!
Raspunde

sb

Acum 12 ani

jos rogojinile din cotroceni si libertate ardealului.
Raspunde

Cristi

Acum 12 ani

Felicitari fotojurnalistului Sebastian Marcovici pentru profesionalismul si talentul de care da dovada!
Raspunde

ggg

Acum 12 ani

rrrrr
Raspunde

pentru amator

Acum 12 ani

te gandeai nu se scrie gandea-i ...e bine totusi ca esti amator....in alta ordine de idei..intre 2-8 euro pe poza asta? si in afara se castiga zeci de mii de euro pe o poza ca asta? wow...romania
Raspunde

horitor

Acum 12 ani

fraudulosul rinjeste si sfideaza din lipsa de bun simt fata de poporul asta [oropsit ]pe care la adus el javra cu clica lui in halul asta dar va veni si judecata cruda
Raspunde

klion

Acum 12 ani

esti penibil domnu sebastian care cica ar fi absolvit universitatea in germania, esti penibil ca si atitudine
Raspunde

cabuta

Acum 12 ani

Daca asa-i animalul cum sa-l scoata mai frumos,e ca si magarul cand ranjeste dupa magarita (ud...).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus