Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Otita medie acuta

Otita medie acută (OMA) este un proces inflamator la nivelul urechii medii (casa timpanului, sistemul celular al apofizei mastoidiene, trompă Eustache) asociată de regulă cu semne generale de boală. În cazul în care OMA se repetă de cel puțin 3 ori în 6 luni, se consideră otită medie recurență (OMR).

Dacă al doilea episod de otită medie are loc după 90 de zile de la primul, el se consideră ca un nou episod și se tratează cu antibiotice de primă intenție. Prezența exsudatului (efuziunii) din urechea medie fără semne acute de boală semnifică o otită medie exsudativă (otită medie cu efuziune).

Otita medie cronică cu efuziune se consideră când exsudatul persistă mai mult de 3 luni. Otită cronică supurativa este otită cronică însoțită de otoree (poate fi cu colesteatom sau fără).

Sistemele afectate sunt ORL, nervos, digestiv. Către vârsta de 7 ani 93% din copii au suportat una sau mai multe OAM. Este o afecțiune a copilului mic, cu incidență maximă la vrsta de 6 luni - 3 ani, iar la adulți apare rar.

Simptomele otitei sunt otalgie- febră, dar poate evolua și fără febră, infecție respiratorie acută- micșorarea auzului, otoree dacă timpanul este perforat, mobilitatea timpanului micșorată, timpanul bombat, opac, gălbui sau inflamat.

Cauzele otitei sunt virusurile, 40% din cazuri (mai frecvent virusul respirator sincitial), cofactori ai infecției bacteriene ulterioare.

Factori de risc sunt particularități anatomo-fiziologice ale urechii la copilul mic (pâna la 6 ani, trompă Eustache scurtă și largă, plasată orizontal, ce predispune spre raspndirea infecției către casa timpanului), răceală, malnutriția, corpii străini, vârstă până la 15 luni, otită tratată cu antibiotice în ultima luna, otită recurentă în antecedente, fumatul pasiv, alimentația artificială, prezența unui alt copil mai mare în familie, des bolnav de viroze respiratorii, perioadă neonatala şi imunitate compromisă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 215

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus