X

Prioritatea judetului ramane macaraua de mare tonaj

Reporter: Care considerați că este principala prioritate a județului Sibiu, în materie de dotari? Pe vremea domnului Ariton se vorbea despre o macara de mare tonaj, iar pe vremea domnului Mitea se vorbea despre un elicopter pentru incendii și transportul răniților.

Horațiu Răcuciu: Ca preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, consider că principala prioritate, în privinţa dotării logistice a judeţului, rămâne macaraua de mare tonaj, atât de necesară în unele situaţii de urgenţă. În acest sens, cu prilejul şedinţei din acest an a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, am convenit cu domnul co-preşedinte Martin Bottesch să se analizeze posibilităţile de finanţare, la nivelul Consiliului judeţean – pe care domnia sa îl conduce, pentru o asemenea achiziţie.


Rep.: Din discuțiile pe care le aveți cu reprezentanții institutiilor deconcentrate, cât de pregătiți suntem pentru sezonul rece?

H. R.: Deocamdată, în aceeaşi calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, am cerut primarilor – preşedinţi de drept ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă – precum şi conducerilor secţiei de Drumuri Naţionale, IPJ şi ISU să ne informeze stadiul de pregătire în care se află. Până acum, nu ne-au fost semnalate situaţii nefavorabile la nivelul judeţului pentru pregătirea de iarnă. De aceea, sper ca iarna să nu ne ia prin surprindere…

 

Rep.:Care a fost cea mai complicată situație pe care a trebuit să o gestionați sau sa o coordonați de când ocupați funcția de prefect?

H. R.: Faţă de alte situaţii cu care m-am confruntat, în acest prim an al mandatului meu, se detaşează inundaţiile din iunie, de la Cârţişoara, Arpaşu de Jos şi Porumbacu de Jos. Prin amploarea lor, prin modul în care situaţiile apărute au impus promptitudinea deciziilor luate la faţa locului, dar mai ales o comunicare eficientă cu administraţiile locale şi locuitorii din zonele sinistrate. Da, a fost un prim test conducere, pe care îmi place să cred că l-am luat. Bineînţeles, cu întreaga echipă de la ISU, pentru că eu pun mare preţ pe importanţa conceptului de leadership. Am înţeles atunci, mai mult ca oricând, că determinarea, curajul, capacitatea de a lua decizii şi de a le implementa în condiţii de criză, dar şi cooperarea cu diferiţii factori implicaţi reprezintă factori necesari ai reuşitelor în astfel de situaţii. În acelaşi fel mă pot exprima şi în privinţa incendiilor forestiere, din Munţii Lotrului, din zilele trecute.


Rep.:  Mai este de actualitate sau prosibilitatea construcției unui nou spital judeţean la marginea Sibiului? Legat de acest aspect, considerati ca județul Sibiu se bucură de o oarecare atenţie din partea Guvernului când vine vorba de investiții și bani alocați în comparaţie cu alte județe din țară, mai ales că avem în persoana domnului Ariton un sibian în cadrul Guvernului?

H. R.: În ce ne priveşte, vă pot spune că, împreună cu Consiliul judeţean, am iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru trecerea unui teren de 10 Ha, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în cea a Consiliului judeţean, pe Calea Poplăcii. În sens mai larg, legat de sprijinul Guvernului, vă reamintesc de câteva situaţii în care acesta şi-a manifestat deschiderea şi sprijinul faţă de judeţul nostru. Este vorba de menţinerea în activitate a spitalului orăşenesc Agnita, reclasificarea spitalului de pneumoftiziologie şi reabilitarea maternităţii din cadrul Spitalului clinic judeţean. Mai este vorba de începerea lucrărilor de viitoarea autostradă Sibiu-Orăştie, inclusă în culoarul IV paneuropean. Iar, ca o problemă mai veche, de care cu toţii ne-am bucurat la punerea ei în funcţiune, vă reamintesc de centura ocolitoare a municipiului Sibiu, la care s-a lucrat din plin numai în perioada 2008-2010, din cei şapte ani cât au durat lucrările, până la finalizare. Personal, m-am implicat de fiecare dată când situaţia a cerut-o pentru ca astfel de situaţii să fie cunoscute la nivel central şi să-şi găsească cele mai bune căi de rezolvare în beneficiul sibienilor.

 

Rep.: Mai intrați pe Facebook? Tot mai mulți bloggeri și internauți încep să prefere Google + în detrimentul Facebook, dumneavoastră aveți astfel de preferințe?

H. R.: Nu, nu despre preferinţe este vorba. Singura dorinţă este să comunicăm eficient pentru ca informaţiile noastre să ajungă la cei interesaţi, din structurile administraţiei publice, ori la mass-media, pentru a fi cunoscute de populaţie. Demersul nostru, legat de conturile de Facebook, ale instituţiei şi proiectului M.A.N.I.F.E.ST., a plecat de la discuţiile purtate cu tinerii din şcoli şi licee, dar şi de la constatarea că această reţea de socializare este un bun canal de comunicare, foarte uzitat de tineri. De altfel, unul dintre obiectivele mandatului meu este să eficientizez modalitatea de comunicare a instituţiei cu sibienii. Pe de altă parte, efervescenţa diferitelor probleme sociale cu care societatea se confruntă, reclamă căi specifice de acţiune. Suntem deci interesaţi în a spijini campaniile de conştientizare a pericolelor reprezentate de consumul de etnobotanice, propunându-le tinerilor modele alternative, popularizate în acord cu preferinţele lor de informare.


Rep.: Sibienii vă pot vedea destul de des în sală, la spectacolele Teatrului Național Radu Stanca. Ce spectacole v-au plăcut în mod deosebit anul acesta și de ce?

H. R.: Cel mai interesant spectacol mi s-a părut „Faust”, datorită, în primul rând, interpretării de excepţie a actorilor din rolurile principale, de altfel ca şi a întregii echipe. Deşi nu sunt critic de teatru, cred că regia asigurată de maestrul Silviu Purcărete dă măsura înaltului nivel artistic al spectacolului, lucru dovedit şi în turneele internaţionale ale Naţionalului sibian, cu acest deja celebru spectacol. Curiozitatea stârnită pe tot parcursul piesei, maniera de a pune în scenă un asemenea text sau forţa jocului actoricesc sunt lucrurile care m-au impresionat cel mai mult.

 

Rep.: Am observat de la meciurile Voinței Sibiu că nu sunteți străin nici de fotbal. Credeți că se salvează Voința Sibiu de la retrogradare sezonul acesta?

H. R.: Urmăresc cu interes evoluţia echipei Voinţa. Consider că, pentru judeţul Sibiu, la fel ca şi în alte sporturi de echipă, baschet, volei, este un motiv de mândrie să avem dpuă echipe de primă ligă. Nu pot decât să sper că şi la anul, pe vremea asta, vom avea aceleaşi motive de mândrie. Pentru asta, contez pe sprijinul şi solidaritatea sibienilor, care îşi pot astfel dovedi mândria de echipa lor de primă ligă.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    sibian

    Eu astept mult mai multe rezultate concrete, desi, trebuie sa recunosc, prefectul asta pare mai rezonabil decat multi altii care au ocupat functii de conducere in Sibiu. Este echilibrat si calculat si pare bine intentionat. Desi imi inspira incredere, sunt curios cum va evolua…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact