Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

”Elevii sibieni afla la liceu informatii pe care noi le-am capatat la facultate”

 

De câteva săptămâni, doi tineri invitați din Georgia și Egipt predau ”educație economică” câtorva zeci de elevi din liceele sibiene. Sosiți printr-un program AIESEC, Ilona Patarava din Georgia și Tarek Abuleez din Egipt îi învață pe elevii din Sibiu cum să-și drămuiască fiecare bănuț, ce înseamnă un cont la bancă și cum pot să facă economii chiar și din puținii lor bani de buzunar.
 
Reporter: Care este prima impresie pe care v-a lăsat-o Sibiul?
Tarek Abuleez: Orașul este frumos, complet diferit de Cairo, și foarte friguros.
 
Ilona Patarava: Eu recunosc faptul că imediat după ce am primit invitația de a preda la Sibiu am intrat pe Google și am căutat să văd unde este acest oraș și cum arată. Așa am aflat că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, că are o Piața Mare foarte frumoasă și că în general arată bine. Prin urmare, aflând informațiile acestea am fost și mai interesată să vin aici și să văd orașul, să cunosc oamenii de aici.
 
Rep.: Știați ceva despre România sau auziserăți măcar de Sibiu înainte de veni aici?
Tarek: Nu aveam aproape nicio informație despre România înainte de a sosi aici. Știam că este o țară la Marea Neagră și cam atât.
 
Ilona: Eu chiar mi-am propus să văd mai multe din frumusețile României. Deocamdată am apucat să văd doar puțin din București și drumul până la Sibiu. Dar cu siguranță voi merge și în împrejurimi.
 
Rep.: Predați tinerilor din Sibiu educație economică. În Egipt sau în Georgia aceasta este o materie pe care o studiați în mod curent la școală?
Tarek: Nu chiar, ca să fiu sincer, eu am început să studiez economia după ce am terminat liceul și am mers la universitate. Și acum încă studiez finanțe și economie în Cairo. Dar mi se pare o idee foarte bună ca tinerii să știe mai multe despre bănci, instrumente financiare și bugete, din acest motiv am și venit la Sibiu foarte încântat de proiect. Cred că acest curs va avea un impact foarte pozitiv asupra elevilor atât acum, în viitorul apropiat, cât și pe viitor.
Ilona: Nu, nici în Georgia nu se predă educație economică la liceu. Eu studiez acum ”administrarea afacerilor” la universitate și o parte din informațiile pe care le predau acum elevilor din Sibiu le-am acumulat numai după ce am terminat liceul. De aceea cred că le vor fi de folos informațiile acestea și îi vor ajuta și pe viitor.
 
Rep.: În comparație cu elevii egipteni, georgieni și sistemul vostru de învățământ, cum vedeți  modul în care se face școală în România?
Tarek: Să știi că am fost plăcut surprins de gradul ridicat de cunoștiințe pe care îl au elevii români. Mi se pare că au un background,  o cultură generală foarte bogată. Chiar și despre economie, am descoperit câțiva elevi extrem de bine informați, la zi cu tot ce se întâmplă în acest domeniu. În general, pot spune că am fost impresionat.
Ilona: Pentru mine chiar este o plăcere să vin la cursuri, multe dintre ele se transformă în schimburi de informații și scfhimburi de experiență, nu este un proces unidirecțional. Ca să fac o comparație cu elevii din Georgia, acolo parcă nu am văzut aceași efervescență în afara orelor obligatorii de șla școală, elevii georgieni nu mi se par la fel de implicați ca cei pe care i-am cunoscut aici. Extrapolând puțin, sistemul vostru de educație mi se pare puțin mai activ și interactiv, ceea ce este un lucru bun.
 
Rep.: Pe voi cum v-au ajutat în viața de zi cu zi aceste informații despre economie?
Tarek: În primul și în primul rând astfel de cunoștiințe economice îți schimbă percepția despre multe lucruri care te înconjoară, înțelegi mai bine lumea în care trăiești dar și te descurci mai bine cu banii. În baza acestor aspecte am și spus că mi se pare o idee extraordinară ca elevii să învețe economie de la vârste mai fragede.
 
Rep.: Cu ce vă întorceți în țările voastre în urma acestei experiențe în Transilvania?
Tarek: Experiența acesta a avut un impact pozitiv asupra mea, schimburile culturale în special mi se par deosebite și cu siguranță acum știu mai multe despre țara voastră, despre această parte a Europei dar și despre mine, m-a făcut să mă schimb. Am învățat cum să interacționez cu diferite categorii de oameni, cum să-mi gestionez timpul mai bine și nu în ultimul rând, mă întorc acasă cu mult mai mulți prieteni. Sibienii sunt foarte prietenoși și deschiși.
Rep.: Numai de bine, spuneți-mi un lucru negativ legat de Sibiu, ceva ce ve-a uimit sau v-a mirat?
Ilona: Aș zice și eu de frigul de aici, dar nu este prea diferit de vremea pe care o avem în Georgia. Nu pot sune că sunt prea multe lucruri care să mă uimească în mod negativ pe aici, din foarte multe privințe țara voastră se aseamănă cu Georgia deci de multe ori m-am simțit ca acasă.
 
Peste o sută de elevi
 
Înainte de începerea proiectului MoneySense, reprezentanții AIESEC au făcut un tur prin majoritatea liceelor sibiene, pentru a vedea cât de interesați ar fi elevii de un curs altenativ de economie. Rezultatele au fost peste așteptări, mai bine de o sută de elevi alegând să vină la finalul orelor de la școlă la cursurile de economie. Lecțiile au loc la Casa Corpului Didactic.
 
De la bancă la afaceri
 
Întreg proiectul este realizat în parteneriat cu RBS România și este gândit în 4 module:
» Banca – Află care este rolul băncilor și de ce ar trebui să îți deschizi un cont bancar.
» Facem afaceri – Află cum să concepi un plan de lansare a afacerii împreună cu ceilalți membri ai echipei.
» Dosarul de credit – Află care este rolul economiilor şi cum să alegi cel mai potrivit împrumut pentru tine.
» Viața pe cont propriu – Află cum îți poți gestiona propriul buget după finalizarea studiilor şi cum poți dobândi independență financiară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus