Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Geoana isi face partid. Cine il va conduce la Sibiu?

 

Mircea Geoană a fost dat afară din PSD. De la Dăbuleni a anunţat deja iniţierea unui nou proiect politic, iar sibienii respinşi de PSD de-a lungul timpului au ciulit urechile. Dacă Constantin Morar, fost vicepreşedinte PSD Sibiu a ales deja UNPR şi mai apoi funcţia de subprefect, iar alţi social-democraţi au preferat să se lase de politică de tot, există şi oameni care cred că datorează ceva fostului lider al PSD. Cel mai apropiat colaborator declarat din Sibiu al lui Mircea Geoană este fostul candidat al PSD la alegerile generale din 2008: Eugen Barbu.
"Baza din Chicago, de unde Obama va candida, reprezintă o bază de selecţie interesantă şi pentru noi", spunea preşedintele PSD, Mircea Geoană, înaintea campaniei electorale din 2008. Iar la PSD Sibiu şi-a făcut loc un tânăr proaspăt venit din America. Îl chema Eugen Barbu şi îşi dorea să ajungă deputat în Parlamentul României. Social-democratul Eugen Barbu declara atunci că a decis să candideze la alegerile parlamentare după o discuţie cu preşedintele PSD, Mircea Geoană. "Sfatul pe care mi l-a dat Mircea Geoană a fost să vorbesc cu cei de aici să vedem dacă ne potrivim, dacă gândim la fel, pentru că în politică este ca şi în familie: poţi sau nu poţi fi compatibil", a spus Barbu. Social-democratul spune că îl cunoaşte pe Geoană din Statele Unite. "Ne-am cunoscut prin relaţii. Şi în America, este ca şi în România: oamenii de afaceri se strâng pentru a se ajuta reciproc", spunea Barbu. Eugen Barbu are acum 33 de ani, iar după ce a stat 20 de ani în Statele Unite şi Mexic, din 2008 a stat mai mult în Sibiu.
Cert este că din campania din 2008, Barbu nu a ieşit foarte rău. A candidat în Colegiul 2 Sibiu, alături de Raluca Turcan (PDL) şi Virgil Popa (PNL). A reuşit să strângă 20,43% din voturi, cu 4% peste actualul viceprimar. Raluca Turcan a câştigat atunci alegerile din Colegiul 2 cu 47,13%. Eugen Barbu poate fi o soluţie locală pentru noua construcţie a senatorului Geoană.
Noua construcţie politică ce-l va avea în centru pe Geoană s-a conturat imediat după demiterea acestuia din PSD. "Eliberaţi şi salvaţi acest partid. România are nevoie de o alternativă. Alternativa nu este nici la putere, nici la USL şi cred că astăzi a venit momentul să ridicăm glasul, să ne ştergem lacrimile", le-a spus Mircea Geoană membrilor PSD aflaţi în căminul cultural din Dăbuleni, la întâlnirea cu „excomunicatul” din partid. Senatorul Mircea Geoană a anunţat săptămâna trecută, la Dăbuleni, că va lansa o noua forţă politică menită "să însănătoşească România", fără a preciza numele şi programul noii construcţii. "Eu nu cred că, în clipa de faţă, o construcţie care să semene cu ceea ce sunt partidele clasice din România mai poate fi o alternativă pentru electorat", a declarat Geoană, în faţa a zeci de persoane. "România are nevoie de alternativa care nu e nici la putere, nici la USL şi, din păcate, nu este nici la PSD şi cred că e momentul să ridicăm vocea şi glasul şi să ne ştergem lacrimile de tristeţe pentru că, în acest moment, chiar mai important decât PSD-ul este nevoie de a face politică adevarată, pentru oameni şi alături de oameni", a spus Geoană, potrivit Agerpres. "Pur teoretic, ce ar putea să aibă succes e o construcţie complet diferită faţă de un partid obişnuit", a susţinut Geoană. Potrivit fostului lider PSD, ingredientele formaţiunii politice ar trebui să fie "cinste, anticorupţie, competenţe, un minim de valori legate de patriotism, dacă nu credinţă, măcar frică de Dumnezeu. În jurul acestor repere se pot aduna foarte mulţi oameni", a mai spus Geoană.
CASETĂ
Planuri pentru noul partid
Mircea Geoană vizează în proiectul său politic constituirea unui partid care să fie înscris la Tribunal în prima parte a anului 2012 şi care până în martie să aibă grupuri parlamentare proprii, au declarat surse parlamentare citate de Mediafax.
Sursele menţionate au precizat că Geoană vizează ca până în martie 2012 la noua formaţiune să adere 20-25 de parlamentari, deputaţi şi senatori, astfel încât să se constituie grupuri parlamentare proprii, în condiţiile în care este necesar un număr de şapte senatori şi 12 deputaţi pentru constituirea acestora. Totodată, la noua formaţiune a lui Mircea Geoană este prevăzut să adere patru sau cinci preşedinţi de Consilii judeţene până în februarie-martie 2012. 
Formaţiunea pe care Geoană vizează să o constituie va fi una de centru, iar noua formaţiune se va constitui într-o primă etapă într-o mişcare politică, urmând ca în etapa a II-a, respectiv în prima parte a anului 2012, să fie înscrisă la Tribunal, astfel încât să poată participa cu candidaţi proprii la alegerile locale şi parlamentare din 2012. Sursele menţionate au precizat că formaţiunea lui Geoană va avea un model de organizare diferit de cel al unui partid politic tradiţional, urmând ca la nivelul fiecărui judeţ să fie constituit un grup de iniţiativă care să se remarce prin acţiuni politice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Claudiu Rosu

Acum 12 ani

Tot respectul pentru Eugen Barbu
Raspunde

Jollie

Acum 12 ani

pt ce respect? o fi vre-un sfant si nu stim noi? o fi facut minuni cu bagheta magica sau?:)))) hai ca ma plictisiti cu devotamentul asta iesit din comun!
Raspunde

@Jollie

Acum 12 ani

Poate se referea la Eugen Barbu scriitorul :)
Raspunde

vecinu

Acum 12 ani

Dar de ce nu scrieti nimic despre demolarea CT 2 de pe str Rahovei, unde Eugen Barbu a cerut certificat de urbanism pentru compartimentari interioare si s-a apucat de mai bine de o saptamina de demolat toata fosta centrala? Asta nu se cheama lucrari fara autorizatie? Alo? Aude cine trebuie? Poate Inspectia in Constructii, poate chiar Primaria?!? Frumos debut in politica, prin nerespectarea legilor!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus