X

Interviu cu sibianul laudat in New York Times pentru scoala lui de inot: In New York nu exista relatii umane, nu stii omul cu care stai la masa!

După mai bine de 30 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, unde a cunoscut succesul cu școala lui de înot, sibianul Adrian Gînju s-a întors vara aceasta acasă, la Sibiu. Fost campion național la înot și component al Echipei Olimpice Române, Adrian Gînju spune că s-a întors ”în cel mai frumos oraș din lume”.

Reporter: Când și cum ați ajuns în SUA?

Adrian Gînju: Acum 30 și ceva de ani am plecat la New York, în 1979 mai exact. Din New York am plecat în Texas. Am stat vreo patru ani în Texas, apoi am plecat înapoi la New York. Am stat vreo patru ani iar la New York apoi am plecat în California câțiva ani și iar m-am întors.

Rep.: De ce vă plimbați atâta?

A.G.: De ce nu? Mi-a plăcut să mă plimb, să văd locuri noi… În toată această perioadă am trecut prin multe peripeții. Eram singur, nu știam ce să fac, nu știam limba. În doi sau trei ani am învățat limba, am lucrat prin toate locurile posibile, de la restaurante la vânzător de vinuri, fel și fel de munci.

Rep.: Stați un pic, că nu înțeleg: de ce ați ajuns să faceți aceste munci dacă ați plecat ca membru al Echipei Olimpice Române?

A.G.: Am fost campion național când am plecat eram membru al echipei naționale de înot, dar după câțiva ani nu mai aveam niciun sponsor, nu avem bani, a trebuit să o iau de jos. Eraum singur, eu și cu mine însumi! Șiii… da, la început mi-a fost foarte greu! Cum spuneam, am trecut prin multe peripeții, am făcut fel și fel de munci, dar adevărul este că deja mă săturasem de înot, era tot ceea ce făcusem de la vârsta de cinci ani. Înainte să plec văzusem majoritatea țărilor europene la diferite competiții de înot.

Rep.: Și de ce v-ați întors până la urmă tot la înot?

A.G.: Nu-mi găseam locul, nu știam ce să fac cu mine. Pur și simplu! Și stăteam odată și mă gândeam așa, și zic: hmm, dar eu știu să fac un lucru bine, există ceva la care chiar mă pricep, înotul! Cu toate că făceam bani și din alte meserii, dar nu mă simțeam eu mulțumit cu mine însumi. Așa am ajuns să-mi deschid acum 12 ani propria școală de înot din New York. Mai întâi am lucrat ca salvamar pentru orașul New York, după aceea ca instructor. În toată America este obligatoriu ca la fiecare bazin de înot să fie un salvamar, ca să știe tehnici de resuscitare, să acorde primul ajutor în caz de ceva și mai întâi asta am făcut. Apoi mi-am deschis școala. N-am știut de la început că pot să fac asta, dar am zis de ce nu, de ce să nu încerc?

Rep.: Nu a fost greu, adică nu v-au trebuit o mulțime de acte, documente, să vă faceți firmă?

A.G.: Deloc! A fost extrem de ușor! M-am dus la primăria orașului New York, am plătit suma de 300 de dolari, am fost luat în evidențele lor și asta a fost tot. M-am putut apuca de treabă.

Rep.: A fost greu la început? Venea lume, aveați clienți?

A.G.: În prima săptămână de când am deschis am avut 10 clienți, am făcut cei mai mulți bani în cea mai scurtă perioadă de timp de când eram în America. Închipuie-ți că peste 20 de ani am fost ospătar, vânzător în magazin, șef de sală, vânzător de vinuri, și câte și mai câte și nu făcusem atâția bani.

Rep.: Am văzut pe site-ul dumneavoastră că lucrați inclusiv cascador în filme?

A.G.: Da, a fost un film la care am lucrat, bineînțeles că mi-au pus mască, nu se vedea că sunt eu, dar apoi nu a mai apărut filmul. Anunțul l-am lăsat totuși, în caz că sunt alții interesați să facă un film și au nevoie de mine, de ce nu?

Rep.: Cum era comunitatea românească din New York?

A.G.: În general Queens era cartierul imigranților, acolo se formau majoritatea comunităților, de la indieni la chinezi, unguri, italieni și așa mai departe. Acolo este un restaurant unde se mai adunau românii și după o vreme cam știi cine este român în New York City. Stilul de viață însă este foarte diferit față de aici, acolo nu se fac prieteni, nimeni nu vorbește cu celălalt deschis. Nimănui nu-i pasă de celălalt. În New York nu există relații umane, nu știi omul cu care stai la masă! Acolo se păstrează distanța, nu poți niciodată să spui că am prieteni, mă duc pe la ei la o cafea. Nu există așa ceva! Poți să bei o bere cu cineva, îl întrebi ce mai face, ok îți răspunde și el, schimbi două opinii dar atât.

Rep.: La Sibiu de ce v-ați întos?

A.G.: De ce nu? M-am întors în primul rând pentru că sunt sibian, am acolo tot ce îmi trebuie dar aici este casa mea. Și ca să vă spun adevărat, m-am săturat! Pur și simplu m-am săturat!

Rep.: Ce vă lipsea?

A.G.: Sentimentul de acasă! Era bine dar nu era Sibiul! Păi aici sunt locurile mele, uite aici jucam fotbal, aici mă alergam cu alți copii, fiecare loc are o amintire pentru mine. Acum mă simt în Sibiu ca și cum n-aș fi plecat niciodată.

Rep.: Cum ați găsit Sibiul față de cum l-ați lăsat?

A.G.: Extraordinar de schimbat în bine! Fantastic! În ultimii 10 ani am venit ca o dată sau de două ori pe an la Sibiu, după aceea m-am îndrăgostit, dacă vă vine să credeți sau nu tocmai de o colegă de-a mea din clasa întâia! Am fost la școală cu ea și acum ne-am regăsit după atâta timp. Acum nu mai are importanță dacă sunt aici sau sunt la New York atâta timp cât sunt cu ea!

Rep.: Revenind la lecțiile de înot, am văzut că procedați complet diferit decât ce știam eu, adică depuneți același efort în apă ca și elevul, vorbiți foarte mult, de unde acest sistem?

A.G.: Filosofia mea se bazează pe principiul că omul trebuie să înțeleagă exact ceea ce face când face. De ce să bag eu capul în apă și cum să respir? Pentru că la înot respirația este lucrul cel mai important. Apoi este armonia. Totul, să dai din mâini și din picioare, trebuie să fie în armonie. Ceea ce nu este așa ușor pentru că suntem animale de pământ, chiar dacă ne tragem din apă. Eu lucrez individual cu fiecare student în parte și cred în puterea exemplului: ceea ce explic omului că trebuie să facă fac eu primul.

Dacă sunteți interesat de serviciile lui Adrian Gînju, îl găsiți pe www.aquaskills.com

Lăudat în New York Times

De-a lungul anilor Adrian Gînju a învățat să înoate mii de americani. Printre ei s-a nimerit a fi și editorul celebrei publicații New York Times. Acesta a luat lecții de la Adrian și toate progresele înregistrate le-a notat într-un reportaj publicat în prestigiosul ziar. Privind înapoi Adrian spune că a avut ceva emoții cu elevul ziarist, însă articolul a fost unul pozitiv, cu un bun impact asupra afacerii lui.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

12 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adi M

  Ma bucur ca te-ai reintors in Sibiu. Ani de zile am auzit numai povesti despre viata ta din SUA. Ar trebui sa mai faci o adunare cu colegii de la scoala 2. Merita.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Robert D

  Ma gindesc cu nostalgie la Canyon Lake si la San Antonio,i-mi amintesc de aspiratile lui Adrian de a deveni instructor de inot.Personalitate placuta intro lume cu umbre de personalitati.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact