Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Imparatul fara supusi

Dacă există vreun român care nu a auzit de Împăratul Romanilor, înseamnă ori că a făcut școala generală în Miercurea Ciuc, ori e sas și el știe de Romischer Kaiser. În sfârșit, orice turist japonez, croat, tunisian sau bengalez care a trecut prin centrul Sibiului l-a văzut, l-a fotografiat sau i-a admirat crăpăturile din tencuială. 

Acum se pune o întrebare: cum de toată lumea știe de Împăratul Romanlor, dar nimeni nu intră în restaurant? Săptămâna trecută, răsuna în restarantul gol un ecou de toată frumusețea. Muzica răgușit-românească de la Național FM zburda prin încăperile goale. Și sunt vreo câteva.  O plasmă-gigant trona pe mobilierul art nouveaux, iar scaunele care au simțit altcândva greutatea importantă a diferiților lorzi, conți, generali sau barbugii respirau tihnite. Nimeni, nimeni. 
Evident că la o astfel de goliciune, de serviciu era o singură ospătăriță. Și pentru că foamea se făcea auzită din stomac, iar ecoul o amplifica în toată hardughia de clădire, ne-am pus pe treabă și am comandat: ciorbă de porc ardelenească, mușchi de porc cu ciuperci, piept de pui cu sos curry, papanași și terină de ciocolată cu vișine. 
Acum, pentru toți cititorii interesați de mîncare nu vă zic decât: ireproșabil. (Poate doar garnitura de cartofi natur care a însoțit mușchiul de porc lăsa de dorit, pentru că legumele erau puțin ”răsfierte”). În rest: dacă am zice ceva, ne-ar pica tavanul în cap. Și acolo probabil că sunt șanse destul de mari. Pentru cititorii care se uită înainte la câte bonuri de masă au, și pe urmă se duc la restaurant, vă zic: Nu. Luați 10 kile de carne și faceți-vă ceva acasă. 
Totuși, nu ne-am hazardat la lucruri scumpe: inele de calamar, icre negre sau jumătate de vițel în sos. Am luat ceva omenește, suportabil dintr-un salariu minim pe economie. Dar pentru grația detaliului, să le luăm pe rând: ciorba de porc costă șapte lei și i-aș recomanda-o și lui Victor Pițurcă. După față, pare un om sensibil. Pieptul de pui, delicat și fin ca o mironosiță, a mers ca uns, mușchiul de porc ar fi hrănit întreaga echipă de baschet a CSU-ului, în perioada Ramadanului, iar papanașii (care de fapt e unul singur) și terina de ciocolată au fost sublime. Nota de plată a venit prompt și nu a scos pe nimeni din minți. Doar pe contabil, probabil. Ce mai înseamnă astăzi 78 de lei? 
Dacă mai mergem la Împărat? Cum să nu. Dacă plătește altcineva.
 
Împăratul Iulian

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

Imparatul Rromanilor

Acum 12 ani

Singur ai mancat toate astea? Prietene dar ai stomac nu gluma... Cat despre Imparat ce sa mai zicem... o umbra trista a ceea ce a fost candva, un batranel al carui glorie s-a stins de mult si care acum traieste din amintiri... pacat.
Raspunde

salistean

Acum 12 ani

art nouveaux??? Inainte de mancare si reportaj mai puneti mana pe o carte! Daca faceti referinta la art nouveau= jugendstil asta a fost cam prin 1895-1919 si deci nu are nimic comun cu Römischer Kaiser, nici cu cladirea nici cu mobilierul. Omul sfinteste (sau pangareste) locul, in afara de nume au reusit sa distruga tot ceea ce candva era fala Sibiului.
Raspunde

dezamagitul

Acum 12 ani

am fost la vreo 4-5 nunti in ultimii ani, la \"Imparatu\'\", am avut banchetul acolo, ambientul placut, mancarea buna dar tarani mai mari ca ospatarii de acolo nu am vazut nici la pensiunile de la tara. Desi se straduiau sa para\"profi\", vai si amar de capul lor. Pacat de prestigiul pierdut...
Raspunde

rosu

Acum 12 ani

Inainte de `90 era plin de APV-sti. Macar aia se mai bateau (corect: erau batuti). Acum e pustiu pentru ca are concurenta. Noua ne-au servit paine congelata. dupa reclamatie, \"chelnerii\" nu ne-au mai bagat in seama. Mie imi pare rau dupa gradina (\"la doi lei\")..
Raspunde

bodo

Acum 12 ani

bai domnule ziarist deja devi inervant tie nu iti place nimic si apropo cit aveti voi salariile si va permiteti sa mincati prin toate restaurantele . eu personal cred ca nu ai nimic de facut gaseateti si tu o femeie macar
Raspunde

bodo

Acum 12 ani

pt ca la mincare esti varza
Raspunde

anonim

Acum 12 ani

in primul rand, domnu ziarist ar trebui sa fii foarte bun la gramatica,ma tot uit la comentarii si multa lume iti spune..atata timp cat tu imi scrii asta \"Luați 10 kile de carne și faceți-vă ceva acasă.\" kilele alea defapt se scria kilograme sau kg, si zici noi sa ne facem acasa si tu sa mananci in fiecare vineri tot in alt restaurant sa comentezi... inainte sa comentezi, mai documenteaza-te
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus