Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

"Telecomanda si play-station-ul sunt dusmanii mei. Am renuntat la televizor demult"

 

Doru Dănileț este singurul român care trăiește din tirul cu arcul. Adică este profesionist în domeniu. Zilele trecute a venit la Sibiu pentru a promova sportul și pentru a se lua la întrecere cu alți pasionați ai tirului, sosiți de prin toată țara. Ocazie cu care l-am săgetat și noi cu câteva întrebări.
Reporter: De ce ești singurul profesionist în tirul cu arcul din România? E atât de greu?
Doru Dănileț: Profesionist înseamnă să nu ai altă ocupație, să te preocupi numai de antrenamente, să participi la concursuri naționale și internaționale din care să câștigi ceva, măcar cât să poți să-ți întreții activitatea și tot ceea ce faci să se canalizeze pe chestia asta. Altfel, n-ai nicio șansă să devii profesionist.
Rep.: Și tu poți să trăiești din asta? Ai și o altă meserie, o slujbă?
D. D.: În momentul de față nu mai am nicio altă meserie, am renunțat complet la orice altceva, am renunțat la celălalt CV despre care nu pot să vă dau mai multe detalii și în momentul acesta mă ocup numai de tir cu arcul, pot să spun că trăiesc din asta, sau mai degrabă supraviețuiesc.
Rep.: Dezamăgie... Cum o să mai vină lumea spre acest sport dacă tu doar supraviețuiești din el?
D. D.: Nu, nu... Îmi permit să ajung evenimente și competiții internaționale, să-mi plătesc hoteluri, telefoane, strictul necesar, tot ce e nevoie. Nu pot să spun că am un venit extraordinar de mare din care să-mi permit orice.
Rep.: N-ai vilă și mașină sport?
D. D.: Nu am vilă și mașină sport și nici nu mă interesează. Tot ce-mi doresc este să trăiesc bine, să-mi pot lua familia în oraș oricând, să merg când am chef unde am chef și să mă pot preocupa de tir.
Rep.: Cluburile de tir cu arcul, cum este cel de la Sibiu, sunt o afacere bună?
D. D.: Un club de tir cu arcul poate fi o afacere bună. Dacă s-ar dezvolta bine și dacă ar fi oamenii atrași de ideea asta. Deocamdată, nepreavând imagine, lumea nu prea este atrasă să bage bani în ceva care nu se vede. Tirul cu arcul este a 15-a știre, dacă este.
Rep.: Apropo de asta, cum reacționează lumea când cunoști pe cineva și-i spui că tu te ocupi cu trasul cu arcul? N-ai avea mai mult succes dacă ai face curling, spre exemplu?
D. D.: Nu, pentru că tot timpul pot să le dau exemple de alte sporturi mult mai necunoscute, chiar și decât curlingul. Dimpotrivă, lumea zice că este tare și întreabă cum poate practica. Sau face cineva o glumă legată de Robin Hood. Dar n-am nicio problemă.
Rep.: Accidente ai avut vreodată?
D. D.: Nu. Sunt un tip care urmărește în primul rând siguranța, chiar și a sportivilor mei. Am avut o acțiune de promovare în Piața Universității, și prin spatele plasei de protecție treceau oameni.
Rep.: Cum te ajută sportul ăsta să te dezvolți fizic? Poate fi încadrat la genul de sporturi pe care cineva să-l ia în calcul când se hotărăște să-și trimită copilul să practice un sport?
D. D.: În primul rând, unui copil venit să practice tirul cu arcul, îi crește capacitatea de concentrare și atenția. Tirul cu arcul te relaxează, eliberezi ceva, arunci ceva. E același lucru ca și la fotbal când lovești mingea cu putere. Când tragi cu arcul atingi un punct cu un alt obiect și în felul acesta te relaxezi, te eliberezi. Este mai mult psihic decât fizic. Se întâmplă la fel și la tirul sportiv, la airsoft. Atingi o țintă cu un obiect lansat din mâna ta. Cu cât ești mai relaxat și ami precis, cu atât va fi mai bun rezultatul final. Dar tirul cu arcul este la fel ca orice alt sport. Eu nu promovez numai tirul cu arcul la club. Eu de fapt încerc să conving oamenii să facă sport, să nu stea în casă. Telecomanda și play-station-ul sunt dușmanii mei. Bine, eu nici nu am timp dar am renunțat la televizor demult. Și la computer stau doar atât cât este nevoie. Dacă am stat opt ore pe scaun în fața calculatorului sunt terminat, mă simt foarte obosit. M-am dus într-o zi la bancă și povesteam cu fetele de acolo, de la ghișeu, cum pot ele să reziste atâta timp pe scaun, în fața calculatorului. După discuția pe care am avut-o acum cinci luni am aflat că fetele au început să meargă la înot, să facă alte activități, nu sport de performanță dar ceva care să iasă din relația asta casă – servici – casă. Din alt punct de vedere, tirul cu arcul este sport olimpic, are toate calitățile și dacă începi de la o vârstă fragedă poți să ajungi și la Jocurile Olimpice. Coreeni încep acest sport în școala primară, tirul cu arcul fiind o materie opțională la clasă.
Rep.: Ați vânat vreodată cu arcul?
D. D.: Niciodată! În România vânătoarea cu arcul este interzisă prin lege și apoi nu găsesc nicio plăcere în a trimite săgeți într-un animal.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus