Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Rosia Montana – oglinda Romaniei

La televiziunea națională, pe care o plătim fiecare obligatoriu, se derulează de o vreme cea mai deșănțată publicitate pe care am văzut-o la acest post: este vorba de o serie de monoloage ale unor asistați social din zonă, de toate vârstele, care susțin (nu pe gratis) necesitatea exploatării aurului din munții aceia, ca să aibă ei și neamurile lor de lucru… Voi explica mai jos de ce vorbele astea sunt păcăleli grozave, problema este că toată această campanie se duce fără a se putea interveni din partea opusă! Nimeni nu are voie (și nici milioanele de euro necesare) să apară pe aceleași canale cu argumente contra exploatării miniere de suprafață și de către o firmă străină. Poate cineva, cu mintea limpede, să-mi explice de ce statul român a închis exploatarea de cupru învecinată Roșiei Montane, tocmai cînd ea era profitabilă și dorea angajarea de noi muncitori? Sau de ce statul - sau vreun miliardar român - nu deschide o mină subterană pentru aur, argint și celelalte metale strategice, în sistemul semi-automat, aproape elegant , pe care l-am putut admira săptămînile trecute tocmai în filmul publicitar făcut la comanda Gold Corporation și dat pe canalul B 1?

Ni se arăta acea exploatare din nordul Finlandei, aproape de Cercul polar, evident într-o zonă fără localități, fără vestigii istorice, unde erau maxim 800 de angajați, restul fiind aparținători și băgători de seamă… Ce n-au mai spus mincinoșii este că: prepararea minereului cu cianuri se face acolo fără probleme de poluare (pentru că în jur sunt numai păduri și zone înghețate), iar lacul cu apa otrăvită are chiuveta în mod natural izolată de un strat de sol înghețat tot timpul anului! Apoi nu s-a comentat deloc faptul că există acele sisteme automate, cu roboți, care exploatează orice minereu în sistem de galerie, ceea ce au făcut și finlandezii, chiar lângă exploatarea în sistem deschis… Acesta ar fi cel mai potrivit sistem în cazul Roșia Montană, pentru că nu s-ar folosi explozii deschise, nu s-ar distruge așezările, cu tot cu cimitire și nici comorile arheologice, nu s-ar decoperta munții cu minereuri radioactive, ca să se elibereze ucigătoarele radiații…

Acest contract, acest proiect de exploatare, campania publicitară manipulantă care vine la pachet și implicarea sistemului de conducere a țării – toate sunt ca o oglindă revelatoare pentru starea de fapt a țării noastre. Iată de ce:

-          clauzele contractului dintre o societate străină și statul român sunt secrete. Deși în constituție scrie că bogățiile subsolului sunt ale noastre! Așa că avem încă o dovadă despre faptul că statul acesta, republica română, nu este în stare să gestioneze marile probleme economice și de strategie care-i stau în față! Nimeni nu ne asigură că ultimele resurse ale acestui pământ vor fi folosite ca să ieșim cu toții din crizele suprapuse și, mai mult, să urmăm o strategie pe termen lung de a ne alătura țărilor civilizate, capabile să treacă marile examene pe care lumea de azi ni le va scoate în față! Cu aceste „echipe ale morții”, care sunt conducerile succesive ale țării în ultimii 30 de ani, ne îndreptăm spre statutul de popor colonizat, care-și oferă resursele geologice-geografice în schimbul unor salarii/pensii de mizerie și acceptînd poziția unică de consumator de subproduse din categorii inferioare – inclusiv la hrană, aceasta plină de organisme modificate genetic, de chimicale și toxine…

-          nu este moral ca să ni se ceară întregului popor să acceptăm (și să plătim) pentru ca un număr nesemnificativ de cetățeni să capete de lucru -  adică 600 de muncitori în Roșia și câteva mii prin ramuri colaterale ! Nimeni nu are voie să prezinte la televiziunea națională, în campanie paralelă, faptul că numai zootehnia intensivă, construcția de drumuri, pepinierele, fermele de ciuperci valoroase (inclusiv trufe ), eco-turismul (cu alternativele specifice zonei – speologie, ecvestru, cățărare, velonetc.) – ar da de lucru la zeci de mii de oameni, de astă-dată în joburi durabile, folositoare peisajului cultural și mediului social fragil, de zonă montană!

-          cea mai clară dovadă a faptului că oamenilor din conducerea economică și politică a țării nu le pasă de cei ce i-au ales, de toți cei care au rămas în patria lor, este modul cum au lipsit de sprijin industria românească din zonă, nemaivorbind de agricultură, modul în care au înstrăinat toate bogățiile din arealul Roșia Montană și felul în care sprijină politic și propagandistic un proiect dovedit catastrofal pentru toată zona, pentru toată Transilvania de vest și pentru cultura și istoria întregului neam!

Sigur că în perioadă de criză este mai convingător să scuipi vorbe de joasă speță, gen „istoria nu ne dă de mîncare…”; dar se uită prea ușor că patrimoniul nu este o chestiune de economie sau de câțiva ani sau de bagajul de cunoștințe ale vreunui ministru! După concepția „strategică” a prea multor conducători la Dâmbovița, peste vreo două mandate nu vom mai avea ce arăta din istoria mineritului în Apuseni, din istoria medievală a Capitalei sau a Constanței, din istoria antică a primilor creștini din Dobrogea! Așa cum după deceniile ceaușiste n-a mai rămas aproape nimic din istoria orașelor din Muntenia (Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Giurgiu) sau din Moldova (Botoșani, Suceava, Piatra-Neamț, Buzău etc.). Nu e complicat de închipuit cum funcționează imaginea mentală pe care alții (vizitatori, posibili investitori, parteneri economici) și-o formează în aceste locuri – fără istorie, fără suflet, fără o bază culturală! Nu vom mai avea nici o credibilitate, vom avea statutul unor țări bananiere care n-au avut nici o legătură cu Europa…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

io

Acum 12 ani

abureli..abureli.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus