Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Boc a lasat ”un 5%” pentru Romgaz si Transgaz

 

Guvernul a decis să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget aproape integral profitul obţinut, respectiv echivalentul a 85% din total, conform sistemului aplicat anul trecut, potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Ministrul a anunţat, marţi seara, că această decizie a fost luată de Guvern printr-un memorandum. "S-a aprobat un memorandum, iar cota de participare, de vărsăminte, este la nivel de 85%", a spus Ialomiţianu.
Surse participante la şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului au declarat atunci agenţiei Mediafax că Executivul intenţionează să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget echivalentul a 90% din profit, conform sistemului aplicat anul trecut, dar a amânat o decizie din cauza opoziţiei unora dintre miniştri, care au susţinut că aceste societăţi trebuie lăsate să se dezvolte. "Unii dintre miniştri au vociferat şi s-au opus acestei decizii, arătând că societăţile de stat ar trebuie lăsate să beneficieze de aceste fonduri pentru a se dezvolta şi să li se ia din profit doar 50%, cât prevede legislaţia în vigoare. Discuţia a fost amânată pentru zilele următoare, premierul spunând că poate le mai lasă «un 5%», respectiv să li se ia 85% din profit", au arătat atunci sursele.
Transferul profitului către bugetul de stat a atras nemulţumirea acţionarilor minoritari. Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, a atacat în instanţă o decizie AGA din 2010 prin care Ministerul Economiei a decis transferul la bugetul de stat a 400 milioane de lei din profitul companiei din Mediaş.
 În 2010, romgaz estima o creștere a profitului net cu 25%, la 661 milioane lei (153 milioane euro), față de rezultatul net preliminat din 2009, de 528,5 milioane lei. Transgaz a obținut un profit de 367 milioane lei (85 milioane euro) in 2010, cu 23% mai mare decât cel înregistrat în anul anterior. În total: 238 milioane euro, profitul celor două companii într-un an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus