Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

De ce e Sibiul "Cenusareasa" Bucurestiului: N-are un ministru bun

 

Sibiul primește puțini bani de la buget pentru că are o economie bună, dar și din cauză că nu are un lobby puternic la București, a declarat joi primarul Klaus Johannis. Întrebat de ce județul Sibiu se află într-un top al județelor pe ultimele poziții în ce privește Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, Johannis spune că există două motive: avem o economie locală peste media națională, iar cei mai mulți bani se duc spre județele mai sărace, dar și din cauza faptului că nu avem susținere puternică în Guvern. Întrebat de ce ministru avem nevoie, dacă cel al Economiei, Ion Ariton, nu poate face mai mult pentru județ, Johannis a răspuns sec: ”de unul bun”. 
Istoria bugetului de anul viitor este identică cu cea a bugetului din acest an. Guvernul Boc a alocat în 2011 primăriilor fonduri totale de 386 milioane lei (circa 90 milioane euro). Cele mai multe fonduri pentru lucrări de infrastructură au fost alocate judeţelor Suceava (12,6 milioane lei), Mureş (16,4 milioane lei) şi Dâmboviţa (10,7 milioane lei). Pe lista judeţelor care au primit cei mai puţini bani pentru infrastructură s-au aflatBrăila (1,6 milioane lei), Sibiu (1,6 milioane lei) şi Giurgiu (578.000 lei).
67% din banii daţi statului de firmele din judeţ pleacă spre bugetul naţional, iar de întors, se mai întorc foarte puţini în judeţ. Spre exemplu, pentru bugetul aprobat de Parlament pentru anul 2010, judeţul Sibiu era pe locul 27 din 41 la sumele defalcate din TVA pentru drumurile judeţene şi comunale, cu o alocare pe anul 2010 de 11,4 milioane de lei. Şi mai la coadă am fost la împărţirea banilor pentru "echilibrarea bugetelor locale". Dacă nu ar fi fost judeţele Sălaj (29,5), Ilfov (10,9 mil.) şi Covasna (26,2 milioane), cu cele 31,3 milioane alocate localităţilor din Sibiu, judeţul nostru ar fi fost pe ultimul loc. 
Interesant este că tocmai această modalitate de împărțire a banilor pe județe a fost aspru criticată în campania electorală din 2008 de către candidații PDL. "Prioritatea mea este aceea de a adopta o lege organică pentru distribuţia banilor de la bugetul de stat la cel pe judeţe în proporţie cu contribuţia fiecărui judeţ”, spunea Ştirbeţ în timpul campaniei electorale. Și așa a rămas.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 469

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

41 comentarii

gergely

Acum 12 ani

pai duten pixda mati de sas si fa in***lobby la bucale.
Raspunde

Geo

Acum 12 ani

Economia Romaniei este una sociala, bazata pe \"principiul solidaritatii sociale\". Din aceasta cauza banii se redistribuie, judetele care produc trebuie sa mentina pe linia de plutire si judetele care doar \"consuma\". Suntem doar cu un picior in capitalism, traind inca intr-o era sociala (unde avem multi milogi care nu produc nimic pentru societate). Vezi asta (referitor la Romania sociala): www. econtext.ro/dosar--2/analiza/topul-judetelor-din-romania-dupa-cheltuielile-cu-protectia-somerilor-radiografia-reala-a-somajului-in-criza-vezi-cat-ne-costa-somerii-din-fiecare-judet.html
Raspunde

@1

Acum 12 ani

rogojina frustrata ce esti!
Raspunde

liu

Acum 12 ani

trebuie sa muncim si sa trimitem bani la bucale si moldova , altfel nu mai au din ce fura
Raspunde

DE CE?

Acum 12 ani

PENTRU CA TE-AM VOTAT PE TINE, DE AIA!
Raspunde

cristi

Acum 12 ani

frustratilooooooooorrrrrr ce aveti ba cu el?:)) bata-va norocu de haimanale care sunteti! Ziceti mersi ba pt un primar ca asta, ca de nu era el, *** manacati pana acuma.
Raspunde

pt. cristi

Acum 12 ani

Tie iti da primarul de mancare, boule sau chiar esti un prapadit care mananci la cantina sociala, cioara?
Raspunde

pt. buhaitul din poza

Acum 12 ani

Daca erai tu premier, precis curgea numai lapte si miere pe Cibin!
Raspunde

alex

Acum 12 ani

cea mai buna idee ar fi daca sibiul ar fi oras indepedent sa numai depinda de bucuresti sa faca conducerea orasului ce este bine pentru sibieni si banii care se fac din industria locala si firmele sa ramana doar in sibiu nu sa mearga jumate la bucarest.Ar fi fain sa fim ca monaco sau luxembourg amandoua independe uite ce dezvoltate sunt. apropo LA MULTI ANI SI MAI MULTA PACE IN SUFLET
Raspunde

@alex

Acum 12 ani

true!
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

Oare de ce nu luam si noi exemplul RFG, al Elvetiei, al Austriei, Frantei etc si sa avem Regiuni independente economic-administrativ de capitala tarii Bucuresti? Pai va spun si de ce? Pentru ca daca s-ar reveni din nou la a noastra independenta nu ar mai putea fura miticii balcanici destul. De la Marea Unire din 1918 Transilvania a avut doar de pierdut, orasele dezvoltate ale intregului Ardeal platind dari importante Bucurestiului. Intr-adevar sunt de acord sa ajutam regiunile mai sarace ale tarii, anul acesta, anul viitor, dar STOP la sacul fara fund. Si la noi traiesc oameni care muncesc si isi platesc impozitul catre statul roman. TOTI SUNT CONTRIBUABILI . Sa nu uitam acesta. Cu respect.
Raspunde

Victor

Acum 12 ani

Daca stam sa ne gandim, poate ca nu sunt cu nimic mai buni cei de la Bucuresti decat strainii care ne cereau biruri inainte de 1918. Ardealul ar fi intrat in UE cu mult timp inaintea regatului, dar asta e istoria si ar fi bine sa putem influenta viitorul. Un an bun!
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

O vina are de fapt si Primaria si Consiliul. Si asta pentru ca firmele MARI sunt obligate sa plateasca impozitul direct la CENTRALA...si nu vine nici-un ban in casa orasului, care trebuie sa refaca ecologic tot ce strica industria.. Trebuia de mult sa se incurajeze firmele mici, multe de tot, si mai ales MESTESUGURILE TRADITIONALE si SERVICIILE productive.Ar fi ramas mult mai multi bani in casa orasului. Acum, cu internetul nu mai ai probleme cu desfacerea si reclama in LUME. Pantofii facuti de comanda la Budapesta sunt comandati si platiti cu 500 EUR perechea.. Un costum la comanda bun aduce mesterului 1500-2000 EUR... Nu este nevoie de contact direct si nici proba la atelier in Sibiu. La pantofi se trimite mulajul piciorului dupa care se executa comanda la fix..apoi se trimit pantofii pe masura. La costum pare mai greu, dar acum exista un nou sistem de masurare, in care TOTUL este perfect masurat si etalonizat...reuseste la fix..Trimiti masura prin email si primesti costumul gata facut (nu prin email, clar). Dar pot fi facute rame de lemn aurite pentru tablouri, tot de mana, pot fi facute imens de multe lucruri in productie mica artizanala... de exemplu SELARIA....este nevoie in Europa de Selari care sa execute la comanda. Sau producatori agricoli si alimentari, de exemplu, cas, branzeturi, carnati afumati,, salam, carne afumata,, sau cojocarie-blanarie, sau torsul lanii acasa, sau producere de lanolina (din grasimea de pe blana spalata a oilor...acum se importa acolo din FRANTA, 100 g lanolina pura costa 10-12 EUR. Toate aceste firme, de o persoana, sau de familie, castiga destul sa traiasca bine si platesc impozitele ORASULUI.... Asa ceva se cauta sa fie revigorat in toata Europa.. Se numeste MITTELSTAND, Stare-de-Mijloc.
Raspunde

sibile

Acum 12 ani

Sibiul are un aport mare la buget tocmai datorita marilor firme gen Transgaz sau Romgaz, si capuselor din jurul lor,gen Calbureanu si altii. Aproape in toata lumea banii se aloca preferential de la guvern, in functie de cine guverneaza. Sibiul, cat timp e condus de sasi, nu-o sa primeasca mare lucru, prin simplul motiv ca sasii,la nivelul tarii sant putini si nu vor fi in guvern niciodata. Degeaba e Johann inalt, frumos, destept si bun, ca noi, depindem mult de cine guverneaza. Du-te-n Cluj si ramai prost cat s-a dezvoltat de cand Boc e la guvernare; de-te-n Moldova si vezi ce sosele au facut PSD-isti cand au guvernat; la noi...PAUZA, ramanem de caruta cu un primar deosebit...mai trebuie sa se explice la votare si aspectele astea...
Raspunde

tiny

Acum 12 ani

turnul spart = vama
Raspunde

Gicu

Acum 12 ani

@Georg Subscriu la tot ce ai scris. Sansa Sibiului sunt firmele mici si mijlocii. ANAF-ul trebuie sa se bage mai tare in evazionisti si sa stranga mai multi bani din impozite (dar nu prin abuzuri). Primaria (impreuna cu Finantele si Registrul comertului) trebuie sa faciliteze infiintarea rapida de firme. Cine umbla sa infiinteze o firma are bani de investit (multi, putini, sunt bani). Primaria are un sistem informatic integrat, prin care firmele si persoanele fizice isi pot plati impozitele direct de pe internet cu cardul. Dar nu e mediatizat destul... Trebuie optimizate cheltuileile administratiei locale...prin optimizarea personalului. Probabil ca trebuiesc concediati 50-60 % dintre bugetari (altfel la ce ajuta toate sistemele informatice?). Orarul celor din administratie trebuie prelungit pana dupa ora 18 (ziua se poate imparti in doua, cu o pauza de doua ore la amiaza). Acum in Sibiu aproape toti bugetarii au dat Statul in judecata, ca sa recupereze cei 25 % pe care i-au pierdut la salariu. Contractele lor trebuiesc renegociate si fortati sa renunte la procese. Multe posturi pot fi ocupate part time (4-6 ore), prin renegocierea salariilor. Salariile sunt prea mari in administratia locala.
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

cel mai bun primar roman!!! il vom vota in marea majoritate an electoral dupa an electroal!
Raspunde

pt Gicu

Acum 12 ani

apreciem inteligenta :)
Raspunde

sibianca2

Acum 12 ani

transilvania separata urgent si inapoi la syebeburgen si hermannstadt ! deja in sb vreo 40% din populatia stabila sunt olteni. in 2030 o sa fie si sb ca craiova acum?? asta ne asteapta daca nu facem o separare. uitati va numa la judetele sibiu si brasov, au cea mai mare concentratie de tigani din tara si asta numa in ultimii 20 ani.nord si estul jud sb si vestul jud brasov. inadmisibil asa ceva, foste sate de sashi total ocupate de negrotei. heil hitler !!!
Raspunde

lol

Acum 12 ani

heiloa pi@da ma-tii imbecilo!
Raspunde

ANA

Acum 12 ani

ZI ARITON SI TRAGI APA DUPA EL !!!!!!!!!!!!!
Raspunde

lasati-l

Acum 12 ani

acum de anul nou pe acest norocos al vieti dar sarac cu duhul si cu mintea
Raspunde

un oltean istet

Acum 12 ani

pentru cei care se dau ardeleni prin aceste comentarii......nu vedeti ce bine va merge ba istetilor ca va ia doua zile sa ganditi si voi ceva. nu mai spuneti voi ca transilvania este \" raiul pe pamant\" ca nu este asa....toti avem calitati si defecte, nu mai fiti voi asa mandrii de voi ( in special sibienii) ca nu sunteti iesiti din comun. oameni mai rautaciosi si mai pesimisti eu nu am vazut ca la voi in Sibiu. dupa cum a spus si un interlocutor si voi furati la fel ca cei din bucuresti, cluj, iasi, timisoara.....ca toti romani de altfel.
Raspunde

sibianca

Acum 12 ani

pt un oltean istet . citesti stirile din sb pt ca ai legatura cu sb sau stai in sb. dc ai legatura sau stai in sb? nu iti este mai aproape si mai \'acasa\' craiova sau bucuresti? ma intreb oare de ce s a umplut tm si sb de atatia olteni.
Raspunde

sibianca

Acum 12 ani

a da, sa nu uitam un mic mare detaliu ca realitatea istorica. sb(oras) a avut majoritatea populatiei germani/sashi pana in 1941. acum peste 92% sunt tigani..pardon romani....rezultat al plecarii sasilor(populatia originara), industrializarii fortate, regimului comunist si migratiei. pacat de toata transilvania, de ar stii stramosii din mormant ce mare greseala au facut votand unirea si crezand in bunavointa si acceptarea europei............ultima idee ar trebui sa v a de a de gandit...
Raspunde

sibianca

Acum 12 ani

iar pt cei care nu gandesc mai pe sleau..cat timp transilvania v a face parte din ro ...rau o sa o ducem cu totii. verificati putin pe net legaturile istorice si lingvistice ale ungariei cu finlanda...si ale finlandei cu restul.
Raspunde

@ sibianca

Acum 12 ani

Tu esti o dovada a diferentei dintre sibieni si restul romanilor, deoarece ai urmatoarele \"calitati\": prostie, egoism, rautate, pseudocultura si tupeu. Totusi nu cred ca esti romanca, sigur esti alogena.
Raspunde

@ sibianca

Acum 12 ani

subscriu cu 27...
Raspunde

Gicu

Acum 12 ani

Oras cultural, unde orice eveniment/spectacol are succes enorm. Dar cu o conditie: sa fie pe GRATIS.
Raspunde

un roman

Acum 12 ani

pentru sibianca...cred ca traiesti in perioada comunista, cand, dupa cum spune si 27, acele calitati erau mai presus de tot. daca ar stii stramosii tai ce elucubratii debitezi, ar face ochii ca de broscoi. nu mai nega ca sibieni si transilvaneni in general sunt altfel decat ceilalti romani, pentru ca nu sunt. iar in privinta actului de la alba iulia sa stii un lucru.....s-a facut cu acordul tuturor, inclusiv al minoritatilor nationale. din pacate unii ca tine, care nu dau doi bani pe Marea Unire, fac doar rau acestui popor. oricum se vede ca esti frustrata rau de tot...
Raspunde

ion

Acum 12 ani

mergeti ba la sarmale si fripturi nu mai stati ca nesimtiti pe net, in timp ce nevestele voastre fac pregatiri pentru masa, cu bigudiurile in cap
Raspunde

pentru totii incultii

Acum 12 ani

In ultimii 15-20 anii,in Europa, dispare incet dar sigur etnia,oricare ar fi ea. Acum cand Europa lupta pentru unitate,uniformizare etnica,sa mai vorbesti despre \"mandrie nationala\", \"ura etnica\", \"diferente regionale\",etc, e o dovada de incultura crasa. In Austria romanii reprezinta un procent insemnat de turisti schiori, la fel de multi turisti sant in Bulgaria,Grecia sau Turcia. Ce sa mai vorbim de romanii care lucreaza in toata Europa. Toate aceste miscari masive de populatie, in toate directiile (ATENTIE! SI ALTE POPOARE MIGREAZA INTR-O FORMA SAU ALTA) in scurt timp va duce la GLOBALIZARE. Asa ca concentrati-va pe valoarea personala a fiecarui individ, indiferent de etnia lui sau regiunea de unde provine!
Raspunde

pt. \"cultul\" de la 32

Acum 12 ani

Mai nea, globalizarea asta s-a mai incercat de catre evreii comunisti si a fost un fiasco. La fel se va intampla si acum cu asa zisa \"democratie\" globalizatoare, se va alege praful! Asa v-a predat voua la la Stefan Gheorghiu, cursul de masonerie seral?
Raspunde

pt. INCULTUL de la 33

Acum 12 ani

Daca ai avea un dram de minte ai vedea ca asa ce vezi in America,acest gen de asa zisa globalizare, se copiaza in Europa, incearca Putin in fosta URSS, a incercat Mandela cu Africa, a incercat Dephien cu statele nord-europene,etc. Dar poate ca ei sant toti niste imbecili, iar tu,un mare MUCOS vei avea dreptate. P.S. Istoria se scrie dupa fapte petrecute iar despre viitor vorbesc proorocii... prorocelule...
Raspunde

pt. ultimul

Acum 12 ani

Nu mor caii cand vor cainii, javra! La multi ani Romania!
Raspunde

pt. ultimul

Acum 12 ani

Nu mor caii cand vor cainii, javra! La multi ani Romania!
Raspunde

Gicu

Acum 12 ani

Dar voi sunteti de acord cu titlul acestui articol? Chiar asa sa fie?
Raspunde

RoCo

Acum 12 ani

Problema nu i ministrul mai nea Johanis ,problema este la tine ,mai bine sa te ai pe bune cu puterea .ori si care va fi ea ,ce sa i faci nu vezi pe ungurii de la UDMR ei sant cu toti ...conteaza cine marca banul...sau tu vrei sa astepti pana ajungi tu premier ....iti spun eu la sfantu asteapta. Un sfat prietenesc nu mai fi asa de arogant ,osa aiba si mai mult de castigat toti sibienii La multi ani sibieni
Raspunde

ovidiu

Acum 12 ani

@RoCo si altii: de aceea in decursul istoriei ca popor ne-am dus tot mai jos, ca ne vindem sufletul pe doua parale. In viata trebuie sa fi drept, daca ai coloana vertebrala te mentii pe o directie nu dupa cum bate vantul. La noi nu mai exista partide ideologice, poate PNL si PSD dar slab, in PD... Si da Transilvania trebuia sa ramana de sine statatoare sau ca sa fiu mai putin regionalist, in 90 trebuia sa fim drepti sa nu ne vindem sufletele pentru un certificat de revolutionar sau sa punem botul la minciunile FSN-istilor (fostilor PC-isti) si sa ne intoarcem la perioada care a dat o coloana acestei tari, Regele si monarhia. Pro Johannis!
Raspunde

@39

Acum 12 ani

subscriu cu desavarsire!
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

Herr Johannis, trebuie sa va corectez... 1. Intr-un STAT de DREPT LEGEA CONTEAZA, NU PERSOANELE sau PARTIDELE, deci nici PRIMARII (alesi de populatie) sau PREFECTII (numiti de Gvern, respective partidul de la conducere). 2.este vorba de un Stat-de-Drept din EU...nu de Rusia lui Putin sau Italia fostului Berlusconi (EU, dar cu MAFIA). 3. Redistribuirea fondurilor se face intr-un Stat de Drept ECHITABIL si CORECT, avandu-se in vedere ajutorarea regiunilor mai sarace si inapoiate. 4. DACA nu se tine cont de aceste criterii intr-un stat apare CORUPTIA-de-STAT, la cel mai inalt nivel, Traficul-de-Influenta, Tratamentul-Preferential. 5. dau un exemplu..Wulff, DEOCAMDATA INCA Presedintele Germaniei, al luat un imprumut de la o banca in conditii evident mult-prea-avantajoase. Deci a profitat de pozitia lui si este vinovat de Trafic-de-Influenta, iar banca respectiva de Tratament-Preferential... I se cere sa se retraga..inca nu vrea..dar sa speram ca-l matura de tot. Oare aceasta REVOLTA a mediilor, populatiei si partidelor impotriva acestui ACT MAFIOT INADMISIBIL nu este un semn cum ar trebui sa se procedeze? In STATUL-DE-DREPT nu au ce sa caute: Coruptia, Favoritismul, Nepotismul, deci practicile MAFIOSE-LA-NIVEL-DE-STAT... Statul care le practica LA-NIVEL-DE-STAT nu are ce sa caute in EU... Schluss...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus