Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Flaro amana intrarea pe bursa

Compania sibiană profilată pe injecţia de mase plastice a decis să amâne sine die intrarea pe Bursă, plănuită pentru anul în curs. Motivul ţine de firavele tranzacţii care se înregistrează în această perioadă pe principala piaţă bursieră din România. De patru ani, pe pieţele bursiere din România nu a mai apărut nicio firmă sibiană.

Decizia de a amâna intrarea pe bursă a Flaro Prod are la bază calcule strict economice. "Pentru a intra pe bursă este nevoie de o serie de evaluări. Sunt costuri mari cu astfel de operaţiuni, iar pe Bursă nu mişcă mai nimic acum. Nu ar avea sens, prin urmare, mai ales că în primele trei luni ale anului tranzacţiile sunt foarte reduse", spune Ştefan Almăşan, directorul general al Flaro Prod. Decizia de a lăsa în stand-by proiectul intrării pe Bursă a fost luată de acţionarul majoritar al companiei,  Grupul RTC. "Etapele parcurse până acum se conservă şi cele noi se amână fără un termen clar stabilit. Intenţia de a intra pe bursă era strict aceea de a capitaliza compania", declară Almăşan.
 
Angajări săptămânale
 
Începutul anului 2012 este unul promiţător pentru compania care activează acum în domeniul subansamblelor auto. "Pe partea de plastic lucrurile merg chiar foarte bine. Am angajat personal şi continuăm să facem acest lucru. Săptămânal au intrat în firma noastră câte patru-cinci noi angajaţi", declară directorul firmei sibiene. Din acest an, Flaro Prod beneficiază şi de un important contract de furnizare cu FCI, unul din principalii parteneri ai francezilor de la Renault. Pe anul în curs, compania cu sediul pe strada Râului estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 15 procente, după ce în 2011 creşterea a fost de 25%, ceea ce înseamnă un volum de 5,2 milioane de euro.
 
Plecat-au 150 şi ceva pe bursă...
 
Pe Bursa de valori Bucureşti sau pe Rasdaq au intrat, în ultimii 17 ani, peste 150 de firme din Sibiu. Însă cu acţiuni tranzacţionabile mai sunt prezente doar 40, dintre care doar şapte sunt emitente pe BVB, restul fiind prezente pe Rasdaq (regulile BVB sunt mult mai stricte, aici fiind prezente în special firmele de mare anvergură).
Ultimele firme sibiene au intrat pe bursă în 2008. Este vorba de Casa Albă – Independenţa şi Virola – Independenţa, societăţi al căror principal capital îl reprezintă bunurile imobiliare. Ambele au drept acţionar majoritar SIF Transilvania Braşov, cu peste 53%. Tranzacţionarea acestor acţiuni a fost însă una de dimensiuni reduse, valoarea cumulată a tranzacţiilor pe bursă în ultimele şase luni pentru cele două companii fiind sub 5.000 de lei.
Mult mai ample sunt lucrurile în cazul SNTGN Transgaz SA, ale cărei titluri au fost tranzacţionate pentru prima dată în ianuarie 2008. În ultimele şase luni, volumul tranzacţiilor cu acţiunile Transgaz a depăşit, ca valoare, 4,4 milioane de lei, în condiţiile în care pe bursă au fost subscrise zece la sută din acţiunile companiei medieşene. Principalul acţionar al Transgaz rămâne Ministerul Economiei, 75%, Fondul Proprietatea având o participaţie de circa 15%.
 
Criza a făcut curăţenie
 
În speranţa atragerii de capital, pe pieţele bursiere de la Bucureşti au intrat o serie de companii sibiene, chiar dacă unele din acestea aveau o anvergură mai degrabă modestă. Agromec Bârghiş sau Agromec Buia sunt nume care nu au avut nicio relevanţă în cei zece ani de prezenţă pe bursă.
Anul trecut, nicio companie sibiană nu s-a delistat, ultimele decizii de acest gen fiind înregistrate în 2010 – şapte la număr. Majoritatea dintre cele care s-au retras de pe bursă au şi dispărut din peisajul economic sibian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus