Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Facturi duble la incalzire, din cauza gerului

 

Locuitorii unor oraşe din Transilvania unde nu mai există sistem centralizat de termoficare se aşteaptă la dublarea valorii facturii pentru gazul folosit pentru a-şi încălzi locuinţele, în luna ianuarie, însă există şi cazuri în care proprietarii de case au optat pentru soluţii alternative.

În municipiul Sibiu aproape toate locuinţele s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire încă în perioada anului 2000, având acum centrale de apartament.

Facturile pe care le-au plătit sibienii pentru lunile noiembrie şi decembrie au diferit de la caz la caz, în funcţie de suprafaţa apartamentului şi consumul înregistrat. Astfel, pentru un apartament de 50 de metri pătraţi într-un bloc vechi din oraş, o familie a plătit, pentru luna noiembrie, 140 de lei, iar pentru decembrie 165 de lei. Pentru aceeaşi suprafaţă, o familie care locuieşte într-un apartament la casă a plătit 220 de lei, respectiv 260 de lei.

Pentru un apartament de 110 metri pătraţi într-un bloc nou din oraş o familie a plătit aproximativ o sută de lei pentru lunile noiembrie şi decembrie, dar la regularizare a primit o factură de peste 400 de lei. Pentru un apartament la casă, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, o familie a plătit 250 de lei pentru noiembrie şi 386 de lei pentru decembrie, în condiţiile în care locatarii susţin că au făcut economii oprind centrala.

O categorie aparte în municipiul Sibiu sunt aproximativ 1.100 de familii, dintre care peste 200 ocupă locuinţe sociale, care sunt încă branşate la centrale de cartier. Agentul termic le este furnizat acestor familii de două societăţi aflate în subordinea Consiliului Local: SC Energie Termică, cu 245 de abonaţi şi Energosib, cu 912 abonaţi.

În iarna 2010- 2011, la prima societate preţul de producţie a gigacaloriei era de 286,42 lei şi s-a menţinut şi în acest an, iar la Energosib era de 338,59 lei pentru o gigacalorie. Preţul de producţie a gigacaloriei la Energosib în această iarnă a mai crescut, fiind, potrivit oficialilor Primăriei Sibiu, de 346,15 lei.

În toamna anului 2011, Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotărâre în care a stabilit că preţul pe care-l va plăti populaţia pentru o gigacalorie va fi de 265,34 de lei, diferenţa urmând să fie suportată din bugetul local.

"Odată ce Guvernul a eliminat subvenţia la încălzire pe care o acorda până în această iarnă, Consiliul Local a decis să suporte din bugetul local diferenţa între preţul pe care-l plăteşte populaţia şi preţul de producţie, deoarece diferenţa este destul de mare", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit acesteia, niciuna dintre fostele centrale de cartier din perioada comunistă nu se mai află în proproprietatea Primăriei.

Preşedintele Asociaţiei de Pensionari "Solidaritatea" din Sibiu, Gheorghe Georgescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că toţi pensionarii discută doar despre cât au de plătit pentru gaz.

"Toată lumea se plânge că abia face faţă cheltuielilor, că pensiile sunt mici, că nu au bani de medicamente, dar întreţinerea trebuie plătită. Cei mai mulţi pensionari opresc centrala de mai multe ori pe timpul zilei sau noaptea şi mai bine se îmbracă mai gros. Altfel nu au cum face economie", a spus Gheorghe Georgescu.

Acesta a afirmat că locuieşte într-un apartament de 70 de metri pătraţi, la casă, pentru încălzirea căruia a plătit pe lunile noiembrie şi decembrie în jur de 200 - 300 de lei.

"În ianuarie mi-a venit factura cu regularizarea şi suma de plată este de 1.000 de lei. La cât de frig a fost în ianuarie a trebuit să facem mai mult foc. Mă aştept la o factură la fel de mare şi pentru luna ianuarie. Om vedea cum reuşim să plătim. E vai de capul nostru. Noi pensionarii suntem cei mai necăjiţi şi supăraţi în legătură cu aceste facturi de întreţinere şi cu costul mare al gazului", a spus Gheorghe Georgescu.

Din cauza gerului din luna ianuarie, când temperaturile au scăzut noaptea frecvent sub minus 20 de grade Celsius, iar ziua nu au depăşit minus 10 grade, sibienii estimează că vor plăti mult mai mult pentru gaz.

"Pe luna noiembrie am avut de achitat o factură de 180 de lei, iar în ianuarie am plătit, pentru consumul de gaz din decembrie, 352 de lei. Aştept ultima factură, pentru consumul din ianuarie, probabil undeva în jurul sumei de 500 de lei", a declarat Anca Roman, proprietara unui apartament de două sute de metri pătraţi din municipiul Sibiu.

Ea are o fetiţă de şase ani şi spune că nu-şi permite să oprească centrala pentru a face economie.

În municipiul Sibiu, în anul 1989 erau 22 de centrale de cartier şi şase puncte termice.

La începutul anilor 2000, populaţia s-a debranşat masiv, înregistrându-se situaţii în care, în acelaşi an, au cerut debranşarea 80 la sută dintre abonaţii unei centrale de cartier. În anul 2004, datoriile celor care au rămas branşaţi la sistemul centralizat se ridicau la peste 10 miliarde de lei vechi.

Punctele termice şi centralele de cartier au fost vândute, în perioada 2004 - 2008, în locul lor apărând blocuri, parcări, supermarketuri sau sedii de firme.

La Alba Iulia, oraş în care de un an nu mai există niciun apartament racordat la reţeaua centralizată de încălzire, locuitorii se aşteaptă să primească facturi cel puţin duble la gaz în luna martie, când se face regularizarea consumului.

Maria Costea este o pensionară din Alba Iulia care locuieşte într-un apartament cu două camere, în suprafaţă de aproape 50 de metri pătraţi. Femeia spune că se aşteaptă ca mărirea consumului la încălzire din perioada geroasă să o resimtă în luna martie, când are loc regularizarea consumului.

"În ultima perioadă centrala merge aproape non-stop noaptea. Mă aştept în martie să am factura la gaz de 600-700 de lei. Anul trecut, la regularizarea din luna martie am plătit 350 de lei, iar în ianuarie şi februarie 200-250 de lei. Dar am avut o iarnă blândă, acum nici nu vreau să mă gândesc", a spus Maria Costea.

Nici în municipiul Sfântu Gheorghe sistemul centralizat de furnizare a energiei termice nu mai funcţionează din 2005, astfel că pe durata iernii facturile la gaz sunt cele care îi pun la mari cheltuieli pe locuitori, care se aşteaptă să plătească mai mult cu cel puţin 40 la sută faţă de noiembrie, mai ales că s-au înregistrat şi temperaturi de minus 32 de grade Celsius.

Oamenii spun că pentru luna decembrie au avut facturi la gaz cu peste 30 la sută mai mari faţă de cele pentru luna noiembrie, iar acum estimează cheltuieli mult mai mari, având în vedere temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă.

Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere într-un bloc neizolat termic factura la gaz aproape s-a dublat pentru luna decembrie faţă de noiembrie, ajungând la aproximativ 300 de lei. Pentru un apartament cu trei camere într-un bloc termoizolat, factura a fost în jur de 120 de lei pentru luna noiembrie, iar pentru decembrie a ajuns la peste 300 de lei. Pentru un apartament cu patru camere, o familie a plătit peste 400 de lei pentru luna decembrie, în condiţiile în care face economie, fiind vorba despre pensionari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

lena

Acum 12 ani

platim gazul cit consumam dar daca aveam caldura centralizata cit plateam?triplu si acum e scump gazul asa il primim de la baieti destepti care nu au inmagazinat asta vara gaz acum il luam de la rusi
Raspunde

denea

Acum 12 ani

Este interesant de stiut cum au fost vandute centralele termice din cartiere !Poate ne spune mai mult dl Gradinaru !
Raspunde

pai da

Acum 12 ani

Si se lauda desteptii gazului ca doneaza 100 de mii de euro pentru sinistratii zapezilor. Mafioti ordinari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus