Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

O lume condusa de mediocri

 

Mă gândesc ce a fost în capul marilor administratori ai lumii când au pus la punct strategia ACTA?!
Nu stau acum să discutăm dacă ideea din spatele acestui act este bună sau rea, sau ce se va întâmpla dacă se va pune în aplicare. Ceea ce nu înţeleg cum au gândit strategia de aplicare, de pregătire şi de informare a lumii întregi. 
Orice om cu ceva informaţii şi-ar fi putut da seama de reaccţia oamenilor la anunţarea aplicării ACTA sau la anunţul dat de statele lumii că au semnat acea foaie. 
Chiar nici o ţară din lumea asta nu a înţeles că finalul va fi unul dezastruos pentru guvernele lor? Chiar niciunul dintre cei care au gândit ACTA sau care au participat la redactarea ACTA nu au ştiut că îşi pun într-o situaţie jenantă ţara din care provin?
Cine au fost aceşti oameni care s-au adunat la un loc şi au decis această lege, dar mai ales au gândit a nu spune nimenui despre nimic, iar apoi au venit cu o lege care evident a nemulţumit între mapamondul? Chiar nici un guvern nu s-a gândit că vor ajunge, din populism, din grijă electorală sau pur şi simplu din judecată simplă, a retrage acest act? Cum se poate ca nici un guvern să nu  îşi dea seama de prostia ce urmează să o facă?
Realitatea este mai complicată şi mai gravă. Numai dacă ne amintim cine erau cei care au condus războaiele mondiale, sau care au fost decidenţi în marile perioade ale istoriei mondiale, ne dăm seama că în prezent avem de a face (şi nu de ieri sau de azi) cu o elită guvernamentală mediocră. 
Nu avem cum a ne gândi în a-l compara pe Reagan cu Obama sau pe Thacher cu Blair sau pe de Gaulle cu Sarkoszy sau pe un Cavour cu Berlusconi. Din rândul ţărilor din nivelul al doilea ale puterii mondiale cu greu mai găsim lideri ce merită menţionaţi mai târziu în cărţile de istorie. Poate danezul Fogh Rasmunssen, poate unul din liderii polonezi dar nici aici nu mai găsim un lider de talia lui Havel. 
Istoria cu greu şi mai mult forţat va reţine numele liderilor actuali ai lumii. Merkel şi Putin sunt cei care rezistă dar cu toţii ceilalţi nu se ridică la standardul istoric. Societatea de astăzi cu greu găseşte repere solide în aceşti lideri ai lumii. 
Dacă un stat făcea eroarea de a semna ACTA pe care apoi o retrăgea, probabil că devenea un episod minor al politicii acelei ţări, finalizat cu o demisie a acelui guvern. Dar în această situaţie, îşi permite lumea o demisie în bloc a conducerii mondiale? 
Capcana funcţionarilor nu duce altundeva decât în decăderea democraţiei. Aceşti specialişti ai birocraţiei nu au cea mai importantă valoare a unei guvernări: leadership-ul! Deşi lumea de astăzi îi cere tot mai mult, aceştia nu fac altceva decât a complica, a birocratiza dar deloc a găsi soluţii mondiale. 
Secolul XXI este, încă, în căutarea liderilor săi, este încă în căutarea celor care vor scrie istoria acestei lumi. Căutarea aceasta devine cu atât mai complicată cu cât nu există, în acest moment, un lider care să îşi asume un moment istoric. Se ezită, se ocoleşte, se învaţă dar în acest moment nu se poate identifica un astfel de lider. 
Secolul XXI are nevoie de acei lideri care pot desena lumea după necesităţile acestui secol şi nu după parametrii secolelor trecute. Ideea de continuare sau copiere a ideiilor secolelor trecute, nu numai că este dăunătoare dar aşează lumea pe un curs involutiv al mentalităţilor, al conceptelor. 
Secolul XX trebuie înţeles ca un pod istoric spre o lumea a secolului XXI. Odată asumat acest concept, lumea îşi va putea continua a scrie istoria. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 737

Comentarii

7 comentarii

Me

Acum 12 ani

Vai de capul tau mai baiatule...
Raspunde

rosu

Acum 12 ani

citez: \"Poate danezul Fogh Rasmunssen, poate unul din liderii polonezi dar nici aici nu mai găsim un lider de talia lui Havel. \" Havel polonez? In rest, ganduri ratacite...
Raspunde

bonicud

Acum 12 ani

Omul potrivit,la locul potrivit.Voi cei ce incurcati lumea,lasati pe cei capabili sa conduca,numai asa va fi bine si pentru omul de rand si numai. Facand ceia ce te pricepi dar si cu credinta in ceia ce faci,ve-i dainui,daca nu vei pieri odata cu lucrul tau prost si vei dispare si din amintirea urmasilor.Nicu.
Raspunde

alina

Acum 12 ani

Este un articol bine scris. Ar trebui sa ne mandrim cu astfel de tineri!
Raspunde

mircea

Acum 12 ani

@Me(hehe) nu pricep ce vrei sa spui... Sunt de acord cu ideea de baza a articolului, suntem condusi de \"elite sub-mediocre\". Stacheta va fi coborata cat mai jos iar apoi orice lider mai rasarit va veni va parea un geniu.
Raspunde

incultul ... e

Acum 12 ani

baiatul asta cu mutra nevinovata pe forumuri si prin ziare in realitate e un grasan, cu o urma de cativa neuroni, si care pozeaza in mare istoric. esti ipocrit amice.
Raspunde

Pentru duduia Alina

Acum 10 ani

Duduie, articolasul asta e bine scris numai daca e publicat in Gazeta scolii, clasele I-VIII. In rest, o mica omleta de sofisme si paradigme. Vax albina, jos la birt sunt doi pensionari mai in tema si mai prolifici dacat marele tanar istoric pe care il sufli atata intre gluteii mari. Si mici, daca vrei... Apropos, cine e Thacer ala din articol??? Sa fie cumva baroneasa Thatcher? Tocmai a dat coltul, sa-i fie tarana usoara, phui drace asta era un articol bun,\'\' Inainte si dupa Thatcher\'\', sa nu mi-l furi Coane Pop, ca vreu sa-l urc eu pe net.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus