Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cronica unui sezon ratat - Sibiul, in afara play-off-ului

Echipele „adevărate” din campionatul național de baschet au jucat primele etape ale play-off-ului. Granzii Mediaș, Cluj, Timișoara, Ploiești - CSM București, BC Mureș, CSM Oradea - chiar și mai modesta Energia Rovinari. CSU Sibiu, singura echipă de tradiție, alături de U Cluj, a privit la televizor competiția. Ieșită rușinos pe ușa din spate a campionatului, CSU Sibiu a încheiat sezonul pe locul 10 iar acum își linge rănile așteptând mult prea devreme viitorul campionat.

Cum de s-a ajuns în această situație fără echivalent în istoria unei echipe fanion?

CSU Sibiu a început sezonul cam cum încep toate în ultimii 3-4 ani. Cu un lot neformat, jucători aduși pe ultima sută de metri din vâltoarea negocierilor. Cu un buget infim comparativ cu contracandidatele sale, Sibiul a fost, din nou, nevoită să aștepte ca jucătorii foarte buni și buni să se arunce pe ofertele mai bănoase și să aleagă în ultima clipă din ce a rămas. Față de sezoanele anterioare, unii dintre jucătorii transferați au fost aduși cu contracte pe doi ani, cum a fost în cazul lui Kearse, Wisseh, Riley și Austin. Însă, Sibiul l-a pierdut pe Octavian Popa Calotă, viitor câștigător al Cupei României cu BCM Pitești. Astfel, Sibiul a rămas cu baza aproape exclusiv în Cristi Crăciun, Pascu, Ban, Lefter sau Miță Popa fiind irelevanți prin prisma minutelor jucate și contribuției aduse în timpul partidelor.

CSU Sibiu - CSM Oradea - 67-84

Primul meci al sezonului, pe teren propriu, împotriva unei echipe ce anunța, prin transferurile făcute, ambiții mult mai mari decât în sezoanele precedente. CSM Oradea furase Banatului „bijuteria” Pesic, îl transferase pe Milos Markovic de la Sibiu, suferea doar, la fel ca Sibiul, la capitolul români. Meciul nu a avut istoric. Deși în fața unei săli pline, Sibiul a jucat penibil în prima partidă din campionat. Au câștigat doar ultimul sfert, pierzându-l pe primul la 15 puncte diferență. Pentru CSU prindea în teren 20 de minute Chris Sprinker, americanul reușind „performanța” de a înscrie 4 puncte.

BCM Pitești - CSU Sibiu - 90-99

Eliminați din Cupa României de echipa lui Octavian Popa Calotă, sibienii au răzbunat înfrângerea chiar pe terenul rivalei. Sibienii au câștigat meciul la linia de libere, primind 39 de aruncări dintre care au transforamt 35 pentru un procentaj cum rar se vede în orice campionat din lume. Wisseh a fost, din nou, imperial, reușind să marcheze 19 din cele 20 de libere primite, reușind un total de 36 de puncte. Calotă a fost al doilea în topul eficienței, cu 15 puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive.

CSU Sibiu - Energia Rovinari - 115-78

Una dintre cele mai bune partide făcute de sibieni în actuala ediție de campionat. Chiar și cu Darby proaspăt revenit la echipă, Energia a fost surclasată la toate capitolele. Sibienii au distribuit 23 de pase decisive și au avut un procentaj fantastic de 46% la aruncările de la distanță reușind să înscrie în trei sferturi peste 30 de puncte. Riley a stabilit recordul de performanță cu un coeficient de 46, 35 de puncte marcate și 15 recuperări.

CSU Sibiu - Gaz Metan Mediaș - 86-95

După Rovinari, Sibiul a jucat meciul de două puncte pentru toată lumea, cel cu Iași, după care a urmat examenul dificil cu Gaz Metan Mediaș. Dacă Mitchell n-ar fi prins o zi absolut senzațională, Sibiul ar fi câștigat meciul cu Gaz Metan. Însă extrema medieșeană a înscris 36 de puncte, a reușit 11 recuperări și a îngropat speranțele Sibiului de a se impune în derby-ul județului.

CSU Sibiu - SCM Craiova - 87-76

A venit apoi meciul de pe teren propriu cu Craiova. La pauză, cele două echipe erau la egalitate. A urmat apoi un sfert trei în care Sibiul a reușit cu patru puncte mai mult decât adversarii, reușind să câștige și ultimul sfert. Wisseh a jucat aproape de unul singur, reușind 31 de puncte, cât Kearse, Riley și Khartchenkov la un loc.

CSU Sibiu - BC Mureș - 98-90

30 de puncte le-au marcat sibienii vedetelor mureșului în primul sfert. Au câștigat și ultimul sfert tot datorită lui Wisseh. Fundașul sibian a reușit 33 de puncte, 6 recuperări și 10 pase decisive, bine secondat de Austin și Riley cu câte 15 puncte. Sibiul a condus aproape pe toată durata partidei la diferențe și mai mari decât cea de la final.

CSU Sibiu - Asesoft Ploiești - 79-72

Derby-ul cu prahovenii a fost cel mai bun și mai spectaculos meci al acestui sezon. Cea mai bună echipă românească din ultimii 10 ani a venit foarte determinată la Sibiu. Ploieștenii au câștigat primele două sferturi și aveau la pauza mare un avantaj de 11 puncte. Iar sfertul trei s-a încheiat la egalitate. Asesoftul a ajuns la +13 după care sibienii au început o revenire cum rar s-a văzut în acest sezon. Wisseh și Kearse au fost imperiali în ultimul sfert, debusolând complet solida defensivă prahoveană, obținând o victorie mare pentru echipa lor.

BC Timișoara - CSU Sibiu - 101-97

Sibienii s-au văzut din nou conduși timp de 30 de minute. Timișoara avea un parcurs aproape fără greșeală până în acel moment iar CSU a fost la un pas să dea lovitura. După trei sferturi câștigate de bănățeni, studenții au revenit în joc cu viteză și determinare și au tras până în ultima secundă. Riley și Kearse au fost cei mai buni oameni ai Sibiului cu 22, respectiv 23 de puncte, însă Sibiul a pierdut.

U-Mobitelco - CSU Sibiu - 96-85

Fantasticul tur reușit de sibieni avea să se încheie prost. Foarte prost. CSM București a obținut o victorie mare în Sala Transilvania, cu procentaje peste 50 % la toate capitolele. CSM a reușit să recupereze de două ori mai multe mingi decât Sibiul 38 - 19, fiind singura echipă ce a marcat „suta” în Sala Transilvania în acest sezon și ce a reușit să câștige toate cele patru sferturi. Iar sibienii n-au reușit să se impună nici la Cluj, în ciuda celor 31 de puncte marcate de Wisseh.

După care a venit declinul

În pauza competițională conducerea clubului a decis să îi dea drumul lui Michael Kearse. Americanul a inventat o problemă în familie și a obținut dezlegarea de la club, moment în care totul s-a dus pe apa sâmbetei. Cum nici ceilalți jucători nu duceau lipsă de oferte, atmosfera în echipă s-a distrus. Antrenorul a scăpat din mână jucătorii iar rezultatele au devenit din ce în ce mai slabe. În locul lui Kearse, rezervă de minim 15 puncte pe meci, CSU l-a readus pe Cortney Scott, ce juca însă altă poziție și i-a transferat pe William Funn și Marjan Tasic ca oameni de rezervă. Cei trei nu au reușit însă să suplinească lipsa lui Kearse.

CSM Oradea - CSU Sibiu - 108-101

Scorul nu reflectă realitatea din teren. Oradea a condus autoritar partida și și-a permis să o încheie cu rezervele. Bihorenii au reușit să marcheze aproape 40 de puncte într-un sfert. 41 de puncte a marcat Wisseh însă în van. Zăpezile puternice au dat peste cap întreg programul campionatului, sibienii fiind „sechestrați” în nămeți după meciul câștigat la Giurgiu, 82-88

CSU Sibiu - BCM Pitești - 65-68

Meci vital cu una dintre contracandidatele la play-off. Costescu a pus doi oameni aproape pe toată durata partidei pe Wisseh, care n-a mișcat mai nimic. Iar Sibiul nu a știut să joace 3-3 și a pierdut lamentabil un meci extrem de important. Deși s-a jucat mai târziu decât era programat, Sibiul a pierdut și meciul de la Târgu Jiu, consemnând astfel a doua înfrângere în fața unei contracandidate. Rovinari s-a impus cu 96-81 într-un meci în care CSU a fost decimată de accidentări și condusă de pe bancă de Mircea Vulc.

SCM Universitatea Craiova - CSU Sibiu - 95-69

Cea mai dură înfrângere a Sibiului, venită din partea unei echipe din partea de jos a clasamentului într-o partidă ce pentru craioveni nu avea nicio miză. Sibienii au reușit contraperformanța de a marca doar un singur coș de trei puncte din 19 aruncări.

BC Mureș - CSU Sibiu - 87-82

Meciul ce putea salva returul dezastruos al Sibiului. Studenții au ținut aproape primele două sferturi, au preluat conducerea în ultimele două însă au capotat pe final și au pierdut. Un nou meci dezastruos la aruncările de la distanță, 20 din cele 23 de aruncări fiind irosite, Kharchenkov fiind campion cu 0 din 6 la 3 puncte.

CSU Sibiu - BC Timișoara - 68-94

Prahovenii s-au răzbunat amarnic pe sibieni după înfrângerea din tur. Au cedat doar ultimul sfert, la o diferență mică, cu procentaje mai bune la toate capitolele, scor final 98-83. După care a urmat meciul de pe teren propriu cu BC Timișoara. O nouă prestație din cale afară de slabă pentru sibieni, Crăciun fiind cel mai bun marcator al unei partide în care stelele americane s-au făcut de rușine. Un nou meci cu procentaj sub 10% la aruncările de 3 puncte și meciul care a dus la demisia antrenorului Cătălin Vulc.

CSM București - CSU Sibiu - 95-83

Meci decisiv pentru play-off. Sibiul stătea la mâna Energiei Rovinari, care juca împotriva Mureșului și avea nevoie neapărată de victorii în ultimele două etape pentru a se califica în primele 8. N-a fost să fie. 12 puncte în plus pentru bucureșteni arăta tabela la finalul partidei, una în care Cristi Crăciun, noul antrenor principal, l-a lăsat acasă pe Jay Wisseh. Lipsită chiar și de șanse teoretice, echipa a abordat curajos ultimul meci al campionatului, cu U-Mobitelco Cluj. Au pierdut în ultimele secunde, 89-87 și au încheiat campionatul în afara play-off, lucru neacceptabil pentru un club cu tradiția Sibiului. În huiduielile tribunei ce a cerut demisia lui Mircea Vulc din fruntea clubului. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus