X

Ovidiu Gant a protestat in fata premierului MRU

Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț, a profitat astăzi de discuția inițiată de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu cu grupul parlamentar al minorităților naționale din Parlament, pe tema moțiunii de cenzură, și a cerut retragerea proiectuilui referitor la regimul proprietății. Potrivit acestui proiect, regimul despăgubirilor pentru naționalizarea făcută de comuniști ar urma modificat.
„Am cerut domnului premier Ungureanu retragerea imediată a proiectului de lege, pentru că, aşa cum este formulat, este inacceptabil din punctul nostru de vedere. Premierul a confirmat că analizează foarte atent toate luările de poziţii pe această temă şi speră că se va găsi o formulă mulţumitoare foarte curând”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Ovidiu Ganț. Potrivit acestui comunicat, Ganț a vorbit atât în numele Forumului Democrat al Germanilor din România cât şi al Bisericii Evanghelice C.A. din România, respectiv a celorlalţi cetăţeni români afectaţi grav de această lege.

Împotriva acestui proiect a protestat public și Klaus Johannis, președintele FDGR. ”Măsurile propuse seamănă cu «despăgubirile» acordate celor care au emigrat în anii 1980 – casele au rămas unor nomenclaturişti şi securişti, foştii proprietari primeau o sumă stabilită de stat şi nu valoarea de piaţă a imobilelor. Ce fel de echitate poate fi aceea, să primeşti 15% din valoarea casei tale, în condiţiile în care cei despăgubiţi pănâ acum au fost despăgubiţi 100%? Ca să nu mai vorbim de cei care au fost despăgubiţi în baza unor documente false în detrimentul adevăraţilor proprietari – care sunt purtaţi în instanţe de ani buni de zile şi nu o să mai aibe şansa, să-şi recăştige proprietatea. Constituţia garantează proprietatea – dar nu în cuantum de15 %, ci în totalitate”, declara Johannis.

Despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile. Modificările sunt avansate de Guvern într-un proiect de lege, care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.
Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin restituirea în natură a proprietăţii solicitate sau compensarea cu alte bunuri ori servicii sau restituirea pe alt amplasament, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege. Conform documentului, despăgubirile pentru imobile naţionalizate vor fi plătite în tranşe egale, anuale, eşalonat, pe o perioadă de 10 ani şi actualizate doar cu ultimul indice al preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, în raport cu indicele preţurilor de consum stabilit la data emiterii titlului de plată.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Romica

  \”Ca să nu mai vorbim de cei care au fost despăgubiţi în baza unor documente false în detrimentul adevăraţilor proprietari – care sunt purtaţi în instanţe de ani buni de zile şi nu o să mai aibe şansa, să-şi recăştige proprietatea.\”

  Ce tupeu ordinar are infractorul asta, cand el are dosar penal exact pentru fals in acte. Cum sa mai pomenesti cuvantul \”fals\” cand inventezi mostenitori fictivi si inca ai proces penal in derulare?
  Inca mai e de furat in orasul asta? Nu au intabulat inca tot? Nu le ajunge ca au aproape tot?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionel

  Eu vin dintr-o zona in care sasii au revendicat scoli, gradinite, camin cultural, etc si le-au si primit si au si impus niste chiri mari. In momentul in care primaria a mutat scoala de acolo sau a renuntat la caminul cultural au dat o valoare de nimic acestora atunci cand le-au declarat la impozit, iar daca primaria a vrut sa cumpere au cerut preturi exorbitante. Intrebati de ce le-au declarat asa de putin au spus ca acuma nu vand ci le impun la impozit. E corect?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  lolo

  Astia chiar au tupeu! Pai nu le e de ajuns cat au fost despagubiti? Cat au furat prin falsuri in acte?? Ce sa mai zicem de Johanis asta care si-a trecut pe nume aproape toate cladirile vechi din centrul Sibiului?!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact