Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Depresia post-partum

A aduce pe lume un copil este cel mai frumos eveniment ce poate fi trăit de către o femeie. Proaspăta mămică trăiește sentimente unice, deosebit de frumoase și de neuitat, care însă pot fi umbrite de anumite temeri. Din nefericire, de la instalarea acestora până la apariția depresiei postnatale nu este decât un pas. Mamele pot avea uneori dificultăți în a reacționa la semnalele bebelușului lor.

Una din cele mai frecvente cauze este depresia maternă. Depresia maternă definește atât depresia de care pot suferi unele femei chiar în timpul sarcinii, depresia de după naștere (care durează în general câteva zile), dar și depresia profundă cu care se confruntă alte femei tot după naștere.

Cea din urmă este cea mai gravă formă și ea poate să dureze luni sau chiar ani dacă nu este tratată corespunzător. O mamă încearcă din răsputeri să reacționeze la plânsul bebelușului ei, deși știe ce ar trebui să facă, simte că o apasă o greutate aproape cu neputință de definit, ceva ce îi slăbește motivația și o împiedică să se bucure în totalitate de copilul ei și de noile evenimente ce apar odată cu venirea micuțului membru al familei. Neputând să descrie în cuvinte ceea ce simte, ea de cele mai multe ori nu apelează la ajutor, așteaptă să treacă de la sine sau pur și simplu crede că nu este o “mamă bună”.

Neobservată de ceilalți, depresia post-partum a mamei persistă atât în detrimentul ei cât și al copilului. Simptomele depresiei postnatale includ: epuizare, amețeală, probleme cu somnul și poftă de mâncare, stări de confuzie și slabă concentrare, pierderi de memorie, grijă exagerată față de copil, plâns incontrolabil, iritabilitate, sentimente de vinovăție, de inutilitate, interes scăzut față de copil, frica de a nu produce rău copilului sau propriei persoane, exagerare a lucrurilor, interes scăzut față de sex, insomnie.

Ce anume poate declanșa depresia? Putem aduce în discuție modificările hormonale pe care le suferă o femeie însărcinată sau stresul este unul dintre factorii cei mai importanți ce pot declanșa o depresie (dacă partenerul dvs. manifestă diverse forme de violentă sau treceți prin situații traumatizante, atunci șansele unei depresii cresc), sau lipsă suportului social, inclusiv lipsă de suport în cadrul cuplului, sau o mamă adolescentă care nu este pregătită încă pentru a deveni mamă și a-și asuma această responsabilitate, sau o naștere traumatizantă (travaliu prelungit, probleme de sănătate ale copilului/mamei).

Depresia maternă afectează nu doar mama în cauză, ci și pe bebelușul și partenerul de viață al acesteia. Mama depresivă manifestă (fără voia ei) mai puține emoții pozitive față de copil, nu e atentă, nu reușește mereu să răspundă la nevoile copilului, iar când o face tinde să aibă o atitudine autoritară. Bebelușul va deveni mai retras, mai puțin activ, va dormi mai des, își va pierde interesul față de ceea ce îl înconjoară, tinde să fie puțin atașat de mamă lui și să fie mai încet în comportament, limbaj și dezvoltarea mentală. Partenerul de viață se va simți abandonat, neputincios și chiar neglijat.

Depresia post-partum este o condiție medicală nu un semn de slăbiciune și din acest motiv trebuie tratată atunci când apar primele simptome. Este bine că femeia să fie sinceră și să comunice cu cei din jur simptomele pe care le prezintă fără a se simți rușinată sau vinovată. Cu cât tratamentul este mai precoce, revenirea este mai rapidă, iar depresia va afecta mai puțin bebelușul.

Bucurați-vă de bebebluşii voștri și de fiecare moment petrecut în familie și nu uitați că nu există mamă bună sau rea, fiecare mamă este de neînlocuit pentru copilul său!

Aştept feedback-urile voastre şi idei pentru viitoarele articole pe adresa de e-mail: [email protected]

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3935

Comentarii

5 comentarii

Caraza Liliana

Acum 11 ani

Foarte frumos articolul si foarte bine scris. Felicitari Lavinia!!
Raspunde

Hasegan Adina

Acum 11 ani

Bravo , pt atricol si pt subiectul adus in discutie !!
Raspunde

adevaraciune

Acum 11 ani

psihologisme pentru prosti. jeguri si minciuni muieresti. mai pretind si ca au instinct matern
Raspunde

haiduc29

Acum 11 ani

Pentru adevaraciune: de ce naiba trebuie ca tu sa intaresti regula ? Opiniile tale ar fi de apreciat daca ar fi si frumos prezentate, da dovada cu adevarat ca esti mai presus si foloseste un limbaj elevat.
Raspunde

simona

Acum 11 ani

da, am experimantat depresia aceasta, cred cu sinceritate ca un copil adus pe lume la o varsta mai \"coapta\" te gaseste intr-un moment cand pricepi mult mai bine cate pot sa mearga rau atat cu sarcina cat si cu copilul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus