Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
1°C

Copilul si somnul de pranz

“Copilul meu nu vrea să doarmă la prânz!”. Nu sunt de acord cu ideea că dacă un copil nu dorește să își facă somnul de amiază, părintele să nu reacționeze și să fie de acord cu acest lucru. Somnul de prânz nu este o opțiune pentru copilași, cel puțin nu până la vârsta de cinci anișori. Un copil are nevoie de odihnă în timpul zilei pentru refacerea sa fizică și mentală, iar părinții trebuie să fie primii care conștientizează acest fapt.

“Daca doarme la prânz, e posibil să nu mai doarmă bine noaptea!”. Din păcate foarte mulți părinți trăiesc cu falsa impresie că micuțul lor va dormi neîntrerupt pe timpul nopții și mult mai bine dacă nu doarme la prânz. Însă lucrurile stau cu totul altfel în realitate, deoarece dacă un copil obosește excesiv în timpul zilei, starea lui de iritabilitate și de stres îl va împiedică să adoarmă la oră obișnuită de culcare seară și chiar să se odineasca liniștit. Somnul de prânz ajută la creșterea calității somnului din timpul nopții, întrucât reduce din anxietatea provocată de epuizare.

Cel mai adesea copilașii nu vor să doarmă la amiază deoarece sunt preocupați de diverse jocuri și jucării, însă dvs în calitate de părinte trebuie să îl asigurați pe cel mic că atunci când se va trezi va avea din nou timp să se joace, că în timpul în care el va dormi nimeni nu va umblă cu jucăriile lui și atunci când se va trezi toate vor fi acolo unde le-a lăsat (la locul lor nu împrăștiate prin toată casă). Ar fi ideal ca părinții să facă un ritual din somnul de prânz, astfel copilașii nu ar mai avea atâtea obiecții de făcut când vine vorba să ia o pauză de la joc și joacă. Dacă totuși micuțul dumneavoastră se încăpățânează să nu adoarmă, ar fi o idee să încearcaţi să îi schimbați programul de peste zi în așa fel încât să îl obosiți mai mult, să îi canalizați eforturile către activități care impun consumarea unei cantități mai mari de energie. În acest fel, fără a exagera desigur, aveți șansa că cel mic să fie el cel ce vă cere să îl duceți la somn.

Dacă unii copii, mai măricei refuză somnul pentru a se jucă mai mult, copilașii în vârstă de 2-3 ani văd somnul ca pe o despărțire de părinți dându-le un sentiment de neliniște. În acest caz, ar fi o idee ca părintele să își asigure copilul că nimeni și nimic nu îi va despărți, că atunci când se va trezi își va găsi părinții lângă el, sau ar putea părintele să se întindă lângă micuț și să se prefacă, pentru câteva minute, că doarme; cu siguranță îl va lua somnul mai repede pe copil dacă vede lângă el un adult care “moţăie”.

Există o oră anume pentru somnul de prânz? Nu cred că este ceva bătut în cuie, însă consider că cel mai bine ar fi ca micuțul să fie pus la somn imediat după ce servește masa (probabil undeva între 12:30 și 13:30), iar durata somnului depinde, în mare măsură, de vârsta pe care o are copilul, cu cât este mai mic cu atât are nevoie să doarmă mai mult.

Pentru ca micuțul să se odihnească bine încearcaţi să îi asigurați liniște în cameră, să nu fie o cameră de trecere, să fie aerisita, iar temperatura să fie una potrivită.

Somnul din timpul zilei are o mulțime de beneficii asupra copilului dumneavoastră: îl ajută să crească și să se dezvolte armonios, îi îmbunătățește calitatea somnului de noapte, copilul va avea o memorie vizibil îmbunătățită deoarece se pare că are un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului, ajutând copiii să aibă o memorie mai bună pe termen lung, îl va ajuta să fie mai creativ și mai atent pentru restul zilei.

Așadar, dragi părinţi, aveți toate motivele din lume să păstrați cu sfințenie programul de somn al copilului dumneavoastră! Va reamintesc adresa mea de e-mail unde mă puteţi contacta: [email protected]

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6877

Comentarii

4 comentarii

copy-paste

Acum 11 ani

ca de obicei. Rostul? Umplem spatiul prin fituica
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 11 ani

Eu, sibianul, voievod al principatului Sibiu, execut felatii la olteni si moldoveni gratuit. Pentru miticii de Bucuresti se platasete: 2 lei protejat si 5 lei natur.
Raspunde

Tata lul bebe

Acum 11 ani

Pe mine ma-nerveaza ca se trezeste cand imi regulez muierea, adica pe mama lui.
Raspunde

harap-alb

Acum 11 ani

cum doamne iarta-ma sa pui copilul la somn cu burta plina??????auzi,imediat dupa ce mananca.....doamne...de unde le mai scoateti???????????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus