Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Union, doi ioni. Gatiti, bre, romaneste!

Când eram ilustru student și lustruiam tejgheaua de la Union neam de neamul lor nu se gândeau că vor găti vreodată tagliatelle. Sau gulaș, Doamne apără și păzește! Făceau oamenii ce știau ei mai bine: cartofi prăjiți. Nu era decât o chelneriță bătrână care zâmbea lat în doi dinți, bere și ceva tării. Atât puteau, atât făceau.

Mi-am adus aminte de vremurile de mult apuse, când le-am citit săptămâna trecută textele de pe hârtiile puse drept suport de firimituri. Oamenii te îndeamnă la amintiri și melancolie,  doar până vine mâncarea. Pentru că după, te apucă o foame și niște nervi, de-ți pare rău că înjuri de sfinți în prag de sărbătoare.
Loc liber, ioc. Terasa plină ochi, deși afară dă să plouă. Înăuntru, buluc. Găsim totuși o masă de patru la care ne așezăm mișelește, doi. Peste tot sunt clienți aduși de Festivalul de Teatru și de ceva încheiere de an școlar. Chicoteli, râsete, cuvinte în engleză și spaniolă, numai bine de stat și mâncat.
Așa că cerem fătucii cu eșarfă de pionier la gât o ciorbă gulaș, o porție de ”tagliatelle fettuccine” și o lasagna. Și două ape pentru o agapă de neuitat. Vine ”primo” ciorba gulaș, o palidă mâncare față de ce mănâncă ungurii înainte de a se urca pe cal. O zeamă întinsă cu carne și crutoane piperată, cât să aducă pe limbă câteva pișcături. Cerem pâine, măcar să mâncăm ceva. Sincer, m-aș fi așteptat la altceva, dar să fie primit și am așteptat optimiști următoarele îmbucături. 
Lasagna o puteau servi la altcineva și după plecare noastră, pentru că aproape că nu a fost atinsă. Sos de roșii din cutie, ciuperci din cutie cu niște bucăți de carne (știam că lasagna are carne tocată, nu dărabe din cuțit) și felii de șuncă gata feliate, ca la Billa. Cu toată bunăvoința, ce serviți voi acolo nu se poate numi lasagna. Toată mixtura brânzoasă plutește pe o pernă de sos de roșii, o mâncare pe care la fel de bine o poți mânca cu paiul. Dacă nu-ți pasă ce bagi în gură.
Tagliatellele erau comestibile, însă fără niciun dram de bunăvoință din partea bucătarului. Sosul - sos, ciupercile – ciuperci, puiul-pui și atât. Cu 23 de lei, cât a costat o porție de paste, puteam liniștit să iau un taxi până la KFC și să mânânc acolo ceva de 12 lei. Plecăm după ce achităm 66 de lei. (23 lei – lasagna, 7,5 lei gulașul, 9 lei – două ape și doi lei pâinea, ca să ne țină de foame). Mă bateți, ori mă jigniți, mie nu mi-a plăcut în Union. Mi-a lăsat impresia că bucătarul de acolo face mâncare italiană, cum ar face un bucătar italian, sarmale. Așa că e mai sincer și mai omenos să gătești ce știi. Faci o friptană bună de ceafă de porc cu cartofi prăjiți, bună. Apăi fă d-asta. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1613

Comentarii

13 comentarii

Taratorule

Acum 11 ani

Cu toti necalificatii care lucreaza in ziua de azi prin restaurante...
Raspunde

da

Acum 11 ani

Pomana ingrasa!cand e pe bani e naspa!
Raspunde

a

Acum 11 ani

din aproape 30 de articole nu am vazut unul pozitiv.probabil asa se face meseria de ziarist in sibiu,in lipsa de ocupatie si subiecte mancam si noi odata pe luna de 20 de euro din salariul de 150 si scriem articole care nu intereseaza pe nimeni.
Raspunde

b

Acum 11 ani

Foarte fain si realist articolul! Felicitari!
Raspunde

Mastăr Şef

Acum 11 ani

Bun si review-ul asta. Mai faceti voi gafe si stangacii pe ici pe colo, dar in general opiniile sunt cat se poate de pertinente. Sper ca cei ce le scriu au inteligenta necesara pentru a ignora comentariile cornuteleor gen postul 2 ce insotesc din belsug fiecare astfel de articol. PS: O sugestie: sa nu mai faceti NICIODATA referire sau, mai rau, poze in care sa apara ceva legat de fumat.In contextul prezentarii unei mancari este de-a dreptul scarbos, chiar pentru un fumaror (cred) sa ia la cuniostinta despre viciul vostru.
Raspunde

Opinie

Acum 11 ani

Astept cu nerabdare din partea voastra un review pentru restaurantul New Yorker :)) Acum sa va vad...
Raspunde

lache

Acum 11 ani

asta cica e gazetarie? cine v-o plati, mare prost mai e!
Raspunde

subscriu

Acum 11 ani

cu M mare!
Raspunde

un pastrator al traditiilor

Acum 11 ani

bucatele traditionale romanesti sunt apreciate pretutindeni in lume , ne reprezinta , le recomandam celor de la UNION sa gateasca produse specifice zonei
Raspunde

Bombonica

Acum 11 ani

Deh, c est la vie, unde i un ion nu i putere unde s doi ioni, sunt buluc. Asta se intampla daca vrei la buluc,si lasagnia la 17 lei. La banii astia mancai romaneste un picutz mai jos de podul minciunilor pe stanga. Si central si romaneste si repede si la pret de kfc fara taxi o plimbarica de 3 minute. Asa e la romani, nu se vede padurea de pomi. se vede ionul din union... Busola se invarte dupa poli, nu dupa ioni.
Raspunde

pt. 9

Acum 11 ani

IOntereseaza-te din ce limba provin cuvinte precum ciorba, ciulama, sarmale... Ce mai ramane romanesc? In bucatarie globalizarea a inceput mai demult.
Raspunde

adevarul

Acum 11 ani

bine venite aceste articole. ne mindrim cu faptul ca avem un oras care atrage mii de turisti, dar calitatea in restaurante, lasa mult de dorit. pacat!!! se cistiga bani multi din nimic!!! preturile in restaurante si pe terase sunt foarte mari, calitatea servicilor in multe dintre ele, este foarte proasta. nu asa se face comert si nici turism. suntem unul din cele mai scumpe orase din tara dar nu suntem si unul din cele mai frumoase. pacat ca s-a facut atata reclama acestui oras!!!!! sunt in ROmania orase mult mai frumoase si mult mai ieftine!!!
Raspunde

3ion

Acum 11 ani

De curiozitate mergeti pina in spate sa le vedeti bucataria...dar asta inainte de a comanda. Cahhh...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus