Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ariton a pierdut procesul de calomnie. Trebuie sa plateasca si cheltuieli de judecata

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a pierdut procesul demarat împotriva unei publicații locale. Judecătoria Sibiu l-a obligat pe Ariton să plătească și cheltuieli de judecată de aproape 1000 de euro.

Ion Ariton a demarat în luna noiembrie a anului trecut, la Judecătoria Sibiu, un proces împotriva publicației Mesagerul de Sibiu. Ariton considera că jurnaliștii i-au afectat grav imaginea după ce au publicat un articol în care spuneau că fostul ministru ar fi intervenit la compania Gazprom pentru ca rușii să cumpere benzinăriile Euroil, deținute de Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară. Ariton a cerut daune de 100.000 de lei.


Sentința Judecătoriei Sibiu a venit în urmă cu câteva zile și este defavorabilă fostului ministru. ”Respinge acţiunea civilă pentru restabilirea dreptului nepatrimonial sub forma reparaţiei patrimoniale formulat de reclamantul Ion Ariton împotriva pârâţilor SC Mesagerul Press SRL Sibiu , Scutelnicu Ovidiu ( pseudonim Mărginean Gheorghe). În baza art. 274 din CPC obligă reclamantul să plătească pârâtei SC Mesagerul Press SRL cheltuieli de judecată în cuantum de 2500 lei. În baza art. 274 din CPC obligă reclamantul să plătească pârâtului Scutelnicu Ovidiu (pseudonim Mărginean Gheorghe) cheltuieli de judecată în cuantum de 2000 lei. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, a arătat Judecătoria Sibiu.
În acest proces Ion Ariton a fost apărat de avocatul Daniela Câmpean, cunoscut membru PDL Sibiu. Câmpean spune că deocamdată clientul ei nu s-a hotărât dacă va face sau nu recurs în acest proces. ”Eu am luat la cunoștință de sentința domnului judecător și am comunicat-o clientului meu. Acesta nu a luat încă o decizie dacă va face sau nu recurs. Vom aștepta și motivarea instanței pentru a vedea exact de ce s-a ajuns la această sentință, apoi ne vom hotărî dacă facem sau nu recurs”, a declarat Daniela Câmpean.


De partea cealaltă, ziarul sibian a fost reprezentat în instanță de avocatul Mădălina Scutelnicu, soția lui Ovidiu Scutelnicu. Aceasta se declară mulțumită de decizia instanței. ”Am reușit să dovedim că acest articol de presă se încadrează în limitele libertății de exprimare garantate de Constituție și de CEDO. Este, de fapt, o victorie a jurnaliștilor contra oamenilor politici și demonstrează că presa are, încă, rolul de câine de pază al societății, fiind cea de-a patra putere în stat. Ceea ce trebuie să înțeleagă toți cei despre care scrie mass-media este că acțiunea de publicare a unui articol de ziar, constituie prin ea însăși o faptă licită, permisă de lege și protejată. Jurnaliștii au libertatea de a scrie idei care deranjează sau ofensează, pot recurge la exagerări și interpretări personale și subiective, având dreptul de a fi critici. Acestea sunt cerințele pluralismului, fără de care nu poate exista o societate democratică”, a declarat Mădălina Scutelnicu.
Procesul a fost demarat în data de 24 noiembrie 2011, pe vremea când Ion Ariton încă era ministru al Economiei, iar articolul vizat a fost publicat in data de 7 noiembrie 2011. Sentința a fost publicată în data de 12 iunie.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

zelea

Acum 11 ani

Pai daca esti un HOT ORDINAR trebuie sa PLATESTI CU VIATA !!!
Raspunde

Alo!!!

Acum 11 ani

Tu si toti hotii portocalii v-ati afectat singuri imaginea.Dupa ce ati facut jaf la drumul mare,ati vrut sa fiti si laudati,mars javre nenorocite!
Raspunde

P. Petre

Acum 11 ani

D-na avocat confunda libertatea de exprimare a jurnalistului, garantata de lege, cu deotologia profesionala, in baza careia jurnalistul scrie \"ce vrea\". Legea nu trebuie sa apere exagerarile si altele, daca ele aduc atingere vietii personale a unui om sau intereselor lui materiale. Acesta este un prinicpiu constitutional, ce apara individul. D-na avocat, insa, are un model prea apropiat ca sa stie ce inseamna deontologia jurnalistica..
Raspunde

nBVrtvipEFEeN

Acum 11 ani

Pai pana la urma managerul gnereal ia deciziile si adopta strategia pe termen lung, strategie care duce la profit sau la pierdere. E normal pana la urma sa raspunda de faptele sale si, de ce nu, sa plateasca cu postul in sine. Mie mi se pare ok.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus