Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

In joc, prestigiul, demnitatea si onoarea Romaniei

Greu de găsit cuvintele potrivite pentru a exprima gravitatea situaţiei în care a fost adusă România. Mai greu pentru noi, generaţia actuală care purtăm răspunderea. Jocul de-a politica, jocul de-a personajele s-a făcut şi se face în continuare afundând ţara în abjecţie.

            Fără a interesa cum îl cheamă, ce credinţă politică are, România se prezintă înăuntru ca şi înafară cu un prim ministru impostor, care şi-a clădit EUL pe furt, pe minciună, pe un statut de infractor. Avem destui concetăţeni care ne fac de râs prin furturi şi cerşetorie dar ca să aşezi în fruntea guvernului un astfel de personaj, să-l susţii public şi parlamentar după ce a fost dat în vileag, nu mai e vina lui ci vina noastră. Consecinţele sunt, vor fi, catastrofale. Odată pentru că purtăm pe cap o astfel de pălărie. A doua oară pentru că trimitem un astfel de personaj să ne reprezinte în lume. A treia oară pentru că, prin poziţia politică şi guvernamentală, un astfel de personaj a acaparat discreţionar şi dictatorial puterea. A patra oară pentru că imaginea lui discreditează imaginea ţării.

            Tot atât de grav este că puterea s-a dat pe mâna unui om amoral, inaderent deci la minimale criterii de moralitate; de demnitate, de onoare. Alţi politicieni în poziţii similare (preşedintele Ungariei, un ministru german) odată deconspiraţi ca plagiatori s-au retras. Pur şi simplu pentru că furtul, furtul de idei este mai grav, mai dezonorant decât furtul de bunuri. Când ai onoare te retragi. Al nostru nu numai că nu are onoare, nu are demnitate dar nu are nici măcar ruşine. Că n-ar fi încă dovedit? Este adevărat, plagiatul poate fi uneori şi subtil, greu decelabil. Să copiezi însă cuvânt cu cuvânt peste optzeci de pagini din lucrările altora şi să semnezi ca fiind ale tale este un plagiat brutal, izbeşte de la sine. Iar personajul nostru în loc să roşească, îl poartă la butonieră, fluturându-l cu bolnăvicioasă nonşalanţă în faţa românilor şi în faţa lumii. Istoria a dovedit în chip dramatic ce însemnează să dai puterea unui stat pe mâna unui astfel de om.

            Din nefericire nu e singurul. Iată-l pe un altul, mai abitir, retras de pe scenă, ascuns în spatele cortinei, de unde manevrează spectacolul scabros, decrepitudinant. Dat în vileag de justiţie ca primul securist al ţării, urmărit în justiţie pentru nelegiuiri, „Felix”este aureolat cu onorante funcţii de demnitate naţională din care iată, de peste douăzeci de ani, sprijinit pe o colosală putere financiară obţinută neortodox, regizează ca un adevărat maestru prestidigitator mişcarea pe scenă a actualilor deţinători ai puterii. Se spune că tot spectacolul jalnic la care asistăm, a fost conceput la „Grivco”de unde de asemenea se urmăreşte realizarea lui pas cu pas, punct cu punct.

            Însfârşit, în cârdăşie cu cei doi a intrat nimeni altul decât guralivul reprezentat al unui partid liberal care timp de decenii a făcut onoarea României dar care acum, minat de morbul măririi, îşi mânjeşte faţa şi onoarea cu fardul libidinos al puterii neocomuniste.

             Aşa arată acum România la vârf.

            Să pomenim ceva şi despre complicităţi. Este uimitor cum, timp de peste trei ani, UNPR, UDMR şi minorităţile au subscris, au conlucrat la o politică soldată cu stabilitatea ţării dintr-o criză profundă, şi-au asumat cu responsabilitate inclusiv costurile acesteia iar pe când să-i culeagă roadele au dat bir cu fugiţii, contribuind decisiv la decapitarea partenerilor, la umilirea instituţiei prezidenţiale; animaţi de scopuri, de principii pe care apoi le calcă în picioare. Trădarea principiilor, nesocotirea legii, subminarea justiţiei, siluirea instituţiilor statului de drept, iată măsuri la care s-au asociat sărind cu o uşurinţă greu de imaginat dintr-o barcă în alta.

            Întreaga această tevatură îşi are totuşi explicaţiile ei. Vă mai amintiţi stimaţi cititori de legenda celebrului „bileţel”? Pe când alianţa DA era încă în vogă, premierul Tăriceanu a convocat-o pe ministra Macovei la cabinetul său unde era şi bunul său prieten Patriciu. Scopul? Mătrăşirea dosarului de urmărire penală a acestuia. Ministra refuză. Socotindu-l ca atare, premierul de adresează prieteneşte, printr-un bileţel lui „Trăienică”cu aceeaşi solicitare. Este refuzat. Pe atunci (sfârşitul lui 2006) Patriciu domina PNL. A fost punctul de pornire a tot ce a urmat de-atunci încoace în relaţiile PNL-PD, respectiv în relaţiile cu preşedintele. Azi, cazul Năstase, cazul Voiculescu, prelungiri în timp ale cazului Patriciu, cazul Borbely, explică pe deplin şi convingător noua turnură a politicii româneşti. Nu trebuia să ne spună Băsescu, se vedea cu ochiul liber nu numai dorinţa morbidă de putere a celor doi imberbi politici ajunşi în fruntea USL ci cu deosebire, insistenţa draconică a susţinătorilor lor pentru acapararea pârghiilor justiţiei. Oricâte asigurări ar da cuvintele mincinoase ale premierului (vedeţi, Crin din extraordinara putere la care a ajuns nici nu pomeneşte ideea), scopul evident este controlul justiţiei, a mecanismelor acesteia. Prin această prizmă se explică atacul la Avocatul Poporului, revocarea prin încălcarea flagrantă a legii a preşedinţilor celor două camere, ameninţările la adresa Curţii Constituţionale, nerecunoaşterea hotărârilor ÎCCJ, presiunile psihologice asupra magistraţilor şi în final, suspendarea pentru a doua oară neconstituţională a preşedintelui ţării.

            Aşadar, pe când România era pe cale să institue un regim fundat pe lege, pe justiţie, să culeagă respectul şi aprecierea partenerilor europeni, să înlăture barierele Shengen, să stimuleze investiţiile, să revigoreze economia, să fortifice leul, iat-o căzând pradă extraordinar de uşoară pornirilor hulpave ale megalomaniei puterii, pescuitorilor în apele voit tulburate ale justiţiei, demolatorilor instituţiilor democratice. Aprobându-i prin alegeri, poporul român nici nu-şi putea dori o situaţie mai „înfloritoare”. Şi probabil o va avea. Dacă nu cumva, cele ce s-au petrecut în ultima săptămână îl va trezi din somnul hipnotic indus de televiziunile lui Voiculescu. Băsescu şi PDL vor plăti pentru unele greşeli în procesul dificil al reformelor pe fondul crizei, dar preţul care s-ar putea să-l plătească românii pentru modul cum judecă lucrurile s-ar putea să fie mult mai mare.

            

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

sibian

Acum 11 ani

Poporul român chiar e un popor de hoți! În ce țară ați mai văzut 3 milioane de oameni care să obțină ilegal pensii și ajutoare sociale, cu certificate medicale false? Toți oamenii ăștia sunt pur și simplu hoți. Hoți sunt și medicii care i-au ajutat, și funcționarii de la Ministerul Muncii, care au organizat rețeaua și au aprobat dosarele. Dacă ii întrebi, și pensionarii, și funcționarii, si medicii se plâng de viața lor grea si ii înjură pe politicieni (că toți sunt hoți, maică!). Dar singura diferență între ei este că unii fură un ou, alții un bou. Așa că poporul român nu vrea o țară cinstită (cum e Marea Britanie). Poporul român ar vrea să furăm toți în mod egal. Și de unde fură cu toții? De la firmele private și de patronii “exploatatori”, care alimentează bugetul. Că statul român nu are vreun pom cu bani în curtea palatului Victoria.
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

În Franța, scandalul românilor a început când Căile Ferate au pus în trenuri afișe cu “atenție la hoții de buzunare români”. Tot pe drept. M-am întâlnit cu un asemenea hoț de buzunare, un băiat de 35 de ani (deloc țigan, ci român 100%. Din Bacău). Care mi-a povestit că în România este…pensionat pe caz de boală! Și că pensia îi vine în continuare acasă. Si râdea, după ce încercase sa “mă facă” la buzunare: ce să facem, zice, trăim și noi cum putem! Gândirea jigodiei era 100% românească: săracii au dreptul să fure, pentru că…sunt săraci!
Raspunde

IO

Acum 11 ani

pig batran... base v-a desfiintat partidul si acum pui umarul la desfiintarea PNL-ului
Raspunde

callas

Acum 11 ani

nu stiu de ce culoare politica e autorul articolului, dar viziunea lui este f. lucida. Perfidia celor care trag sforile si care au bagat in fata acesti 2 \"imberbi\" ( bine spus!) nu se va da in laturi sa indeparteze Romania de Europa, degeaba latra neobosit \"premierul\" si \"presedintele\", leul se duce la vale, investitiile se poticnesc, Schengen-ul cel iubit nu vine, autostrazile, conditie considerata vitala de romani, raman o himera, si pentru toate acestea plus taierea pensiilor, ar fi devina un singur om: Basescu? Inteligenta lor modesta jigneste inteligenta unui popor care stie ce are de facut la 29 iulie. In orice caz in strainatate ti se face rusine de ce pot debita cei 2 ca sa-si apere pielea si avantajele, frica le transpira din toti porii, in urmatoarele 2 saptamani se vor face de ras definitiv.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus