Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Povestea sibiencei care a plecat voluntara pe front, sa-si razbune sotul ucis in lupta

 

În evidenţa Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război “Traian Moşoiu” din Sibiu, se regăsesc patru doamne: loc. col. (r) medic Georgiana Oprean, plutonierele adjutant Elena Ţega, Emilia Degan și Elisabeta Funariu. Ajunse acum la vârste octogenare, cu 66 de ani în urmă s-au aflat la căpătâiul răniţilor, departe de ţară, pe teritoriul Cehoslovaciei, încadrate voluntar în calitate de infirmiere, în spitalele militare de campanie ale armatei române. În acest număr, am rugat-o pe Emilia Degan să ne spună povestea ei pe front.
Aflată acum la vârsta de 86 de ani, Degan Emilia a participantă voluntar la îngrijirea răniţilor români pe timpul campaniei desfăşurate de Armata Română pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei şi Cehoslovaciei, până la 9 mai 1945. „În anul 1940, am spus Da în faţa altarului și după un an de zile de căsnicie şi visuri Dumnezeu ne-a dăruit un copil. La 1 aprilie 1944 soţul meu a fost încorporat la Regimentul 35 Artilerie din Sibiu unde după o pregătire sumară a fost trimis pe front. În luna mai 1944 am primit trista veste că soţul meu a căzut la datorie pentru patrie. Astfel la 19 ani eu eram cea mai tânără văduvă de război, iar micuţul nostru împlinise abia un an, devenise orfan de tată şi de război. După ce am primit telegrama am cerut dezlegarea părinţilor să mă încadrez voluntar într-o unitate militară şi să plec pe front cu gândul să-mi răzbun pierderea iubitului meu soţ căzut pe câmpul de luptă. În ziua de 15 septembrie 1944 m-am prezentat la Batalionul de Vânători de Munte din Câmpeni. Am bătut la poarta acestuia care mi-a fost larg deschisă pentru că armata avea nevoie şi de braţele mele. Acolo am fost luată în evidenţă şi încadrată ca soldat voluntar şi repartizată la infirmeria unităţii, partea sedentară. La infirmerie erau bolnavi şi răniţi pe care i-am îngrijit, îi alinam şi îi încurajam cu adieri de speranţă în viaţă. Aceştia erau aduşi din dispozitivul de luptă la care lua parte batalionul. Toţi suferinzi cereau ajutorul meu şi eu îl ofeream din tot sufletul. Soldaţii mă tratau ca pe o soră iar ofiţerii mai în vârstă ca pe o fiică a lor. Am lucrat şi la serviciul de aprovizionare, la bucătărie, am fost curieră dar şi furieră a comandantului. Am făcut de toate, tot ce mi se ordona, nu am ezitat niciodată, mă ofeream şi voluntară. Aş fi vrut să mă duc pe front, ziceam de ce să mai trăiesc dacă soțul a căzut pe câmpul de luptă. Mă visam Ecaterian Teodoroiu. Am stat la batalion până s-a terminat războiul în 1945. Când am plecat acasă, comandantul m-a felicitat m-a îmbrăţişat şi tot ca drept mulţumire mi-a dat o caracterizare prin care îmi aprecia munca depusă în folosul soldaţilor batalionului. Mi-a spus atunci să mai trec pe la batalion, dar am intrat în vârtejul vieţii şi am rămas doar cu amintirile despre acest batalion“. 
După demobilizare Emilia Elisabeta Boariu s-a consacrat activităţii caritabile intrând în rândurile Asociaţiei pentru Protecţia Văduvelor de Război a Orfanilor şi Invalizilor de Război, dar şi a altor persoane cu handicap călăuzită de deviza: „oamenii au nevoie de ajutorul semenilor. Deci şi tu poţi ajuta“. Această deviză de suflet a fost confirmată prin fapte umane care nu i-au fost neobservate. Astfel în 1946 a participat la primul congres I.O.V.R., devenind apoi o personalitate recunoscută în cadrul Crucii Roşii din România filiala Sibiu. În anul 1994 i s-a acordat calitatea de veteran de război fiind avansată onorific la gradul de plutonier adjutant. Nu cu mult timp în urmă i s-a oferit diploma de membru de onoare din partea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România în semn de recunoştinţă pentru serviciile aduse cauzei nobile a umanismului, pentru sprijinirea cu devotament a misiunii Crucii Roşii din România. Secţia pentru problemele veteranilor de război a cadrelor militare în rezervă şi retragere din Ministerul Apărării a distins-o cu diploma de onoare a acestui minister. 
De col. (r) V. Neghină

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Francesca

Acum 11 ani

Dumnezeu sa te odhineasca in pace!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus