Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Atacul de panica

În ziua de azi când timpul parcă nu ne mai ajunge, când stresul e tot mai prezent în viața noastră, tot mai mulți oameni se confruntă cu atacurile de panică. Ce sunt de fapt acestea?

Atacurile de panică pot fi definite ca stări intense și, uneori, iraționale de frică/anxietate, relativ scurte ca și durată de timp (10-30 min) însă cu un puternic impact pentru cel ce le trăiește. Apar brusc, pe neașteptate, în situații în care viață nu este pusă în pericol iar persoana care trăiește aceste stări simte că nu mai are nici un control asupra gândurilor negative care îl copleșesc. Simptomele atacului de panică sunt: creșterea ritmului cardiac, palpitații, senzație de sufocare, amețeală, transpirație, tremur, nesiguranță, țiuituri în urechi, frisoane sau valuri de căldură, senzație de vomă, sau chiar frică de moarte.

Deși atacurile de panică sunt extrem de neplăcute și înspăimântătoare, acestea sunt inofensive. Mulți dintre noi avem doar unul sau două astfel de atacuri pe tot parcursul vieții, însă persoanele ce au atacuri repetate (mai mult de patru atacuri într-o luna) pot fi diagnosticați cu tulburare de panică. Persoanele ce sunt diagnosticate cu acesta tulburare vor încerca pe cât posibil să evite situațiile ce le pot produce atacul.

De exemplu dacă i s-a întâmplat să aibă un atac de panică într-un autobuz va evita să mai circule cu astfel de mijloace de transport de teamă ca nu cumva să i se declanșeze iarăşi un nou episod. Aceste evitări afectează negativ viață socială și nu numai, duce încet la izolare, depresie sau în unele cazuri chiar la suicid. Pe lângă toate acestea evitarea nu va face altceva decât să instaleze și să “înrădăcineze” și mai mult atacurile, căci evitând situațiile ce pot produce panică persoana respectiva nu se va putea confruntă cu temerea sa.

Ce anume determină apariția atacurilor de panică? Nu se cunoaște cu exactitate cauza, însă un risc crescut îl au acele persoane al căror părinți sunt depresivi sau sunt diagnosticați cu tulburări bipolare.

De asemenea, se pot transmite și genetic, dintr-o generație în altă. Cu siguranță stresul sau tensiunea nervoasă pot declanșa foarte ușor în zilele noastre simptomele atacurilor de panică, iar femeile sunt mai predispuse acestora decât bărbații. Tratamentele pentru atacurile de panică sunt: psihoterapia sau medicația. Pentru oricare dintre cele două este nevoie de un specialist care să le recomande, combinate sau doar una dintre cele două.

Puteți ajuta o persoană care suferă un astfel de atac oferindu-i înțelegere, vorbiți-i clar, dar ferm și încercați să o faceți să se calmeze. Încercați să ajutați persoana să respire și inspire într-un ritm cât mai calm.

Dacă simptomele nu se ameliorează în maxim 30 de minute cereți un ajutor de specialitate. Nu lăsați persoana singură până nu sunteți absolut sigur că această și-a revenit complet iar simptomele au dispărut.

Atacurile de panică repetate nu trebuie luate în glumă sau ignorate, că pentru orice pe lumea asta există un “leac”, trebuie doar să fim conștienți dacă există o astfel de problemă și să cerem ajutorul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1634

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus